MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 08, 2025 9:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

.:RYSA:. pisze:
i to jest mozliwe, choc tak jak napisalem wczesniej, przy aukjci BCM sprzedajacy jest zobowiazny do zakonczenia tranzakcji pozytywnie...

Zamknac aukcje zawsze mozesz i nawet nie musisz silic sie na odpowiedni komentarz. W przypadku, gdy sa oferty zostaja one odwolane. Allegro to i tak wisi, bo biora na poczatku kaske za wstawienie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no tak moze podziekowac i odwolac kupujacych ale spokojnie znajdzie sie w cafe z opisem odpowiednim
a od takiego sprzedajacego nie kupil bym nawet tego mesia za 100zl.. :-?
ale nie mozna tez z gory zakladac ze ten gosc tak zrobi, zobaczymy jak dalej potoczy sie aukcja.... i wtedy wyciagniemy odpowiednie wnioski

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

RYSA ...

o tyle o ile mozna tak do tematu podchodzic przy towarach o wartosci do 100 zł

o tyle samochodu nikt ci swiadomie nie sprzeda ponizej wartosci jaką sobie zalozyl ... i albo zdazy siasc do kompa i odwolac aukcje przed koncem jak go cena nie zadowala, albo bedzie przez prawo zmuszony do sprzedazy tak jak sie aukcja zakonczy, jego ryzyko .... ale zakonczyc przed czasem ma pelne prawo jesli znajdzie kupca gdzie indziej ... nawet w aukcji BCM. BCM tyczy sie tylko aukcji ... a koles zastrzegł sobie prawo próbowania sprzedaży także za posrednictwem innych mediów ....

ale jesli sprzeda poza aukcja np za 40.000 a ta aukcja skonczy sie na 15000, to sąd powinien go zmusi do sprzedaży auta zwyciążcy aukcji za 15000 ( odkupi i sprzeda za 25000 zł mniej

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a to juz jest jego problem!
sprzedane przez BCM zobowiazuje go do tego, spokojnie mozna go podac do allegro i aukcja zostanie wycofana z ta trescia.....

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

z jaką treścią ???ciekawe ktory punkt regulaminu zabrania wystawiac aukcje Bez Ceny Minimalnej i oprócz niej próbowac sprzedac auto w innych mediach ???

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sprzedawalem kiedy pewien przedmiot i zostal wycofany z tego powodu, wiec jestem pewien na 100%, choc szkoda ze musialem to poznac z to na wlasnej skorze..... :cry:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

erio pisze:
ciekawe ktory punkt regulaminu zabrania wystawiac aukcje Bez Ceny Minimalnej i oprócz niej próbowac sprzedac auto w innych mediach ???

Napisałem w tej sprawie pytanie do Allegro i może dowiemy się czegoś konkretnego jak mi odpiszą, bo narazie to sobie, odnoszę wrażenie, dywagujemy luźno.

Pozdrawiam,

Tytuł:
weteran

erio pisze:
o tyle o ile mozna tak do tematu podchodzic przy towarach o wartosci do 100 zł

o tyle samochodu nikt ci swiadomie nie sprzeda ponizej wartosci jaką sobie zalozyl ... i albo zdazy siasc do kompa i odwolac aukcje przed koncem jak go cena nie zadowala, albo bedzie przez prawo zmuszony do sprzedazy tak jak sie aukcja zakonczy, jego ryzyko

Po to są takie mechanizmy jak Kup teraz!, cena minimalna, oraz start licytacji od pewnej kwoty, aby wystawiający mógł się zabezpieczyć przed sprzedaża swojego towaru poniżej założonej przez siebie wartości.
Wystawienie przedmiotu bez ceny min. i z licytacją od 1 PLN a potem odwoływanie jej "bo mi się cena za niska wydała", jest wg mnie zwykłym oszustwem i traktowaniem serwisu aukcyjnego jak tablicy ogłoszeń, a osób licytujących jak imbecyli.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Wystawienie przedmiotu bez ceny min. i z licytacją od 1 PLN a potem odwoływanie jej "bo mi się cena za niska wydała", jest wg mnie zwykłym oszustwem i traktowaniem serwisu aukcyjnego jak tablicy ogłoszeń, a osób licytujących jak imbecyli.

To jest oczywiste, tylko jeszcze czy Allegro to jakoś reguluje? Jak się ewentualni kupujący mają zabezpieczyć przed takimi praktykami?

<i>Oczekiwanie na odpowiedź z Allegro...</i>

Pozdrawiam,

Tytuł:
weteran

harrier pisze:
To jest oczywiste

Jak widzisz (po cytowanej przeze mnie wypowiedzi), chyba jednak nie dla każdego [szalone]
harrier pisze:
Allegro to jakoś reguluje?

Allego? Pewnie jak zawsze - traktuje takie sprawy ciepłym, żółtym :lol:. O zachowaniach Alledrogo było już na forum nie raz, więc nie ma sensu powtarzać. Poczytaj archiwalne wypowiedzi, Tricky'ego zwłaszcza.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wojz pisze:

podpisuje sie pod tym obiema rękoma i nogyma

w ten sposob NIE zakupilem opon ktore wylicytowałem, najzabawniejsze za po jakims czasie przyszedl mejl od allegro - jak rozumiem niejako weryfikacja, gdyz sprzedajacy zdaje sie odwolal sie od koniecznosci wplacenia prowizji dla allegro podajac jako powod "uszkodzenie towaru podczas transportu"... jakiego transportu?? odpisalem zgodnie z prawda i zalaczylem w odpowiedzi moją kilkumejlową korespondencje (o narastającym wspólczynniku wrogości :P) z gosciem

pozdrawiam,
Nimnod

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Jak widzisz (po cytowanej przeze mnie wypowiedzi), chyba jednak nie dla każdego

Rzeczywiście może mało precyzyjnie się wyraziłem, ale chodziło mi o to, że dla mnie jest to oczywiste i sie z Tobą zgadzam. :>
wojz pisze:
Allego? Pewnie jak zawsze - traktuje takie sprawy ciepłym, żółtym

Napisałem do nich z pytaniem o sytuacje kiedy sprzsedający unika wywiązania się. Zobaczymy co odpiszą, bo udawanie, że się czegoś niezauważyło a przyznanie się do tego, ze się specjalnie nie widzi to różnica.

OffTopic: Dzisiaj w radiu BIS powiedzieli, że żbliża się lato, już za parę miesięcy ma być u nas. :>

Pozdrawiam,

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Napisałem do nich z pytaniem o sytuacje kiedy sprzsedający unika wywiązania się. Zobaczymy co odpiszą, bo udawanie, że się czegoś niezauważyło a przyznanie się do tego, ze się specjalnie nie widzi to różnica.

Pozdrawiam,

unika wywiązania sie z czego ... z doprowadzenia aukcji do końca ? on nie ma takiego obowiazku

bo rozmyslamy tu nad moralnym prawem kogos do odwołania ofert z powodu sprzedaży przedmiotu aukcji, przy pomocy innych mediów oraz zakończenie licytacji przed czasem, odwołując oferty.

Przykłądowa sytuacja ... mam Cinqueciento warte okolo 5000 zł, próbuję sprzedac je od 3 miesiecy, kasa potrzebna mi na gwałt ( brak podtekstu [zlosnikz] ) jeżdżę z kartkami przyklejonymi do szyby, w koncu wystawiam na allegro , Bez ceny minimalnej, od 1 zł, mając nadzieje że rynek wyznaczy cene i sprzedam ten piepszony samochod ktorego nikt nie chce.

cena na aukcji narazie wynosi 434 zł, a tu w poniedzialek na parkingu ktos podchodzi i pyta za ile samochód, i mówi że 4600 zł wyjmuje od razu ...

No to ja łapę okazję i sprzedaje samochód ....

i teraz pytanie ... czy jeżeli napisałem w opisie aukcji że ogłoszenie ukazało się również w pozostałych mediach i zastrzegam prawo zakończenia licytacji przed czasem , mam prawo ją zakończy podając powód sprzedaży za pomocą innych mediów ?????

IMO, czlowiek ten lojalnie uprzedził ze próbuje sprzeda auto też w innych mediach.

Gorzej jak chciałem kupi karoserię czarną w123 polakierowaną ... jakies pare miesiecy temu ,... info o niej bylo na gieldzie i byla aukcja BCM .

Gotowy bylem licytowac ją do 4000 zł ... przy godzine do konca , o godzinie 23.40 koles zakonczył aukcje ( cena w danym momencie wynosila okolo 2000 zł) z powodem : cena mnie nie satysfakcjonuje. Pozbawił mnie nawet szansy powalczenia w ostatnich paru minutach., juz nawet wolalbym żeby z lewego konta zalicytował jego cene minimalną i pozwolil mi sprawdzi czy mam jaja żeby ją przebic.
I TO BYL BURAK O KTORYM TU PISZECIE!!!!!!

a nie ktos kto jak sami zauważyliście by może tylko sonduje cenę i dlatego zaczyna od 1 zł, i dlatego nie dał ceny minimalnej.

Zdajcie sobie sprawę ze BCM to slogan reklamowy ... i o tyle o ile ceny minimalnej mogą nie miec bezwartosciowe szpargały do 100 zł, zajmujące miejsce, o tyle nikt wam nie sprzeda w ten sposób W108 !!!

to co wy piszecie teraz przypomina mi walke z wiatrakami i don kichota.
PS. Może niezbyt jasno sie wyraziłem, ale cytując więcej można zauważy że nie popieram tu osob odwołujących aukcje BCM z powodu za niskiej ceny ... ale osoby które sprzedały przedniot np. z telegazety. I nie kończą aukcji minute przed bo cena ich nie zadowala, ale np. pare dni przed, zanim licytujący poczują krew ;)
Cytuj:
o tyle samochodu nikt ci swiadomie nie sprzeda ponizej wartosci jaką sobie zalozyl ... i albo zdazy siasc do kompa i odwolac aukcje przed koncem jak go cena nie zadowala, albo bedzie przez prawo zmuszony do sprzedazy tak jak sie aukcja zakonczy, jego ryzyko .... ale zakonczyc przed czasem ma pelne prawo jesli znajdzie kupca gdzie indziej ... nawet w aukcji BCM. BCM tyczy sie tylko aukcji ... a koles zastrzegł sobie prawo próbowania sprzedaży także za posrednictwem innych mediów ....

rozwiązaniem byłoby prz ustawianiu aukcji BCM niemożliwośc odwoływania ofert od 24 h przed końcem aukcji. tzn. możnabyłoby zakończy ją przed czasem, ale nie odwołując ofert ... oczywiście stosowne ostrzeżenie powinno się pojawia przed wystawieniem aukcji.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00