MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 11, 2025 12:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
weteran

Ojciec miał pewną "przygodę z naprawianąszybą...

Wersja króta - jak masz pękniętą szybę i zastanawiasz się nad jej naprawieniem, to zastanów się, czy nie lepiej wymienić ją na nową. Możesz zaoszczedzić sobie problemów, a nierzadko i pieniędzy.

Wersja długa:
W ojca Corsie pękła szyba. Po prawej stronie, poziome pęknięcie dł ok 20 cm. Szybko została naprawiona w profesjonalnym zakładzie, jest certyfikat, że jest w pełni sprawna itd. Teraz pojechał na przegląd techniczny i diagnosta powiedział, że mu nie zarejestruje. Tato pokazał mi zaświadczenie, a on na to że go to nie interesuje i że ma ją wymienić na nową i kropka. No to się tatuś wkurzył [oczko] , pojechał na inną stację. Tam mu diagnosta powiedział, że nie ma problemu, zarejestruje mu bez niczego. Ale ojciec lubi podrążyć. Pojechał do zakładu w którym to robił i mówi facetowi jaka sprawa. Na to on mu mówi, że nie ma przepisów prawnych które by tą sprawę jednoznacznie regulowały i rzeczywiście zależy wszystko od interpretacji czy raczej chciejstwa drugiej strony. O ile z diagnostą nie ma problemu (zawsze można pojechać na inną stację) o tyle z policją już tak różowo być nie musi - zabiorą dowód i koniec.
Tak że przed narawą dobrze jest się zastanowić, bo naprawa pęknięcia, nawet niewielkiego, to koszt co najmnej 100 PLN a nowa szyba niewiele wiecej może kosztować w wielu przypadkach...
Corsa służbowa, ojciec skorzystał z zaistniałej sytuacji i kazał sobie wymienic na new, zielona z paskiem ;) . Koszt - 300PLN

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ja tez bym był za nowa szyba -jesli auto ma przynajmniej 5 i wiecej lat to szyba ma małe odpryski i pod słonce bardzo kiepsko widac.Ogolnie to 10 lat i jak jest koło 200-250 tys to nowa szyba....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran

MERCEDES 4 EVER pisze:
Ogolnie to 10 lat i jak jest koło 200-250 tys to nowa szyba....

Bez obrazy, ale nie chodziło mi o Twoje przemyślenia tylko opisałem konkretny przypadek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

no bez obrazy rowniez, a ja opisałem co ja mysle o takich przypadkach.....swoja droga to nie rozumiem..... Chciałes opisac pewien przypadek ale zeby nikt nie zamieszczał swoich przemyslen :o ????????

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Klubowicz

wojz pisze:
Bez obrazy, ale nie chodziło mi o Twoje przemyślenia tylko opisałem konkretny przypadek

Certyfikat, ktory mial owy zaklad ozn. ze umieja poslugiwac sie metoda naprawcza. Wydany jest on przez firme, ktora ich przeszkolila i nie ma to nic wspolnego z tym, czy mozna taka naprawe wykonac, czy nie. Jesli odprysk, rysa jest w polu widzenia to diagnosta/policjant ma prawo Ciebie pogonic, nawet po naprawie przez fachowy zaklad. Jesli poza polem widzenia to nie powinno byc problemu.

Tytuł:
weteran

MERCEDES 4 EVER pisze:
no bez obrazy rowniez, a ja opisałem co ja mysle o takich przypadkach.....

Napisałeś ogólnie o wymianie pięcio- i więcej letniej szyby:

MERCEDES 4 EVER pisze:
jesli auto ma przynajmniej 5 i wiecej lat to szyba ma małe odpryski i pod słonce bardzo kiepsko widac.Ogolnie to 10 lat i jak jest koło 200-250 tys to nowa szyba....

Zauważasz subtelną różnicę?

Co do samego pęknięcia...
laudan pisze:
Jesli odprysk, rysa jest w polu widzenia to diagnosta/policjant ma prawo Ciebie pogonic, nawet po naprawie przez fachowy zaklad. Jesli poza polem widzenia to nie powinno byc problemu.

wojz pisze:
Po prawej stronie, poziome pęknięcie dł ok 20 cm

Dodam tylko, że na dole szyby.

A w ogóle to chyba nie zrozumieliście intencji które mną kierowały pisząc ten post, ech...

Tytuł:
Klubowicz

wojz pisze:
A w ogóle to chyba nie zrozumieliście intencji które mną kierowały pisząc ten post, ech...

Rozumiem, ale tez wiem, ze odprysk mozna naprawic, choc nigdy nie ma gwarancji 100%, ze szyba nie bedzie od tego miejsca pekac. Naprawa pekniecia to prawie 100% na to ze szybke trzeba bedzie wymienic w niedlugim czasie, a jak napisales roznica w cenie nie duza.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00