Ja odnośnie Miśkowych impresji:
wydaje mi się, że sporo jest osób interesujących się taką historią, ale temat znanych miast (jak Sopot np.) jest dosyć nośny z racji tego, że sporo z nas tam było choćby raz i się z miastem w mniejszy lub większy sposób identyfikuje, i pozwala to czytelnikowi na osobiste wspomnienia i porównania. Ja mieszkam w małej miejscowości (5000 mieszkańców) i również wiem o niej sporo (ok. 600 lat wstecz, a 100-200 to dużo nawet). Dla mnie temat jest ciekawy, bo znam większość osób tworzących tą historię osobiście lub ze słyszenia albo ich potomków lub ich potomków
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Mniej jest to interesujące dla osoby z zewnątrz, która nawet nie wie, gdzie leży wioska. Mam dostępnych sporo widokówek przedwojennych, często z treścią z drugiej strony, i mogę porównać sobie z tym co w tych miejscach jest obecnie. Chociaż część historii powszechnej jest zawarta w moim regionie, powoduje to była granica zaborów: pruskiego i rosyjskiego, która w naszej świadomości (mieszkańców) jest obecna bardzo mocno do teraz. Miasta przygraniczne rozwijają się dynamicznie oraz tętnią życiem, zwłaszcza, gdy granica jest granicą w pełnym tego słowa znaczeniu, czyli oddziela tereny nie dla draki, tylko zupełnie serio (patrz przełom lat 80 i 90 w Słubicach, Rzepinie, Gubinie - znam kilka osób, które dorobiły się w tam w tych latach majątków). "Moja" granica podczas zaborów również byął bardzo serio, a miasto przygraniczne było małym eldorado - hotele, knajpy, sklepy, handlarze słoniną itp. Pamiętam jak dziadek mi opowiadał, kiedy wtedy dla zarobku przemycał ruskim jedzenie, brali wszystko co się dało do ust włożyć
Dziś też nie jest źle, a różnice pomiędzy nasza miejscowością (zabór pruski) a sasiednią (zabór rosyjski), uwierzcie mi na słowo!!! widac gołym okiem, tak w sferze materialnej, jak i społecznej.
Także korzystajmy z resztek osób, które pamiętają stare czasy i które mogą nam cos o tym powiedzieć, by tej historii nie zapomnieć.
A zbieractwo Miśka godne pochwały
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)