Witam ponownie!
Czytalem posta o glosniczkach do przodu do W123. Z tego czytania zrodzilo sie w mojej pacynie kilka pomyslow ale jednoczesnie kilka pytan
Na wstepie zaznaczam, ze zestawy audio w moich poprzednich autkach ograniczaly sie do sprzetu grajacego i 2-4 glosnikow w miejscach przewidzianych przez producenta. Nigdy zadnych piecykow, korektorow, tub, subwooferow i innych cudownych gadzetow nie montowalem wiec moja wiedza dot. instalacji i okablowania ww. urzadzen jest fragmentaryczna i upraszam wszystkich o doze zyczliwosci i zrozumienie.
Do rzeczy!
Wpadlem na pomysl kupna glosnikow o standardowych wymiarach i wsadzeniu ich tam gdzie przewiduje producent + jakis extra sprzet do basu. Powodem tego pomyslu jest fakt, ze w modelu T niestety nie ma czegos takiego jak tylna polka i z tego tytulu ograniczony jestem rozmiarami otworow w desce rozdzielczej 12cm i w tylnych drzwiach 10cm. Jakos w elastyczna rolete nie widzi mi sie wpasowywanie glosnikow 20cm lub 16:9 (troche ciezko by sie zwijala
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
) Choc dzwiek z tych glosnikow (a w szczegolnosci bas w zalozeniu, ze glosniki sa wysokiej klasy w zupelnosci by mnie zadowolil)
Wiec jak sami widzicie sa to marzenia scietej glowy.
W poscie o glosnikach do przodu w W123 ktos z Was podsunal sugestie o zainstalowaniu poprawnych rozmiarowo glosnikow w miejscach do tego przeznaczonych + subwoofer pod fotelem pasazera. Pomysl bardzo mi sie podoba tylko czy chodzilo o jakas mala tube (na moj laicki gust chyba nie wejdzie) czy tez o jakis glosnik o basowej charakterystyce wrzucony pod fotel wspoltowarzysza podrozy? Jesli ta opcja jest prawdziwa to jaka moc i wymiary powienien miec taki glosnik (sprzet grajacy to PIONEER DEH 2030R 4x45W czy to radyjko jest w stanie uciagnac taki glosniczek i jak sie to podlacza? pod ISO, czy tez jest jakies osobne wyjscie na ten glosnik)
Jak taki glosnik sie montuje pod fotelem pasazera? czy przykreca sie go do spodu fotela czy kladzie na podlodze????Prosze o rade
W poscie o W123 wyczytalem o izolacji komory glosnikowej w desce rozdzielczej coby nie otrzymac zwarcia akustycznego. Czym to wytlumic (chyba nie aluminiowa folia - fajnie by pobrzekiwala
).
Dodatkowo zapytuje czy w przypadku zainstalowania glosnikow mniejszych (10cm) w otworze 12cm - deska rozdzielcza W124 wolna przestrzen, ktora powstanie pomiedzy zewnetrzna krawedzia glosnika a krawedzia deski rozdzielczej tez trzeba jakos wypelnic np. tasma izolacyjna??? Czy takie dziury ozonowe maja jakis wplyw na brzmienie czy tez nie?
Pytam bo wrzucilem tam BLAUPUNKT'y GT 2-drozne (10cm) w miejsce oryginalnych 12cm i utworzylo sie troche niechcianej wolnej przestrzeni pomiedzy opisanymi wyzej punktami.
Ponadto ciekawy jestem czy jest mozliwosc adaptacji glosnikow 13cm do tego otworu o srednicy 12mm. To tylko 1 cm roznicy wiec jakby takiemu glosniczkowi okroic scianki (na tokarce
![[smiech]](./images/smilies/smiech.gif)
) o 0,5cm to moze wlazlby, ciekawe czy rozmiary magnesu tez nie haczylyby o wnetrze komory na glosnik?. Czy ktos z Was probowal upchac tam cos wiekszego????? Jakby sie dalo to te Blaupunkty wrzucilbym w tylne drzwi (tam otwor jest tylko 10cm
) a do przodu probowalbym zabawy z 13cm sprzetem. Chyba, ze ktos produkuje wysokiej klasy glosniki o srednicy 12cm????
Prosze o pomoc za co z gory serdecznie dziekuje
Pozdrawiam