MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 18, 2025 10:11 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam,
Zastanawiam się nad założeniem LPG do mojej Merci, ze względu na koszty paliwa. Słyszałem, że wtrysk KE-Jetronic to trudna sprawa jeśli chodzi o założenie gazu.
Jestem na etapie zbierania informacji. Znalazłem warsztat z dobrą opinią i referencjami, w którym twierdzą, że nie raz już montowali gaz w takim silniku jak mój i przy regularnych przeglądach nie ma żadnych problemów, ale wtrysku gazu niestety nie da się zamontować, tylko instalację z mikserem. Montują BRC.

Czy ktoś z Was założył gaz do silnika 102.963? Jaką instalację? Jak się sprawuje?

Czy to w ogóle ma sens? (antygazowników proszę o zachowanie umiaru [oczko])

Pozdrawiam
wm

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja mam zalozony do tego silnika... wszystko jest OK. instalacja mieszana czyli nie jednego producenta chociaz dzisiaj wystarczy ze masz np 2 elementy lovato i juz firmują taką instalacje jako lovato wiec na to nie patrz. Jedyny problem jaki wystepuje po zalozeniu gazu to tego silnika to znaczne zmniejszenie mocy silnika na benzynie poprzez ograniczenie dolotu powietrza w obudowie filtra przez mikser. Ale na gazie jest wszystko OK. Tylko trrzeba sie liczyc z tym ze nawet na benzynce juz nie bedzie mial mocy "fabrycznej". A jesli chodzi o typ wtrysku to nie ma znaczenia gdyz gaz jest podawany wraz z powietrzem i caly uklad wtrysku w tym przypadku nie pracuje

Tytuł:
postmajtek

Dzięki za odpowiedź. Spodziewam się utraty mocy - coś za coś. A miałeś jakieś problemy ze "strzałami"? Jeśli tak, to czy było to b. dotkliwe?
Pozdr
wm

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

problemy byly tylko na poczatku jak byl gaz zle wyregulowany... odbylo sie na zasadzie jednego strzalu i holowania bo spadl jakis króciec spod filtra i łapał "lewe" powietrze i nie mial sily nawet odpalic... kwestia tylko wyregulowania... A ta sytuacja miala mijsce jak byl za mocno "zduszony" gaz czyt. na jak najbardziej ekonomiczny... nie mogl rozpedzic sie wiecej jak 80km/h a jak mu dusilem to wystrzelil hehe... wystarczylo odtlumic troche wiecej gaziku i szedl jak ta lala :)

MB W201 200 85r. czarny metalic automatic + gaz - sprzedany :-)

MB W124 230E czarny mafioso :-P

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tak ze bez obaw!!!!
zakladaj i ani sie nie zastanawiaj...
10l gazu w trasie i okolo 12-14l gazu w miescie w zaleznosci od ciezkosci buta... a liczby sobie policz i rachunek prosty :P

MB W201 200 85r. czarny metalic automatic + gaz - sprzedany :-)

MB W124 230E czarny mafioso :-P

Tytuł:
swój chłop

Podzielam opinie Jareckiego :) Od 3 dni mam zainstalowana kuchenke i jestem bardzo zadowolony..szczegolnie z kosztow eksploatacji. Jakiegos znacznego spadku mocy rowniez nie zauwazylem, autko ladnie "ciagnie", wyprzedzic sie da i 180km/h jedzie, takze jak dla mnie jest super ;) No i wbrew obiegowej opinii jakos nie smierdzi zgnilymi jajkami :lol:

Pozdrwiam

postmajtek

Po wielkich bólach egzystencjalnych... w sobotę zainstalowałem gaz BRC. Jak na razie nie ma żadnych problemów. Wczoraj już pojechałem w trasę ok. 400km i wszystko w porządeczku. Tylko, że spalił ok 12l/100km - przy dosyć szybkiej i dynamicznej jeździe - 140km/h, szybkie wyprzedzanie.
Jak Wam się widzi to spalanie? Nie za duże? Bo mi się wydaje trochę przyduże - benzyny palił ok. 9l
Mam się udać na regulację po przejechaniu ok. 1000km - zobaczymy, co spec powie...

Za to mam problem z silnikiem/zapłonem, ale to jest nie związane z instalacją LPG, bo już miałem wcześniej. Otworzę nowy wątek.

Dzięki za wcześniejsze info. Przyczyniło się do mojej decyzji o założeniu lpg.
pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wiesz mój palił 12l benzyny po mieście a gazu pali 14,5l.Ale jakoś i tak taniej wychodzi.Nie ma co się martwić!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00