MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 16, 2025 10:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Mój 500SEL zapalał i chodził idealnie aż któregoś pięknego dnia po odpaleniu trzymał bardzo wysokie obroty. Odpalałem go tylko celem przestawienia i było tak przy każdym odpaleniu aż do momentu gdy po odpaleniu od razu gasł. Zapalał wchodząc na obroty i schodząc z nich od razu gasł. Dodawanie gazu nie pomogło. Otworzenie wtrysku rozruchowego na krótko pozwoliło rozgrzać silnik i wtedy praca była już taka jak powinna. Auto przejechało parę metrów, pochodziło parę minut po czym zostało zgaszone. Dziś odpalony, zagrzany a jednak gasnie. Silnik gorący a więc każde podpięcie ponownie wtrysku rozruchowego kończy się zalewaniem natomiast nie ruszany zadusza się. Zapala, trzyma obroty od 10 do 30 sekund po czym w parę sekund schodzi w dół z obrotów, telepiąc się i gasnąc. Szukałem winy w podciśnieniu jednak wszystko wydaje się być szczelne. Zresztą problem pojawił się sam z siebie można powiedzieć - nagle.

nowy

Tak się zachowuje
https://youtu.be/YrHsecTjicQ

https://youtu.be/KGgMAh67kds

postmajtek
Awatar użytkownika

Witam,
Niestety może być wiele przyczyn. Sprawdź ciśnienie paliwa to na rozdzielaczu. W zależności od typu m117i od rocznika i runku produkcji 5-5.6bara.
Jak jest ok to trzeba będzie posprawdzać po kolei elementy K-Jet i eliminowac kolejne możliwe przyczyny.
Silnik pracuje bardzo nierówno, proponuję nie dolewaj mu paliwa 9 wtryskiem. Jak sam nie zapala to znaczy że zepsuty - moza mu krzywde zrobić 9 wtryskiwaczem.

nowy

Dziękuję za odpowiedź.
Iskra jest dobra bo układ zapłonowy cały nowy oraz chodzi ładnie od czasu do czasu.
Zgaduje że problem może być z lewym powietrzem lub ciśnieniem paliwa. Czy możesz proszę podpowiedzieć jeszcze co może być przyczyną nie równej pracy? Do tej pory w moim drugim m117 czy m103 zawsze wystarczała regulacja potencjometrem a tutaj wszystko dla mnie nowe. ...

swój chłop

Numer GG: 8740062
Gdyby to w moim m103 się działo, to sprawdziłbym kalosz i rurki dochodzące do zaworu powietrza dodatkowego. Sam zawór pow. dod. też bym sprawdził i napięcia do niego dochodzące. Nie wiem jednak, czy to się również odnosi do m117.
Powodzenia.

Mercedes się nie psuje, Mercedes się zużywa!

nowy

Pasek się ślizgał bo był mokry od płynu chłodniczego.
Alternator został zregenerowany teraz na odpalonym napięcie wynosi 13.96v.
Wszystkie cylindry dostają iskrę - cały zapłon jest nowy.
Przy wyciągniętych na wierzch wtryskiwaczach podczas kręcenia zapłonem wtryski wcale nie podają paliwa - dopiero gdy ktoś fizycznie wciśnie głębiej klapkę wtryski się otwierają i to z za słabym ciśnieniem - nie ma tego specyficznego pisku- ciśnienie jest za niskie. Pompa jest nowa. Winny więc będzie regulator ciśnienia albo akumulator ciśnienia ?

postmajtek
Awatar użytkownika

Witam,
Ok , jak zapłon jest cały i nie daje paliwa, sprawdź ciśnienie na rozdzielaczu. Ciśnienie powinno być ok5. bar. Jak dasz cały typ silnika M117.XXX lub to sprawdzę Ci dokładnie jakie.
Jak jest ciśnienie w układzie to akumulator możesz chwilowo zostawić w spokoju. Jak nie będzie ciśnienia to wtedy go sprawdzisz czy nie daje ogromnego przecieku.
PS masz manometr i złączki? Bez tego nie ruszaj regulatora ciśnienia, odradzam.

wiarus junior

1-sprawdzamy czy w zbiorniku jest wystarczająca ilość paliwa,ciśnienie paliwa z pompy na układ,rurki obejściowe powietrza oraz kalosz
2-odkręcamy przewód zasilający paliwa od rozdzielacza nie ma prawa wylatywać powietrze z paliwem,sprawdzamy sitko na wlocie do rozdzielacza.
3-Jeśli był demontowany cały zestaw klapy sprawdzić łącznik gumowy klapy z kolektorem czy siedzi tak jak powinien.
4-zawór obejściowy pow.dodatkowego-tu wystarczy zacisnąć rurę i sprawdzić pracę silnika,jeśli jest otwarty na max to zaciskanie stabilizuje pracę silnika.
5-regulator termiczny ciśnienia paliwa do sprawdzenia i tu z reguły można zamknąć temat

nowy

Dobrzy ludzie problem rozwiązany. Lewe powietrze - ale gdzie ? Gniazda wtrysków.
Zgaduje, że nabroiłem tutaj myciem silnika (wymycie ogromnej ilości brudu uszczelniającego gniazda wtryskowe - na prawde był mocno zalepione) oraz wykręceniem wtrysków do czyszczenia (która apropo dało sporo). Zakupiłem dosyć sceptycznie nastawiony komplet nowych osadzeń wraz z uszczelkami i dopiero mając je w ręce i porównując z moimi wyrwałem pozostałe 7 ze swoich gniazd. Uszczelki przy naciśnięciu strzelały na 20kawałków i dwa metry tak były twarde - plastik.
Wtryski zamocowane w nowych gniazdach + nowe uszczelki gniazd + nowe uszczelki wtrysków - silnik zapalił na strzał i chodzi jak stół trzymając 1500obrotów - nie dałem mu się zagrzać ponieważ temperatura na zewnątrz odradzała mi otwieranie garażu a nie chciałem się zadusić.
Tak delikatna nieszczelność siała tak duże spustoszenie ... dla mnie osobiście lekki szok bo w m103 miałem zagięty kalosz więc dziura na cały palec i lekko telepało silnikiem.
Obrazek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00