Sebian pisze:
Kalafior, czy możesz sprecyzować, o jakie auto Ci chodzi? Bo patrząc na Twój podpis mam wrażenie, że nie do końca wiesz, co to jest TD, DT i TDT - a do tego widzę 4-matic. Czy zatem chcesz kupić diesla kombi, sedana turbo czy diesla kombi turbo?
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
Wg tego, co napisałeś, to diesla kombi (ew. 4-matic) bez turbiny - możesz to potwierdzić?
Interesuje mnie cos z silnikiem 2500 lub 3000 turbo diesel (najlepiej w124) kombi lub sedan - dla mnie najwazniejszy bedzie stan techniczny (choc chyba bardziej bylbym sklonny kupic kombi), nie znam sie na samochodach, tzn nie rozruzniam za bardzo typow i nie nadazam za okresleniami co jest to tdi, tdt, dti, cdi (dlugo tak mozna ...) ... ostatnio tez trafilem na d4d - tez nie wiem co to jest. Interesuje mnie turbodieselek (ale bez turbo tez moze byc - byle nie benzyna, a gazu tez nie lubie). Kiedys oznaczenie TD odnosilo sie do TurboDiesel (dodatkowe "i" - intercooler), teraz to moze byc inaczej, z reszta czy to az takie wazne? Myslalem, ze w mesiach wlasnie to oznacza - zdaje sie, ze sie mylilem :-/.
To moje 4matic, to stad, ze zawsze lubilem auta z napedem na 4 kola. Jednak nie jestem przekonany czy chcialbym miec mesia z napedem na 4 kola, ale to sie moze zmienic. Podobno jak cos sie popsuje to "o Matko Boska ...". Co do podpisu, wezcie "poprawke"

, tzreba miec o czym marzyc - dokladnie jak w moim podpisie napis widzialem ostatnio na tylnej klapie mesia w moim miescie, az sobie westchnalem ....
pozdrawiam
Jesli gdzies strzelilem gafe, prosze szanownych grupowiczow o wybaczenie.
PS
Czy silnik 3000 turbodiesel w w124 posiada intercooler?