MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 10:26 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3435292
Cześć,
Od pewnego czasu drażnią mnie spryskiwacze w mojej 190-tce. Raz, ze słabo działają, dwa że nie mogę ich jakoś wycelować na szybę - psikają wszędzie (na dach, na przechodniów;)) no ale nie o tym w sumie...
Chciałem się zapytać czy są spryskiwacze które zraszają szybę, tak jak to jest w nowoczesnych samochodach a nie sikają 4 strumieniami. Czy macie wiedzę na ten temat. Najlepiej jak by był plug&play czyli odpinany i zakładamy nowe.. być może od jakiegoś nowszego mercedesa?

po za tym, moja wycieraczka wytrzymuje góra 3 miesiące niezależnie od sezonu, wiąże to właśnie z małym nawadnianiem szyby - słusznie? czy 190tki tak mają?

jakieś propozycje?

Soso

wiarus junior
Awatar użytkownika

Soso, masz kaprawe, niesprawne spryskiwacze widocznie i to wszystko.

Narzekać to można byłoby ewentualnie na pierwszoseryjne pojedyncze dysze. Ale te podwójne dają radę bardzo ładnie i pozwalają efektywnie czyścić szybę.

Pióro wycieraczki klęka Ci tak szybko, bo masz pewnie poharataną szybę.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Skoro zeszło na wycieraczki to ja jeszcze podłączę się tu z pytaniem, choć to trochę z innej beczki:
Mianowicie gdy jadę w miarę powoli np. "na zabudowanym" i śnieg na szybie się topi, to jest OK, mokra wycieraczka go ściera, ale gdy na jakąś chwilę przyśpieszę i przestanę jej używać bo pęd powietrza odwiewa wtedy śnieg, to przy próbie następnego użycia jest na niej lód i nie zbiera z szyby. Muszę się zatrzymać i go "obłuskać" bo inaczej nic nie widzę. Mam wrażenie, że z wycieraczką jest wszystko w porządku, ale w spoczynku leży ona jednak kawałek poniżej miejsca w którym szyba jest podgrzewana nawiewem. W Beczce układały mi się właśnie jakby ciut za wysoko, ale na "ciepłym" już szkle i problem nie występował, w 126 tym bardziej, bo tam chowają się za maską, ale tutaj to jest jakaś plaga. W zeszłym tygodniu gdy musiałem tym badziewiem jeździć w czasie opadów to po prostu doprowadzało mnie to do szału.

Też tak macie w swoich 201/124, że wycieraczka Wam "obmarza" lodem podczas jazdy gdy jest trochę poniżej zera lecz z opadami, czy tylko ze mnie taki pechowiec Brian..?

kombatant
Awatar użytkownika

Raczej Brian. Nie mailem osobiście takiego problemu - na ale może ze mnie taki Luke ;)

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3435292
DJ Maku akurat ja to potwierdzam, ale tylko takie coś się dziele z wycieraczkami typu flat...
No nic myślałem, że coś poradzicie;) w takim razie wezmę się za regeneracje tych dysz lub gdzieś może znajdę nowe-używane.
a tak ogólnie od którego modelu mercedesa spryskiwacze zraszają szybę? [zlosnik]

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
W 126 pod szybą biegnie rura z płynem, ale nie wiem czy we wszystkich wersjach , ona ogrzewa to miejsce spoczynku wycieraczki.
Poza tym ramiona są schowane pod maską jakby .
Można tez przestawić ramię na osi mechanizmu wyżej lub niżej.

wiarus junior

Ta zato w 126 robi sie taki bajer od strony kierowcy - wycieraczka pieknie wszystko zbierze i pchnie w kąt kierowcy, niestety... wracajac cos spowrotem wezmie ze sobą i zostawia slady małe bo małe ale.. pomaga wlaczenie max szybkosci na chwile i jest szansa ze ten snieg sie do niej spowrotem nie przyssie :)

co do spryskiwaczy - rozumiem o co chodzi autorowi, bo rowniez uwazam ze te nowe pyląe sa lepsze :) no ale.. ustawic sie da jesli nie są zakamienione.. podmianka nei wiem z czego podejdzie... trzeba poprobowac.. do corolli z 98 podchodza z obecnych cytryn :P [zlosnikok]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00