Cytuj:
Może smok w zbiorniku paliwa sie zakleił, może pompka wstępna nie ma wystarczającej wydajności. Szukałbym własnie w ukladzie paliwowym. W tych silnikach jest już sterowanie elektroniczne, ale nie ma ono wielkiego znaczenia.
Darus,
Spróbuje podać paliwo na krótko, ale tak jak pisałem wcześniej, bak był wymyty w zeszłym roku. To nie jest gwarant czystości, więc sprawdzę to.
Sterowanie elektroniczne wolnymi obrotami raczej działa, można odłączyć je w czasie pracy silnika i nie gaśnie (chociaż obroty spadają - czy nie powinny wzrosnąć?).
Pytanie: jaka powinna być wydajność pompy wstępnej, jak ją zdiagnozować pod kątem czystości lub jak ją profilaktycznie przeczyścić?
Cytuj:
ELR możesz mieć trafiony i nic nie reguluje ani stabilizuje obrotów.
OM606 nie ma sterowania obrotami przez podciśnienie.
Może niefortunnie to ująłem, ale chodziło mi bardziej o wpływ *podciśnień* na sterowanie czymkolwiek, czego zła praca mogłaby dawać takie objawy jak duszenie się i brak mocy. Zakładam, że poza klapkami w kolektorach (których nie ma bo kolektor jest zdjęty) nie mają żadnego znaczenia?
Cytuj:
A nie przykręciłeś sobie śrubki na filtrze? Ona ma funkcje gaszaka.
To brzmi ciekawie bo nie wiedziałem o tym, że śruba ma taką funkcję. Filtr zmieniłem po tym jak zaczęły się problemy, ale rzeczywiście tak jakby nasiliły się od wymiany.
Wygoglowałem, takie obrazek z filtrem: czy chodzi o śrubę nr 4?
http://www.motor-talk.de/bilder/300d-om ... 73126.html pozdrawiam