MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 10:27 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam.

Mam w wozie nieoryginalne pstryki od szyb, dorwałem oryginalne i chce podłączyć, ale nie wiem które przewody są które. Z deski wystają 4 przewody, opisane na pierwszym zdjęciu. W przełączniku oryginalnym też mam właściwie cztery, ale trochę inne kolory, opisane na drugim zdjęciu.

Proszę o informacje przydatne do prawidłowego podłączenia.

Załączniki:
Komentarz: Przewody w aucie są 4: Czarny, Czarno-żółty, Brązowy, Zielony.
nieorg.jpg
nieorg.jpg [ 96.26 KiB | Przejrzano 814 razy ]
Komentarz: Oryginalna przełącznik: 1. Brązowy, 2. podwójny Szary, 3. podwójny Niebieski, 4. podwójny Zielony
org2.jpg
org2.jpg [ 96.12 KiB | Przejrzano 814 razy ]
Komentarz: Oryginalny przełącznik
org.jpg
org.jpg [ 33.42 KiB | Przejrzano 814 razy ]
weteran

To nie są przełączniki do tego - nic z tym nie zrobisz. Te przełączniki są do układu z modułem komfortu. Poniżej masz obrazek:
http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Merced ... S/3556.pdf
Przełącznik z powyższego zdjęcia został wycięty konkretnie z pozycji w prawym dolnym rogu schematu - porównaj sobie kolory.
hearse_driver pisze:
Komentarz do pliku: Oryginalna przełącznik: 1. Brązowy, 2. podwójny Szary, 3. podwójny Niebieski, 4. podwójny Zielony

Mój komentarz jest taki: obrazki opisałeś dobrze, zdjęcia są czytelne, ale całość jest bardzo niefachowa bo:
- większość przewodów ma dodatkowy znacznik w postaci pasków (czasami kropek) i nie jest to dla ozdoby, tylko jest to dodatkowa, bardzo ważna informacja. Tak więc nie jest zielony, tylko zielono/czerwony (na pierwszym miejscu jest zawsze kolor podstawowy, potem znaczniki)
-
hearse_driver pisze:
Komentarz do pliku: Przewody w aucie są 4: Czarny, Czarno-żółty, Brązowy, Zielony.

Tutaj nawet najlepiej opisane kolory nic nie dadzą. Bo podnośników podrabianych na rynku są dziesiątki rodzajów dla tego auta, a każda firma może stosować swoje własne kolory. Znalezienie prawidłowego podłączenia jest banalnie proste, ale niestety trzeba mieć multimetr i podstawowe wiadomości o działaniu przełącznika tzw. "krzyżowego"
W instalacji znajdujemy najpierw dwa druty które doprowadzają prąd (plus i minus), tak więc dwa pozostałe drogą eliminacji będą prowadzić do silniczka co możemy zweryfikować doprowadzając do nich prąd. Teraz trzeba pomierzyć omomierzem przełącznik i w stanie spoczynkowym dwa piny będą ze sobą zwarte: to one są podłączone do silniczka, a dwa pozostałe do plusa i minusa. Następnie sprawdzamy działanie. Jeżeli przycisk działa w odwrotnym kierunku niż zamierzony to zmieniamy podłączenie jednej z par kabli - albo tej zasilającej, albo tej do silniczka. Taką metodę się stosuje w praktyce i OSTRZEGAM: podłączenie przełącznika "na pałę" może spowodować jego uszkodzenie!

postmajtek

Dzięki Gerri za wyjaśnienie kwestii, która okazała się trochę bardziej skomplikowana niż myślałem. Sprawdziłem oryginalne przełączniki multimetrem i stwierdzam, że nie ma na nich jakichkolwiek dwóch styków, które byłyby zwarte w stanie spoczynkowym. Wg. mnie to dziwne bo w przyciskach są żaróweczki podświetlenia. Może w tych przyciskach co mam, żarówki się przepaliły i dlatego nie ma zwarcia na dwóch stykach numer 1 i 2?

No cóż, trochę szokującą informacją jest to że te przyciski do mojego samochodu nie pasują.

Pozostaje mi znalezienie nowych dwóch przycisków, które będą mieć dwa zwarte styki w stanie spoczynkowym. Gerri, jak poznać prawidłowe do mojego samochodu przełączniki? (mój wóz ma tylko przednie szyby elektryczne, bez udziewnień typu moduł komfortu).

Jeżeli ktoś chce takie oddać za rozsądne pieniądze to proszę o kontakt.

Może powinienem mieć takiego typu jak na zdjęciu poniżej?

Załączniki:
inne.jpg
inne.jpg [ 39.22 KiB | Przejrzano 790 razy ]
nowy

Witam.

Dzięki serdeczne. Znalazłem wszystko czego potrzebowałem.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00