MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 16, 2025 4:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
weteran

Czy ktos z Was wie do jaka funkcje spelnia w w126 dosc spory elektryczny silniczek z wiatraczkiem. Przymocowany jest do tylniej strony tapicerki pod deska rozdzielcza przed pasazerem (tuz pod schowkiem). Dochodzi do niego gumowa rurka (ok 10-15 mm sr jak dobrze pamietam) ktora biegnie pod tapicerka przedniego prawego slupka i konczy sie w jego gornej czesci. Zasysal (czy tez popmowal, nie pamietam, ale zasysal chyba) raczej mizerne ilosci powietrza (o ile w ogole) za to potwornie halasowal i go odlaczylem. Wiecie moze do czego byl? 126 to juz dla mnie historia, ale pytanie dreczy mnie do dzis!! ;-)
Pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Hej,

jest to element układu ogrzewania W124/W126 i tych MB które mają możliwość ustawienia różnej temperatury nawiewu powietrza po obu stronach kabiny. Przewód o którym piszesz, zasysa powietrze z kabiny i doprowadza je do analogowego sensora lub mikroprocesora (zależnie od modelu, serii i wersji wyposażenia) umieszczonego w okolicy lampki w suficie/lusterka, gdzie następuje porównanie temperatury nastawionej na obu pokrętłach na desce rozdzielczej z faktycznie panującą w kabinie. Ewentualna różnica powoduje otawrcie lub przymknięcie zaworu nagrzewnicy.

Awaria takiego czujnika, procesora w W124 po '88 roku - to gwarantowana sauna, a więc konieczność jazdy z otwartym dachem w środku zimy. W lecie jest naturalnie jeszcze gorzej [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik].

Tytuł:
weteran

Dzieki. Milo dowiedziec sie po tylu latach co czlowieka tak zaskoczylo.
To byl 126 z 85r i chyba odlaczenie tego patentu nie zmienilo niczego (poza cisza ktora od tej chwili zapanowala).Cieplej nie bylo na pewno

Tytuł:
weteran

Witam!
Awaria czujnika przy lusterku powoduje saunę, awaria silniczka powoduje tylko to, że czujniczek reaguje z dużym opóźnieniem.
Pzdr. i Wesołych Świąt----Gerri

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To był kompressor! :-)))))
U mnie jeszcze to działa.Ale jak usiąde po stronie pasażera to żeczywiście go słychać.Ale z tym ogrzewaniem też mam lipę, bo chyba elektrozawór od prawej strony sie zaciął i wali gorące powietrze.Muszę sie za to w końcu wziąć i chyba w święta, inaczej braknie mi czasu.Ogólnie mówiąc to patent jest niezły.Nowsze W124 miały jeszcze czujnik temp. zewnętrznej przy przednim zderzaku.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00