Mirmur pisze:
To inny obwód i jest związany z przełącznikiem zespolonym pod kierownicą
Mylisz się. W starszych seriach 124 (przed tą "niby E-klasą") szczotki sygnału faktycznie wystawały z przełącznika pod kierownicą. W późniejszych została wprowadzona tasiemka, i to ona rządzi sygnałem. Tasiemka ma cztery nitki przewodów: dwie do poduszki, i dwie do sygnału. Jak najbardziej może się zdarzyć, że ulegnie uszkodzeniu np. tylko jedna z nitek służących do załączania sygnału. Wtedy sygnał nie będzie działać - a poduszka będzie O.K.
berts pisze:
Ma słupku mam taka informację, z tym że nie wiem czy odnosi się do -konieczności- wymiany czy o -wymianie- poduszki
W starszych modelach (m. in. 124) zalecana była profilaktyczna wymiana elementów SRS po upływie określonego czasu. O terminie wymiany informuje data na naklejce. (nie jest to data kiedy nastąpiła wymiana!) W późniejszych modelach (już np. w W210) z tej wymiany zrezygnowano i nie jest to konieczne przez cały okres eksploatacji auta. Swoją drogą raczej nie słyszałem o tym, żeby ktoś się stosował do tego zalecenia i cokolwiek wymieniał...
kit pisze:
Jak już masz wyciągniętą poduszkę, można sprawdzić szczotki i ślizgi i ew. przeczyścić
W podanym przykładzie jest TASIEMKA - nie ma żadnych szczotek i ślizgów!!!
kit pisze:
Mercedes zaleca też odpięcie pewnego rodzaju kondensatora
To było sto lat temu - obecnie nie ma żadnego osobnego kondensatora.
berts pisze:
Szukać sterownika od SRS?
Jest pod radiem, na tunelu wału napędowego (numer 48)
http://www.unitcat.ru/mercedes/7/1/1/124022/44Q/82/285/