MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob wrz 13, 2025 10:40 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam wszystkich, dawno mnie tu nie było ale ... do rzeczy.
Mam problemy z "okularem", (rok '98 silnik 2 litry benzyna, skrzynia manual, wersja Avantgarde).

Pierwszy problem to totalny brak mocy, silnik nie wkręca się, strzela w wydech na zimno (dopóki nie osiągnie 40 stopni) potrafi sobie kichnąć nawet na ciepło po dodaniu mocno gazu. Błędów brak, sonda sprawna, czujnik temperatury sprawny, przepustnica czysta, cewki ok, świece nowe. Po głowie chodzi mi myśl o uszkodzonym wariatorze lub przepływce ale to by pewnie wywaliło jako błąd.

Następny problem to wiecznie rozkodowujące się układy elektryczne - po odłączeniu i ponownym podłączeniu aku działa wszystko z wypasu ale już po góra 2 dniach wysiada czujnik deszczu, lusterko fotochromatyczne, czasem czujniki podczerwieni w klamkach, sterowanie szybrem i pewnie cała masa innych ale ich nie używam.

Przeszukałem już chyba pół internetu ale nie natrafiłem na jakiś sensowny trop więc jeżeli ktoś jest w stanie pomóc to [pub]

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

wiarus junior
Awatar użytkownika

Zdejmij osłonę i sprawdź czy wariator nie jest mokry, czy nie poci się olejem.
Sprawdź kabel który jest wpięty w wariator czy jest tam olej jeśli jest pod izolacją to sprawdź w skrzynce pod maską tam gdzie idą wiązki czy nie ma tam oleju.

Błąd przepływomierza nie zawsze wychodzi.
Mój był padaka i nic nie pokazywało.

Do sprawdzenia też wiązka elektryczna bo w M111 przewody są do d i biodegradują, pękają i są zwarcia.

wiarus junior

Przepływomierz zawsze podejrzany. Tylko nie kupuj taniego zamiennika bo u mnie po 2 miesiącach zaczęły falować obroty, dopiero przepływa Boscha załatwiła sprawę.

kompressor jeśli wariator się poci jest do wymiany ? U mnie lekko puszcza. Może to mieć związek z falującymi obrotami od czasu do czasu ?

wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeśli się poci to przez złącze olej jest pchany przewodami do skrzynki z komputerem, do przepływomierza i gdzie tylko może.
Objawy są różne.
Z reguły padają podzespoły elektroniczne i koszty są potężne.
W M111 jest taka wada niestety, kiedyś mb miał nawet akcje serwisową i wymieniał te złącze przy wariatorze-taki kabelek z dwoma wtyczkami.
Pisząc wariator mam na myśli jego elektromagnes bo sam camshaft jest w środku na wałku.

postmajtek
Awatar użytkownika

Chodzi tu o taki ten problem opisany na innym forum, ale ten problem dotyczył raczej silników M111 EVO:
http://www.w203.pl/viewtopic.php?t=8228
lub niemiecka wersja:
http://www.mercedes-forum.com/board/ind ... c36bdd47ad

wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzięki za podpowiedzi, w sumie zamierzałem się zabrać za wymianę przepływki albo przynajmniej podłączyć ją pod oscyloskop ale chyba sobie odpuszczę i zwyczajnie go wymienię. Wariator mam suchy a wiązka silnika była sprawdzana przy montażu sekwencji więc te elementy wykluczam.

Co do drugiego problemu to w sieci trafiłem na opinie jakoby podobne usterki powodował moduł komfortu ale nie w każdym aucie jest to osobny element, podobno po 97 roku jest on zabudowany w pompie podciśnienia - prawdopodobnie mam takową. Co szanowne grono powie na takie sugestie ?

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

wiarus junior
Awatar użytkownika

Problem wiązki i oleju dotyczy każdego m111 ze zmiennymi fazami rozrządu.

wiarus junior

kompressor pisze:
Problem wiązki i oleju dotyczy każdego m111 ze zmiennymi fazami rozrządu.

Właśnie też myślałem że dotyczy tylko nowszych M111. Muszę u siebie zobaczyć do skyrznki w podszybiu czy nie ma oleju.

U mnie to wygląda tak, wydaje się że olej nie prawa lecieć pod tym opolotem ale muszę sprawdzić.

Załączniki:
P030412_10.20[01].JPG
P030412_10.20[01].JPG [ 27.26 KiB | Przejrzano 1177 razy ]
postmajtek
Awatar użytkownika

Właśnie cały problem polega na tym że olej wędruje nie całą wiązką tylko poszczególnymi żyłami kabli które są w wiązce.
Zastosowane rozwiązanie serwisowe polega na dodaniu przewodu z dwoma złączkami, który przerywa drogę, którą olej wędruje.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00