MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 1:23 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Pacjent: W124 M102 z klimą manualną, rocznik 1987.
Klima, czynnik chłodzący, wszystkie włączniki, przekaźniki i inne pierdoły - sprawne, gruntowny przegląd klimy w lipcu i do końca sezonu chodziła bez uwag.
Objawy: od dwóch dni przy porannym odpalaniu po przekręceniu kluczyka włącza się wentylator klimy (ten na chłodnicy). Jako, że przy temperaturze -10 i niżej (auto chwilowo stoi poza garażem) akumulator niespecjalnie lubi dodatkowe obciążenie przy odpalaniu, to mam problem z uruchomieniem auta (wentylator chodzi non stop od momentu przekręcenia kluczyka przez kilka minut działania silnika). Akumulator nie jest już pierwszej młodości, ale bez wentylatora radził sobie dobrze z odpalaniem auta. Z wentylatorem mam obawy, że nie da rady zakręcić (wrażenia słuchowe ;) ).
Podejrzenia: w niskiej temperaturze któryś czujnik głupieje i wydaje mu się że klima działa i należy chłodzić układ.

Czego szukać i w jakiej kolejności?

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Klubowicz
Awatar użytkownika

Jeden z czujników ciśnienia na osuszaczu (ten czarny granat ;-) na nadkolu) odpowiada za włączenie wentylatora (odłącz oba). Drugi to czujnik temperatury na silniku - ale nie wiem który - bo nie mam klimy ręcznej. Gdzieś musi być zwarcie albo na czujniku cisnienia albo na temperatury

swój chłop

ukaniu pisze:
owiada za włączenie wentylatora (odłącz oba). Drugi to czujnik temperatury na silniku - ale nie wiem który - bo nie mam klimy ręcznej. Gdzieś musi być zwarcie albo na czujniku cisnienia albo na temperatury

U mnie podobny problem, czujnik temp. wymieniłem a wentylator załącza się mimo to i to tylko na zimnym silniku, jak się nagrzeje to już go nie włącza. Po zdjęciu wtyczki z czujnika wentylator od razu się załącza. Powiem szczerze, że nie wiem jak to ugryźć. Póki co jeżdżę bez bezpiecznika w przekaźniku, ale do sezonu letniego wolałbym to naprawić.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedzi.
Zapomniałem dopisać, że problem występuje tylko i wyłącznie rano, kiedy temperatura jest około -10 stopni (od 3 dni jest mniej więcej tyle). Jak silnik się podgrzeje - problem przestaje występować. To samo jak wsiadam do auta po pracy - temperatura w ciągu dnia jest wyższa, problem nie występuje.
Dziś rano odłączyłem wtyczkę od wentylatora, ale jest to "naprawa" na zasadzie: coś puka? włącz głośniej radio [zlosnik]
Spróbuję dzisiaj zlokalizować czujniki o których wspomniał ukaniu - zobaczymy jaki wpływ ich odpięcie ma na zachowanie się wentylatora przy ciepłym silniku. A jutro rano powtórzę odłączanie w momencie, kiedy problem się uaktywni.

Tak się jeszcze zastanawiam - czy temperatura zewnętrzna a co za tym idzie odpowiednie zmniejszenie objętości czynnika chłodzącego w układzie może mieć wpływ na błędny odczyt na którymś z czujników?

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

kombatant
Awatar użytkownika

W tym ukladzie, jak mnie pamiec nie mydli, masz czujnik typu wlacz/wylacz; niskie cisnienie nie ma tu nic do rzeczy.

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00