MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 1:23 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

witajcie
mam prośbę o pilną pomoc
pacjent to W124 220E '92 manual (przejściówka - buda sprzed liftu, a silnik już M111, ale komp. jeszcze bez immobilaisera)
problem - jakieś zwarcie(?) w samej elektryce -> mam spuchniętą/nieistniejącą izolację na jednym kablu zasilającym (poszedł mi dymek spod deski 3x w czasie jazdy)
kabel ten nie przechodzi przez bezpieczniki (jest na kości przed stacyjką-przykręcony śrubą) i non stop jest na nim napięcie. kabel koloru czerwonego, gruby - 4 mm2
problem polega na tym, że nie wiem do czego on jest ! i to jest zadanie dla Was :)
Ukaniu telefonicznie mi podał, że w W201 (takie miał przed sobą schematy, a to podobne) zasilanie sprzed stacyjki idzie na:
- stacyjka
- alarm
- światła
- pompa paliwa
- srebrny przekaźnik zab.
- zamek centralny
- wentylator chłodnicy

mój kabel ten NIE idzie na żadne z powyższych :) (nie sprawdziłem tylko wentylatora zew.)
uciąłem ten kabel, żeby nie spowodował pożaru i samochód działa jak powinien - wszystko hula (szyberdach, szyby el., dmuchawa, wycieraczki, grzanie szyby, gniazdo zpalniczki, światła, kontrolki, stacyjka, pompa paliwa, centralny, alarm (nieoryginalny) itp. )
sprawdziłem czy nie łączy się z zasilaniem, ani masą - nie łączy się, więc nie jest to równoległe połączenie czegokolwiek.
rozprułem izolację wiązki i kabel ten niknie gdzieś w korytku nad kolumną kierowniczą. z oględzin przestrzeni nad nogami pasażera wynika, że nie przechodzi na prawą stronę. po wyciągnięciu radia i panelu sterowania ogrzewaniem też nie znalazłem tam jego końca. nie zrywając całej deski nie jestem w stanie zlokalizować końca, ale tego robić nie będę.
KI DIABEŁ SIĘ PYTAM ???

teoretycznie coś mi nie powinno działać, a działa wszystko - nie sprawdziłem jedynie klimy z wentylatorem, ale ona chyba nie idzie bezpośrednio i nie przez wnętrze (kabel zasilający elektromagnes) oraz ABS.

wniosek na chwilę obecną - zlikwidowałem zagrożenie, a samochód odpala i wszystkie układy mają swoje zasilanie. teoretycznie mogę spokojnie jeździć, ale coś musi nie działać, tylko nie wiem co.

M111 ma jeszcze grzanie kolektora dolotowego, ale nie widzę tej instalacji (może u mnie na jednym z pierwszych silników nie było), poza tym to chyba idzie przez stacyjkę (moja ma 7 pin z czego 6 jest wykorzystanych)
póki co auto rozprute, na weekend wyjeżdżam innym, a w pon. mam zamiar złożyć to cholerstwo do kupy, przy czym wolałbym zrobić już bypass tego zasilania. jeśli nie będzie pomysłów to składam jak jest.

sam nie mogłem znaleźć dobrego schematu rozprowadzenia zasilania, a jedyne jakie znalazłem dotyczą poszczególnych obwodów, a na nich nie znalazłem odpowiedzi.

wolny wakat na beczkę :)

Klubowicz
Awatar użytkownika

Do tej listy jeszcze dochodzi SRS i Airbag

weteran
Awatar użytkownika

kontrolka od SRS ładnie gaśnie po chwili, więc nie wiem czy to to :)

weteran
Awatar użytkownika

a radio ? jeśli jest tam ciągle napięcie to może to kabel podtrzymujący pamięć stacji w radiu ?

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

swój chłop

KarolS1988 pisze:
a radio ? jeśli jest tam ciągle napięcie to może to kabel podtrzymujący pamięć stacji w radiu ?

4mm2? co to za pamięć ze takie kable do niej idą?

weteran

Z baterii idzie gruby kabel do skrzynki bezpieczników, pod skrzynką jest łączówka ze śrubkami i stamtąd idą DWA kable do stacyjki - właśnie 4kwadrat czerwone. Kostka stacyjki ma dwa wejścia oznaczone "30" - czyli właśnie czerwone kable ze stałym zasilaniem. Tak więc wszystko będzie działać - równoległy kabel został zaprojektowany prawdopodobnie w celu zwiększenia niezawodności instalacji. Wycięcie jednego kabla nie spowoduje więc żadnych widocznych dysfunkcji.
P.S.: ja bym nie mógł spać i zaraz bym dechę wyrwał. Doświadczenie uczy, że w takich przypadkach coś niedobrego w tym miejscu się dzieje. Wytniesz jeden kabel, a okaże się, że cała wiązka jest zgnieciona (bo ktoś tam już grzebał) i jak się to mówi "nie znasz dnia ani godziny"...
Nie ma emotikona "płonie ognisko w lesie" tak więc zamieszczam "palacza". Efekt podobny [palacz] [palacz]

weteran
Awatar użytkownika

hej
wrocilem z weekendu i po 2 telefonach, które nic nie rozwiązały wyprułem całą wiązkę
znalazłem dokąd idzie ten kabel - do NIKĄD !
ktoś go kiedyś upier...ił i ukrył w izoalcji - dopiero prucie wiązki to wyjaśniło
a wcześniej szedł do stacyjki.
ponieważ dziś mi zaczeło świrować pojawianie się i znikanie kontrolek oraz czasem gaśnięcie samochodu, więc na 99% mam winnego - stacyjka
to ona się chyba smaży i nie styka (mimo, że jej wyczyściłem styki)
kable w wiązce poa tym jednym wyglądają OK
we wszystkich innych wiązkach też wyglądają OK (inne też sprułem co najmniej częściowo) :)

teraz szukam kości do stacyjki i w 10min załatwię problem (mam nadzieję)
jeśli ktoś ma inne sugestie to proszę pisać :)

Klubowicz
Awatar użytkownika

Poprowadż tylko jak możesz zgodnie z projektem drugi kabel do stacyjki o podobmy przekroju :-). Jak sprężyna z przegrzania już nie dociska styków to czyszczenie nic nie pomaga.

weteran
Awatar użytkownika

czy zasilanie z akku idzie bezpośrednio na 2 piny z oznaczeniem "30" ?
czy ktoś ma rozrysowane/opisane co z czym (które piny ze sobą) łączy stacyjka na poszczególnych pozycjach przekręcania kluczyka ?
czy były kości, które łączyły piny inaczej, czy wszystkie łączyły tak samo (zakładam, że ilość pinów się zgadza)?
moja wygląda tak:
Załącznik:
stacyjka-kosc1.JPG
stacyjka-kosc1.JPG [ 23.8 KiB | Przejrzano 385 razy ]

nr części 8283, a obudowy 126 462 00 93
i takiej kości szukam lub zamiennika :)

moja złączka ma niepodłączony P30 (poniżej foto) - co powinno być podłączone na poszczególnych pinach?
Załącznik:
stacyjka-zlaczka.JPG
stacyjka-zlaczka.JPG [ 23.46 KiB | Przejrzano 385 razy ]

PS.
niebawem wrzucę do działu warsztat fotorelację jak się dobrać do stacyjki (dla potomnych) :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00