Pierwszy odpusc bo ten silnik ledwo ciagnie ta bude - za slaby. juz E230 jest duzo lepszy ale w benie polecam model E280/E320. Wg obiegowej opinii silnik E240 (170KM) duzo pali a osiagami nie powala. Nie polecam tez 2.2D (nie CDI) - to idealny reaktor na taxi ale po drodze wyprzedzac Cie beda rowerzysci, poza tym ta cudowna pompa wtryskowa by LUCAS

.
Drugi to mega trypel (ex. angol) - popatrz na uklad przelozen automatu - lustrzane odbicie wersji europejskiej
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Ja balbym sie takim autem jezdzic. Sam silnik 300TD to bardzo mocna i trwala jednostka ale duzo wciaga.
Co do opinii, ze za 10kzl W210 to skarbonka bez dna to niestety prawda. Szukaj w przedziale 15-20kzl (przedlift) i powyzej 20kzl (polift).
Jesli interesuje Cie diesel przedlift - to ciekawym rozwiazaniem jest E290 TD 129KM/300Nm - juz jakos jedzie ale baaaardzo malo pali. Sam mam takiego - byl to celowy wybor i moim zdaniem bardzo udany. Moj W210 to sedan/manual i w trasie spala mi 5-5,5 ON!!!. W miescie przy obecnych mrozach ok. 8,2 ON. To silnik bardzo trwaly i mozna go spokojnie chipowac do 160km/365Nm.
Po lifcie masz do wyboru 220 CDI (143KM 315Nm, 270 CDI 170KM/370/400Nm, 320 CDI 197KM/470Nm - wtrysk typu common rail. Te silniki to technologiczna przepasc pomiedzy 2.2,2.9,3.0 D/TD ale uklad wtryskowy jest bardziej podatny na awarie. Tu trzeba patrzec co sie leje do baku.
Ja jestem baardzo zadowolony z W210 (przed nim mialem W115, W201, 2xW124 - wspaniale autka ale juz troche przestarzale). Bardzo sie balem przesiadki na w210 ale naprawde nie zaluje. Super wygodne i oszczedne auto. Wbrew opinii moj wcale nie ma rdzy (choc to bolaczka W210, W202). Generlanie jest to korozja poszycia zewn. (blotniki, doly drzwi, okolice zamka tylnej klapy) ktora szpetnie wyglada ale zagrozenia nie sprawia. Jedynym groznym zjawiskiem jest korozja kielichow sprezyny przedniej. Moja zona ma W202 w idealnym stanie ale ten kielich jej wygnil i sprezynka wyskoczyla! - bez ofiar, u mnie na szczescie nic tam nie widac. Generalnie temat do opanowania przez sredniej klasy blacharza za niewielkie pieniadze i po kupnie trzeba to miejsce oblookac i ew. wzmocnic - sa zestawy naprawcze w ASO w cenie ponizej 100zl.
Polecam model W210 - fajne autko do codziennej jazdy, a w kwestii informacyjnej polecam forum W210 -
http://www.w210.pl - tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na nurtujace Cie pytania.
Pozdrawiam