bmw pisze:
Mogę tylko przepuszczać ,że brakuje sygnału z automatu i klimy do sterownika silnika.W efekcie tego sterownik nie podbija obrotów i silnik się dusi.Będą Ci potrzebne schematy aby sprawdzić czy taka sytuacja ma faktycznie miejsce.Podobne objawy będą przy zaciętym/niesprawnym zaworze powietrza dodatkowego lub gdy wtrysk pracuje na samej mechanice bez wspomagania części elektronicznej
![[jezyk5]](./images/smilies/jezyk5.gif)
Swoje KE w M103 i byłym M102 ogarniam sam,można się tego nauczyć w dużym stopniu i radzić sobie z KE.
Wydaje mi sie, ze raczej nie ma to nic wspolnego z sygnalami do komputera. Skrzynia w moim aucie ( wzieta z 420 SEC) nie ma takiej opcji, zeby informowala komputer o tym, ze wlacza bieg. Jedyna komunikacja jest podczas redukcji biegow na nizsze, przy pomocy kick-downa. Dzieje sie tak, poniewaz kick down jest zasilany przez sterownik silnika i w momencie gdy sterownik zdiagnozuje zbyt wysokie obroty silnika, przy odpowiedniej predkosci samochodu (sygnal predkosci bierze z ABSu), wowczas nie poda napiecia na kick down i nie mozna zredukowac biegu... Jest to tylko po to, zeby nie rozwalic skrzyni i silnika.
Jak zdiagnozowac ten zawor powietrza dodatkowego? A moze u mnie jeszcze cos nie gra z podcisnieniami?
THC pisze:
Z drugiej strony porywając się z motyką na słońce mogłeś wziąść motykę na LH jetronic.
Polak madry po szkodzie

Gdybym wtedy mial wiedze taka jak teraz to napewno nie zamontowalbym silnika na KE. Jest to "trudny" sinik ale jesli poszedlem ta droga to juz to dokoncze. Napewno nastepny swap bedzie lepszy. Mysle juz cos o V12
KarolS1988 pisze:
chętnie bym zobaczył to cudo w akcji

Powiem Ci tylko, ze daje rade
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)