roadrunner pisze:
hmmmm wszystko??
wszystko co napisalem to jest raczej regula niz wyjatek!
roadrunner pisze:
za to w wielu przypadkach jest to uszkodzony czujnik cisnienia w ukladzie lub polozenia kierownicy
w wielu ale nie we wszystkich.czesto gesto i w wiekszosci przypadkow jest uszkodzony rozdzielacz, poprzez nieprawidlowa eksploatacje i serwisowanie.a to juz kosztuje troche wiecej niz pare zl.
Cytuj:
zasada dzialnia taka sama jak ASB wiec nie wiem co tam skomplikowanego. Sam rozbieralem juz nie raz i zawsze po zlozeniu dzialalo.
to ze ty i kolega Jurand sie na tym znacie i macie zamienniki to wasze szczescie i jest wlasnie wyjatkiem niz regula.
Spytaj sie normalnego kierowce jak dziala taki 4matic! no wlasnie. ty wiesz i mozesz twierdzic"nie wiem co tam skomplikowanego",ale tak naprawde jest inaczej i wlasnie tak jak napisalem.
roadrunner pisze:
co do usterek jest bardzo dobry system diagnozowania za pomoca kodow blyskowych - byl niejednokrotnie przytaczany na tym forum ostatnio nie dalej jak wczoraj.
nie kazdy kto ma 4matica czyta forum czyli jak wyzej!

z drugiej strony diagnoza bladow a naprawa to inna bajka.
Cytuj:
Tu poprostu widac ze nigdy takiego auta nie miales ani nawet nie jezdziles takim.
a kolega oprocz tego ze sie zna na 4matiku to jeszcze ma inne zalety... jasnowidztwo
roadrunner pisze:
zaleta tego napedu jest to ze auto prowadzi sie duzo pewniej nawet na asfaltowej suchej naweierzchni czuc wielka roznice.
tak!zwlaszcza na suchej asfaltowej drodze potrafi sie dostrzec roznice i zalety. no chyba ze jedziesz nie szybciej niz 12km/h, bo powyzej system automatycznie przelacza naped na tylna os i tu koniec radosci z napedu 4x4
tym samym odsylam do bardziej fachowej lektury odnosnie tego ukladu,jego zalet i wad.
http://www.w124-club.de/beratung.php?Menu=53&Page=7
moze ktos przetlumaczy bo mi sie nie chce i wlasciwie jest tu napisane prawie wszystko o czym wspomnialem wyzej.
pozdr.