MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 11, 2025 11:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam

Panowie posiadam taki system w swojej CE, działa ale nie do końca.

W drzwiach kierowcy wyrobiła mi się jakaś część, co powoduje nie rozłączenie alarmu. Efekt jest taki iż próba otwarcia auta od strony kierowcy skutkuje wyciem klaksonów. Z koeli od strony pasażera lub bagażnika alarm jest rozłączany bez problemu.

Moje pytanie brzmi, co mogło się wyrobić (zużyć) w drzwiach kierowcy, może ktoś przerabiał temat? ewentualnie schemat ?

Dodam że nie bardzo mam ochotę na przekładanie zamków ani dokładanie innych alarmów :D

DB w124 E 200 C -sold
DB w124 250 TD - sold

Ostatnio zmieniony ndz lis 21, 2010 5:42 pm przez grzesiekwie, łącznie zmieniany 1 raz.

postmajtek
Awatar użytkownika

Do wymiany masz zapewne (nie znam dokładnej nazwy) element alarmu który zakłada się na wkład zamka. Jest to taki plastikowy czarny klips, z membranką (która pewnie ci się wyrobiła) i kabelkiem do podpięcia do alarmu. Na jakimś szrocie na pewno dostaniesz. Tylko sprawdź czy jest lewy czy prawy (podobno jest to różnica, aczkolwiek mi udało mi się wymienić za pierwszym razem). Jak nie zapomnę to mogę jutro pstryknąć zdjęcie, bo gdzieś mi się stary klips, chyba jeszcze w garażu pałęta.
Obrazek tak to wygląda, jest to właśnie z tym kabelkiem.

swój chłop

ted pisze:
tak to wygląda, jest to właśnie z tym kabelkiem.

Byłem dziś w serwisie, ale jakiś świeżak nie potrafił zidentyfikować tej części.

Mam prośbę, czy jesteś w stanie odczytać nr części lub odnaleźć, która to część ze schematu?

Będę wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuje

http://www.unitcat.ru/mercedes/7/1/F/124131/15V/82/525/

DB w124 E 200 C -sold
DB w124 250 TD - sold

weteran

ted pisze:
Tylko sprawdź czy jest lewy czy prawy (podobno jest to różnica, aczkolwiek mi udało mi się wymienić za pierwszym razem).

Różnica jest taka, że jak założysz nie ten co trzeba, to alarm będzie się rozbrajał przy zamykaniu drzwi i uzbrajał przy otwieraniu - czyli na odwrót.
grzesiekwie pisze:
ted pisze:
czy jesteś w stanie odczytać nr części lub odnaleźć, która to część ze schematu?

To zły obrazek. Tego elementu należy szukać w grupie 72 (drzwi przednie) podgrupa "system zamykania" - a nie w grupie "system przeciwwłamaniowy"
Obrazek
Jak widać wyłącznik nie jest dostępny osobno - tylko z wkładką drzwi. W ASO takie coś to koszt cztery razy większy niż zwykła wkładka [totalszok]
A tak między nami, to ten alarm to jest totalne g....o. Jak złodziej podchodzi do 124, to zaczyna od "delikatnego" obrócenia bębenka żeby wejść do środka auta. Jak bębenek obróci, to alarm ma wyłączony. No to co to za alarm???

postmajtek
Awatar użytkownika

Odpuść sobie ASO z takimi pierdołami, ja na szrocie dostałem za free tą część, próbuj może Tobie też się uda. [zlosnikok]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00