MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 15, 2025 7:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mam problem z odpalaniem ciepłego silnika po jeżdzie na gazie.Silnik zalewa się podczas kręcenia rozrusznikiem.Dodam że:
-komputer od gazu zezwala na odpalanie tylko na benzynie
-skład mieszanki zarówno na gazie jak i na benzynie jest ustawiony na analizatorze spalin, więc jest ok
-zjawisko to nie występuje przy jeźdżie na benzynie
-silnik zimny odpala idealnie.

Pomóżcie mi Koledzy! Bardzo was prosze! Nie olewajcie postmajtka!

Tytuł: Nie odpala !
swój chłop
Awatar użytkownika

Sprawa zalezy od tego co wyrabia ta centralka gazowa jesli ma czujnik tem. po osiagniecu okreslonej temperatury silnika przelacza na gaz.Moze ten czujnik a moze elektrozawor.Potrzebuje wiecej info aby ci pomoc.Czy masz przelacznik gaz - benzyna ? mozesz zapalac na wlaczonej benzynie i jest to samo co na wlaczonym gazie? Pozdrawiam Pawel!

Tytuł: centralka gazu
wiarus senior
Awatar użytkownika

Centraka od gazu to Landi Renzo LES98. ona nie wspołpracuje z temperaturą napewno.Zapomniałem dodać że problem znika gdy jest mróz.Ciepły silnik zapala wtedy idealnie.Może to coś nie tak z ciepłotą świec?A na gazie to wogóle nie można go odpalać normalnie tylko w trybie serwisowym tej centralki jest taka opcja, a w codziennym użytkowaniu to on ma odpalać za każdym razem na benzynie i przełączać na LPG powyżej 2000obr/min(ze wzrostem obrotów, bo to automat).Musimy wykluczyć czujnik temperatury w kolektorze ssacym, bo jest ok-zmierzylem, poza tym odpala dobrze po jeździe na benzynie niezależnie od temperatury otoczenia.Tylko po gazie sie zalewa.Wkurza to mnie, bo troche głupio chechłać na parkingu MERCEDESA!!! Dzięki za odpowiedź.W sumie to pierwsza pomoc jaką uzyskałem na tym forum.

pozdawiam Antek

Tytuł: Zalewa sie.
swój chłop
Awatar użytkownika

Jesli na benzynie jest ok i rzecz dzieje sie tylko na gazie- to wczesniejsza jazda na gazie powodujaca te trudnosci z odpaleniem, a co za tym idzie zalewanie silnika wskazywala by na zabogata mieszanke ktorej powodem moze byc podawanie gazu podczas rozruchu na benzynie lub wadliwie dzialajacy wtryskiwacz rozruchowy albo elektromagnetyczny zawor obejsciowy powietrza.Co w rezultacie prowadzi do braku wlasciwego skladu mieszanki paliwowo powietrznej podczas rozruchu cieplego silnika po jezdzie na gazie.Ja sprawdzil bym najpierw te trzy rzeczy aby wyeliminowac przyczyne zalewania:wystarczy odlaczyc zasilanie wtryskiwacza rozruchowego lub zaworu obejsciowego albo po zdjeciu pokrywy filtra powietrza wyeliminowac fizycznie podawanie gazu (np.przez odlaczenie rury podajacej gaz do mixera)Jesli potrzebujesz zdjecia lub opis bardziej szczegolowy aby to posprawdzac to ci wysle )Pozdrawiam Pawel!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Na pewno nie to! Orientuje sie w temacie, wiec wiem o czym mowisz.Wtrysk jest ok! Nawet kumpel pomierzyl mi ciśnienie na rozdzielaczu paliwa i jest w pożadku(gosciu ma troche narzędzi).Mam swiece Boscha, przejechalem na nich 30tkm, moze to one.Przewody WN tez są ok (NGK za 800zl).Podkreślam ze problem nie wystepuje podczaas mrozów.Skład mieszanki jeszcze wczora sprawdzilem w szkole.Ja juz nie mam siły!!!!!!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jesli chodzi o eksplatacje samochodu na gazie to ja trzymam sie nastepujacych regul:
Aby zapewnić prawidłową pracę silnika zasilanego LPG należy bezwzględnie utrzymywać w należytym stanie układ zaworowy oraz układ elektryczny niskiego i wysokiego napięcia. Ponadto zaleca się wykonywanie następujących czynności:

wylewanie oleju z reduktora co 5.000km;
wymienianie filtra powietrza i świec zapłonowych co 10.000km;
wymienianie filtra gazowego w zaworze gazowym co 30.000km;
wymienianie membran w reduktorze co 120.000km.

tak wiec widzisz ze swiece po 30000 km powinno sie juz zmienic moze to wlasnie rozwiaze twoj problem Pozdrawiam Pawel!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00