MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 9:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam wszystkich na forum. Auto jak w temacie, zasilane benzyna-gaz.Po wymianie filtra gazu i ustawieniu instalacji gazowej nastąpił wystrzał gazu- pewnie diagnosta za bardzo zuobożył mieszankę, wcześniej było ok. Auto nie chciało odpalać na benzynie i jezdzic na benzynie nawet pomimo rozgrzanego silnika, po przełączeniu na benzyne momenalnie gasło, na gazie chodziło w miarę normalnie. W czasie dużych mrozów nie jezdzone, próbowałem uruchomic w dodatnich juz temperaturach: auto odpala na benzynie jak i na gazie, ale od razu gaśnie jak nie trzyma sie go na obrotach (zarówno na benzynie jak i gazie), po puszczeniu pedału gazu odrazu gaśnie. Co może być przyczyną? Wertowałem forum w poszukiwaniu informacji ale nic nie znalazłem co mogłoby mi przybliżyc temat. Dlaczego po wystrzale gazu przez pewnien czas jezdził na gazie, na benzynie nie, a teraz juz wogóle nie trzyma obrotów ani na gazie ani na benzynie?
Aha, po zdjęciu puszki fitra powietrza nie ma widocznych zmian, mam wrażenie ze podcisnienia wszystkie są takie jak przed wystrzałem.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Paweł Sopot pisze:
auto odpala na benzynie jak i na gazie, ale od razu gaśnie jak nie trzyma sie go na obrotach (zarówno na benzynie jak i gazie), po puszczeniu pedału gazu odrazu gaśnie. Co może być przyczyną?

skoro nie chce śmigać na lpg i na pb to polecam przyjrzeć się elektryce (świece, fajki!, kable, kopułka, palec) -elektryka najczęściej jest przyczyną strzałów poza lewym powietrzem (zbyt ubogą mieszanką)...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop

Jancofus, auto smigało dobrze do tej regulacji. Elementy zapłonu wymienione na nowe m-ąc temu (przewody, świece, kopułka, palec). Po tym wystrzale auto odpala - tak na benie jak i na gazie, ale momentalnie gaśnie po puszczeniu pedału przyspieszenia. Nie ma wogóle wolnych obrotów. Może ta guma pod rozdzielaczem wtrysku dostała od wystrzału?? Ta klapka pod filtrem powietrza wydaje się prosta....

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

zatem skoro elektryka pewna, pozostaje faktycznie szukanie dziur w dolocie :) a w M117 jest tego sporo również pod rozdzielaczem i kolektorami...

ex 353W'87

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Po moim strzale też mi gasł (o ile zapalił).. Sprawa nie dotyczyła ani żadnej wygiętej klapy, ani elektryki ... tylko kompletnie przestawił się wtrysk... <br>Dodano po 5 minutach.:<br> Dodam, że strzał również miał miejsce po regulacji (jakieś 2 tygodnie)..

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

BrunoGiamatti pisze:
Po moim strzale też mi gasł (o ile zapalił).. Sprawa nie dotyczyła ani żadnej wygiętej klapy, ani elektryki ... .

W moim po strzale klapka przepływomierza zablokowała się na amen w otworze i "waga" w ogóle się nie ruszała. Na benzynie ani zapalania ani jazdy, ale co ciekawe zapalal i jezdzil na LPG, choc dynamike mial Tatry pelnej gruzu :)

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

BrunoGiamatti pisze:
tylko kompletnie przestawił się wtrysk...

co znaczy pzrestawił się wtrysk?

Gab pisze:
W moim po strzale klapka przepływomierza zablokowała się na amen w otworze i "waga" w ogóle się nie ruszała. Na benzynie ani zapalania ani jazdy, ale co ciekawe zapalal i jezdzil na LPG

klapa i rozdzielacz stawia tylko opór dla gazu, nie wnosi nic (w sensie informaacji) dla instalki gazowej...

ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gab pisze:
klapa i rozdzielacz stawia tylko opór dla gazu, nie wnosi nic (w sensie informaacji) dla instalki gazowej...

To ja wiem. Ciekawostką było to, że przy zaciętej klapie mieszance został dolot, polegający na drobnej nieszczelności między wygiętym w jednym miejscu brzegiem klapki a obudową. Nie wiem czy zapałke by sie dało tam wcisnąć. A kloc zapalał i M110 ciągneło, choć Solarisy pełne ludzi ruszały szybciej :)

Gab

ex. różne auta, wszystkie powyżej trzydziestki...

------

Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
swój chłop

Auto wróciło od mechanika:) Strzał gazu zrobił takie spustoszenie w dolocie jakby tam granat ktoś wrzucił. Prawie każda guma była poprzestawiana albo spadła. Wszystko juz smiga, auto pali na benzynie od pierwszego razu (wcześniej było z tym ciężko) czy to zimny czy ciełpy motor.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00