MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 11:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Mam prośbę. Potrzebował bym jakiś opis jak zdemontować tapicerkę drzwi w W126, mam problem z zamkiem i chciałbym się z nim uporać ale przy okazji czegoś nie zepsuć. Mam również pytanie. Przekładnie kierowniczą można regenerować? Moja ma luz, puka i ma lekki wyciek. Używka to zawsze ryzyko a nowa to kupa kasy. Zaoszczędzone pieniądze wolał bym zainwestować w inne bolączki moje wspaniałego W126 300SE. Pozdrawiam!

wiarus junior
Awatar użytkownika

Z pod wewnętrznej klamki wyjmujesz plastikową maskownicę podważając ją i tam masz śrubę, odkręcasz podłokietnik który ma chyba dwa wkręty u dołu i jedną śrubkę pod kolejną maskownicą u góry (albo być może ona jest widoczna po zdjęciu "metalu" od klamki - nie pamiętam dokładnie już) i dodatkowo odkręcasz to chromowane "C" przy zamku. Jeżeli to tylny to trzeba jeszcze odłączyć i wymontować włącznik od podnoszenia szyby (no chyba że masz "czterostrefowy korbotronik" ;) ) i ew. grzania/przesuwania kanapy.
I to będzie chyba wszystko pod warunkiem, że Twój egzemplarz nie posiada elektrycznego sterowania foteli jeżeli to chodzi o przednie drzwi.
Boczek zdejmujesz podnosząc go do góry - u dołu mocowany jest plastikowymi haczykami do wewnętrznego blachy poszycia drzwi.

Aha, i jeszcze na początek trzeba tez wyjąc i odłączyć lampkę w dolnej części boczka...

wiarus senior
Awatar użytkownika

Pominąłeś coś jeszcze. Przynajmniej u mnie jest śrubka (wkręt) na środku dolnej krawędzi tapicerki. :P
Jak nie wykręcisz możesz sobie szarpać boczek drzwi ile chcesz - nie zejdzie.

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

postmajtek

Chłopaki a powiedzcie mi,czy te lampki w drzwiach powinny świecić, czy to tylko odblask ?

wiarus junior

Które - te pod zamkiem czerwone czy te białe na dole drzwi a wlasciwie na dole w boczku drzwiowym ? - te czerwone odblask, a te nad progiem powinny swiecic :]

Co do boczku - jeszcze trzeba odkręcic ta listwe ozdobna idąca wzdłuz szyby na tyle drzwi, jak jest wersja USA to nalezy wczesniej odkrecic "bolec" zamka ten czarny bo jest w formie grzybka i nie da scie wyciagnac boczka.

A co do tej sruby u dołu - w jednych drzwiach miałem, w drugich nie, pozbylem sie tego dziadostwa bo ta sruba zaczela korodowac i przez to przykorodowało mi kawałek drzwi w tym miejscu - w drugich tego nie bylo (faabrycznei nie było w obu, bo w tych co nie było sruby nie ma nawet w borzku drzwiowym otworu, tylko wgłebienie jest) i nic nie skorodowało bo woda nigdzie nie zostaje, wiec polecam to wykrecic zanim nie jest za pozno..

Owa 3 sruba od rączki drzwi jest pod tra osłoną, a zeby sciagnac oslone nalezy (pod chromowana klamką zdjac cienkim srubokretem osłonkę i ukaze nam sie srubka fi3. Po jej odkreceniu owa ramka daje sie lekko odciagnac od drzwi - na tyle by wykrecic trzecią srube rączki drzwi [zlosnikok]

weteran
Awatar użytkownika

tereszewianin pisze:
Przekładnie kierowniczą można regenerować?

Da się, tzn jest zestaw uszczelek i podkładek, ale czy na luz pomoże to nie wiem. Ważne aby zrobił to Ktoś z głową bo u mnie przy pierwszej naprawie zapomnieli włożyć zawleczek...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

wiarus junior
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
Pominąłeś coś jeszcze. Przynajmniej u mnie jest śrubka (wkręt) na środku dolnej krawędzi tapicerki. :P

W obydwu naszych nie ma tego wkręta na żadnych drzwiach, dlatego nie napisałem ale wiem o czym mówisz 8)

Frytejro pisze:
jeszcze trzeba odkręcic ta listwe ozdobna idąca wzdłuz szyby na tyle drzwi,

No tak, o tym zapomniałem [zlosnikeh] Ale to widać od razu... [zlosnikz]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00