MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 2:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Na wstępie chciałbym się przywitać z wszystkimi użytkownikami forum.Od około miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem 124 230 ce '91 i w związku z tym mam kilka pytań. Po pierwsze i to jest dlamnie najważniejsze szukam jakiegoś znającego się na fachu zakładu instalującego instalacje gazowe w rejonie Bydgoszczy, Torunia lub Włocławka z góry bym był wdzięczny za pomoc. No i jak to nowe auto w stajni jest kilka niedoróbek które trzeba poprawić takich jak nie domykanie sie elektrycznej prawej szyby pasażera objaw jest taki że przy domknięciu jej niedochodzi do końca brakuje jakiś centymetr i przy tym słyszalne jest takie jak by "strzelanie" jak by coś przeskakiwało no i ostatnia sprawa to szyberdach elektryka działa dach się otwiera lecz juz domknąć się go nie da do końca zauważyłem ze po lewej stronie złamany taki cienki plastik jak by taka mała prowadnica nie wiem jak go nazwać i to by było na tyle za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Piter79 pisze:
Po pierwsze i to jest dlamnie najważniejsze szukam jakiegoś znającego się na fachu zakładu instalującego instalacje gazowe w rejonie Bydgoszczy

Poczukaj w google czy firma CZAKRAM nie ma w pobliżu Ciebie swojego zakładu.

Piter79 pisze:
przy domknięciu jej niedochodzi do końca brakuje jakiś centymetr i przy tym słyszalne jest takie jak by "strzelanie" jak by coś przeskakiwało

Uszkodzone ząbki, do wymiany podnośnik. Koszt podnośnika (używka) około 100 zł. Montaż we własnym zakresie.

Tytuł:
postmajtek

"Poczukaj w google czy firma CZAKRAM nie ma w pobliżu Ciebie swojego zakładu."

Dzięki za szybką odpowiedź!poszukałem i znalazłem zakład tej że firmy w Toruniu, zadzwoniłem przed chwilą i powiedzieli mi że do silników z mechanicznym wtryskiem paliwa nie montują ponieważ jest duże ryzyko wybuchu ale będę szukał cierpliwe dalej.

swój chłop

Witam

Piter79 pisze:
Po pierwsze i to jest dlamnie najważniejsze szukam jakiegoś znającego się na fachu zakładu instalującego instalacje gazowe

Bosch robi bardzo dobre instalacje gazowe ;) u mnie ten serwis Bosch'a jest w tym samym budynku co salon Mercedes'a [zlosnikz]

Tytuł:
postmajtek

Fymek pisze:
Witam

Piter79 pisze:
Po pierwsze i to jest dlamnie najważniejsze szukam jakiegoś znającego się na fachu zakładu instalującego instalacje gazowe

Bosch robi bardzo dobre instalacje gazowe ;) u mnie ten serwis Bosch'a jest w tym samym budynku co salon Mercedes'a [zlosnikz]

Witam dzięki za pomoc i odpowiedź ale kuchenke gazową juz mam drugiej nie potrzebuje [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop

Piter79 pisze:
Witam dzięki za pomoc i odpowiedź ale kuchenke gazową juz mam drugiej nie potrzebuje [zlosnikz]

Jezeli myslisz, ze zartuje, to zle myslisz :P , to nie jest zart...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Fymek pisze:
Piter79 pisze:

Jezeli myslisz, ze zartuje, to zle myslisz :P , to nie jest zart...

Kolega wpadł po poadę, który zakład jest dobry, a nie która kuchenka jest dobra.

Jeżeli powiedzieli Ci, że nie robią to kłamią, bo ten sam zakład, tyle, że w Mysłowicach robił mojemu znajomemu w W123. Fakt jest duże ryzyko wystrzału i wogóle każdy Ci będzie odradzać bo na tym wtrysku gaz nie spisuje sie najlepiej, ale uwierz mi da sie jeździć i to bez strzałów.

Wystarczy tylko odpowiednio go użytkować.

Jest jeszcze taka firma jak Abarth( Abart - nie pamiętam jak to się pisze), ważne jes, żeby byli młodzi ludzie, którze sie tym interesują a nie ludzie, któtrzy przerobili zakład slusarski na gazowy bo wiekszy zysk z tego jest.

Pozdrawiam i powodzenia

Tytuł:
swój chłop

WeebShut pisze:
Fakt jest duże ryzyko wystrzału

Z tego co wiem (w Boschu, w innych juz chyba tez) montuja plyte na gumach, dzieki czemu od wystrzalow sie nie wykrzywia tylko "skacze", auto nie gasnie i nie trzeba jej wymieniac co jakis czas z powodu krzywienia sie.

Tytuł:
postmajtek

WeebShut pisze:
Jeżeli powiedzieli Ci, że nie robią to kłamią, bo ten sam zakład, tyle, że w Mysłowicach robił mojemu znajomemu w W123. Fakt jest duże ryzyko wystrzału i wogóle każdy Ci będzie odradzać bo na tym wtrysku gaz nie spisuje sie najlepiej, ale uwierz mi da sie jeździć i to bez strzałów.

Wystarczy tylko odpowiednio go użytkować.

Jest jeszcze taka firma jak Abarth( Abart - nie pamiętam jak to się pisze), ważne jes, żeby byli młodzi ludzie, którze sie tym interesują a nie ludzie, któtrzy przerobili zakład slusarski na gazowy bo wiekszy zysk z tego jest.

Pozdrawiam i powodzenia

Dzięki wielkie za zainteresowanie zaraz poszukam tej firmy Abarth, przeczytałem już wiele informacji na tym forum o ins. gazowych i wiem że da się jezdzić bez problemów co do problemów z zagazowaniem tego motoru to byłem przed chwilą w pierwszym lepszym zakładzie po drodze jaki spotkałem i mi powiedzieli że owszem mogą założyc ale na moją odpowiedzialność?! dalej czekam na podpowiedzi kolegów co do fachowych zakładów w woj. KUJ-POM pozdrawiam

P.S. WeebShut co do tego że napisałeś że wystarczy odpowiednio go użytkować co miałeś na myśli?możesz troche rozwinąć kwestie

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

U mnie w Laluni wlasnie Abart zakladal instalacje, a jest to podobny silnik do Twojego (tyle ze 2 gary wiecej). Generalnie chlopcy znaja sie na rzeczy. Tyle ze jest to oddzial Wroclawski, ale pewnie w Polsce tez sie znajduja. Czakram o ile sie nie myle jest firma gleboko powiazana z Abartem (importer czy co?), bo znajduje sie na papierach homologacyjnych.
Kazdy Ci bedzie odradzal gaz w MB, ale prawda jest taka ze benzyna kosztuje a jezdzic sie chce. Da sie dopiescic ustawienia silnika i instalacji zeby to chodzilo bez wiekszych problemow. Co do powodow wystrzalow rozwijane byly dziesiatki wnioskow a w nich setki uzasadnien..
Pozdrawiam i zycze bezawaryjnej ( i niewystrzalowej :) ) eksploatacji!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
witam,
jesli odległość 100km nie jest problemem to polecam w Łodzi serwis NAGAZ - znajomi korzystali z ich usług i sa bardzo zadowoleni, po za tym mają autoryzacje na kilka marek instalacji. Jeśli chcesz to poszukam nr telefonu do nich i wrzuce tu [zlosnikz]

Tytuł:
postmajtek

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie

teope pisze:
witam,
jesli odległość 100km nie jest problemem to polecam w Łodzi serwis NAGAZ - znajomi korzystali z ich usług i sa bardzo zadowoleni, po za tym mają autoryzacje na kilka marek instalacji. Jeśli chcesz to poszukam nr telefonu do nich i wrzuce tu

Bardzo bym był wdzięczny za kontakt do tej firmy i mam pytanie czy twoi znajomi zakładali do podobnego typu silnika jaki jest w moim MB??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3275
@piter - niedaleko ciebie, bo w brodnicy jest znajomy z klubu calibry (przez ktory poznalem sie z nim) i z czystym sumieniem moge go polecic jesli chodzi o instalacje gazowe. zalozyl naprawde sporo instalacji i chwala go za kazdym razem, podchodzi profesjonalnie do tematu i ma niesamowite pojecie o tym.

zdaje sie ze do brodnicy daleko nie masz, jesli bedziesz zainteresowany wysle na PW kontakt do niego.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
oto namiary na NAGAZ:
0 42 638 00 50
90-740 Łódź, al. 1 Maja 47 <br>Dodano po 2 minutach.:<br> a jakie samochody?
głownie takie prawie nowe francuzy i niemieckie, były 2szt 124 2,6 która padła :-? ale tamogolnie motor to byl padaka, i 2,8 ktore bez czkawki śmiga [zlosnikz]

Tytuł:
postmajtek

shark pisze:
@piter - niedaleko ciebie, bo w brodnicy jest znajomy z klubu calibry (przez ktory poznalem sie z nim) i z czystym sumieniem moge go polecic jesli chodzi o instalacje gazowe. zalozyl naprawde sporo instalacji i chwala go za kazdym razem, podchodzi profesjonalnie do tematu i ma niesamowite pojecie o tym.

zdaje sie ze do brodnicy daleko nie masz, jesli bedziesz zainteresowany wysle na PW kontakt do niego.

Witam a napisz mi czy on ma profesjonalny zakład czy robi to prywatnie po godzinach??Do Brodnicy nie mam daleko więc jeżeli byś mógł to podeślij mi kontakt do niego. <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
teope pisze:
oto namiary na NAGAZ:
0 42 638 00 50
90-740 Łódź, al. 1 Maja 47

Dzięki za kontakt jutro zadzwonie i się zorientuje co mi powiedzą. <br <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
WeebShut pisze:

Uszkodzone ząbki, do wymiany podnośnik. Koszt podnośnika (używka) około 100 zł. Montaż we własnym zakresie.

Odnośnie tego podnośnika orientuje sie ktos czy od sedana bedzie pasował??

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00