MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 9:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

A mianowicie chodzi o to , że centralny nie działał wogóle ani nie otwierał a ni nie zamykał postanowiłęm dobrać sie do pompi centralnego :D wyciągnąłem ją i włożyłem z powrotem naciskam na pilota i zaczeło działać zamyka i otwiera wszystko działa moja radość długo nie trwała gdy tylko wsiadłem do auta zapaliłęm silnik wrzuciłęm bieg i wszystkie zamki sie zamknęły. Wyskoczyłęm z auta sprubować czy działa i niestety już nie otwierało . Nie wiem o co chodzi co może być powodem ?
Przeszukałem forum ale takiej przypadłości nie znalazłem :D

Dodano po 1 godzinach. 15 minutach.:

Ej pomóżcie ? Tak w skrócie to : jak zapale silnik to zamki sie zamykają i póżniej z pilota nie da sie otworzyć

Tytuł:
weteran

Czy sprawdzałeś działanie zamka poprzez obrót wkładki kluczykiem (z drzwi oraz z bagażnika) ?
Nie napisałeś tego...
Pzdr.

Tytuł:
postmajtek

tzn. jak otwieram z kluczyka od strony kierowcy to otwiera tylko te drzwi , a jak otwieram od strony pasażera to otwiera wszystko i zamyka chodzi ok a z pilota nie rusza .
Ale jak odepne od pomki przewów ten na 3 bolce i włącze go to zaczyna działać wszystko otwieram z pilota zamykam ale jak tylko przekręce zapłon to po 3 sekundach sie zamyka samo jak zgasze zapłon to otwiera sie samo . Ale jak zapale silnik to sie samo zamyka a później już wogóle nie działa z pilota .

Tytuł:
weteran

To masz nieprawidłowe działanie (usterkę) układu alarmu. Bardzo często się zdarza, że sterowanie z pilota jest nieprawidłowo wpięte, co powoduje uszkodzenia pompy lub zakłócenia w pracy układu. Jest to element dołożony poza fabryką, i raczej nikt z forumowiczów nie będzie się orientował, jak magik zakładający alarm to połączył. Niestety, potrzebna jest diagnoza multimetrem na piechotę: krok po kroku. O nieprawidłowym wpięciu i niewielkiej wiedzy montującego może świadczyć fakt, że przekręcenie kluczyka w drzwiach kierowcy nie powoduje otwarcia wszystkich drzwi, czyli to sterowanie zostało odcięte i przeznaczone do współpracy z alarmem (pilotem)

Tytuł:
postmajtek

Tylko najśmieszniejsze jest to ,żę to sterowanie zakładałem 3 lata temu i wszystko działało :D do wczoraj :D . A więć będe zmuszony poszukać jakiegoś magika ekektryka . Wielkie dzięki za pomoc

Tytuł:
weteran

No cóż....

Przy prawidłowym połączeniu powinien działać zarówno pilot, jak i sterowanie kluczykiem z drzwi do których kabelka sterowanie z pilota podłączono. Często zdarza się podłączenie bezpośrednio do przekaźników znajdujących się w pompce (dwa dodatkowe kabelki przechodzące przez obudowę pompki) które prędzej czy później doprowadza do uszkodzenia układu scalonego obsługującego pracę pompki. Schemat prawidłowego połączenia prezentowany był przykładowo na forum

www.elektroda.pl

(proponuję sprawdzić i porównać) Ponieważ układ sam zakładałeś, to sprawdź połączenia - zwłaszcza te, które narażone były na wilgoć. Sam wiesz, gdzie się wpinałeś, więc zacznij od tego.

Pzdr.

Tytuł:
postmajtek

Nowy motyw z centralnym zamkiem.
Przed chwilą prubuje z pilota i działa wszystko zamyka otwiera zapalam silnik nie zamyka się myśle w końcu ok :D ale sprawdzam z kluczyka i niestety nie zamyka zamyka tylko jedne drzwi te któe zamykam kluczykiem :D już trace cieroliwość :D

Dodano po 1 godzinach. 13 minutach.:

A tak na marginesie to kótry bezpiecznik jest odpowiedzialny za centralny zamek ?

Tytuł:
weteran

"C"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00