eksploatacji? Oczywiście myślę tu o porównywaniu pojazdów o porównywalnych silnikach. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?[/quote]
Starszy nie znaczy w tym przypadku gorszy. Jeżeli uzbroisz się w cierpliwość i trochę poszukasz to znajdziesz MB też dobrze wyposażone. Ale trzeba szukać codziennie (gazetki, internet, znajomi itd.). A teraz sprawy techniczne: mój teściu ma omegę B 2.5 TDS (silnik BMW) a zawsze jeździł MB 124D (miał 300D i 200D). Coś go tknęło żeby sobie strzelić omegę (a rozważał między 300D/250Da Audi a6 w Tdi), no i się zaczęło. po dwóch tygodniach padła skrzynia (automat-remont kosztował 2500PLN) a chodziła pięknie, żadnych szrpnięć, nagle przestała działać. Dalej, uszkodzona jest pompa wtryskowa (długo kręci się go jak jest ciepły, jak zimny pali na dotyk-podobno taką przypadłość mają te pompy), jest strasznie głośny podczas rozpędzania (jak już wskoczy 5 bieg to jest ciszej). No i na koniec - chla tyle ropy, że koniec (średnio miasto/trasa 11,5-12 l/100km

). Na trasie można zejść do 8,5-9 ale jadąc do 100km/h, a co to za frajda

(autko przyśpiesza swobodnie do 180). Teściu też poleciał na wyposażenie 9tempomat, komputer pokładowy, klimatronik dwustrefowy, elektryka, fotele jeżdżone elektycznie itd.). Tempomat nie działa, przycisk od trybu sportowego i ruszania na śliskiej nawierzchni też i nikt nie potrafi tego zrobić. W serwisie opla powiedzieli, że autko fajne ale drogie w serwisie, te silniki diesla (od BMW) razem z automatem to niezbyt udane połącznie (pękają głowice i korbowody a skrzynie i pompy wtryskowe wadliwe). Nie ma jak to poczciwa rzędowa pompa w MB (nieśmiertelna). Jeżdzi tym autem 3 miesiące i jest wściekły jak cholera (w niemczech miał tylko jednego właściciela, dziadka z 39 rocznika). Najgorsze jest to, że próbował mieć do mnie pretensje że stanowczo nie wybiłem mu z głowy kupna tego auta. Teraz chce odczekać jeszcze 3 miechy (żeby mu Urząd Skarbowy nie dowalił), przedać go no i kupić MB. Nie wiem jak się zachowują benzyniaki opla, ale opel to tylko opel. Decyzja należy do Ciebie