MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 22, 2025 7:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie musze sciagnac listwy z wszystkich 4 drzwi bo na kazdych jest minimalna rdza wychadzaca spod listwy...jak sie tego nie zrobi to wiecie co bedzie...I tak nie che nic na siłe bo sie boje o spinki a to tanie nie jest i trzeba sie uzerac z ASO.Wiem ze srubka jest od srodka i odkreca sie przez otwor zamaskowany uiszczelka-ale jak sie odkreci to jak i w ktora stone ciagnac zeby nie pourywac spinek????? lub co najgorsze mocowań w listwie -wiadomo jakie to drogie i kłopotliwe....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

Srubka jest za usczelką a ciągnąć należy normalnie od góry do siebie trzyma się na takich spinkach jak listwy w w123 tyle że po bokach są takie wąsy metalowe i nailepiej na początku poluzować wszystkie zaczepy a póżniej na środku chwycić za listwe i delikatnie pociągnąć ale uważać na te metalowe wąsy. Zresztą jak poluzujesz te zaczepy i odchylisz delikatnie od góry listwe to Będziesz Wiedział o co chodzi.

C126 E56

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

a własnie ta mała listewke co jest na tylnim błotniku to trzeba najpeirw od dołu wyciagnac bo jest na plastiku a u gory ma metalową spinke.... wiec moze i tak jest z duzymi..bo tej metalowej spinki to sie nie da wyciagnac na chama tylko trzeba wysunac....Tak mi sie zdaje-no nic bede patrzył.

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

[quote="MERCEDES 4 EVER"]
bo tej metalowej spinki to sie nie da wyciagnac na chama tylko trzeba wysunac....Tak mi sie zdaje-

Dokładnie tak. [oczko]

C126 E56

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
a własnie ta mała listewke co jest na tylnim błotniku to trzeba najpeirw od dołu wyciagnac bo jest na plastiku a u gory ma metalową spinke.... wiec moze i tak jest z duzymi..bo tej metalowej spinki to sie nie da wyciagnac na chama tylko trzeba wysunac....Tak mi sie zdaje-no nic bede patrzył.

Jeżeli mogę poradzić i masz oryginalne mocowania to najpierw poodpinaj listwę na dole (ciągnąc do siebie) a potem:
1. Przedni błotnik - połóż ręce na listwie i ciągnij na dół (mocno - 3 haki są w górę).
2. Drzwi - ciągnij do siebie od strony tej srubki aż puszczą zatrzaski. Ostatni haczyk wysuń ciągnąc do tyłu (hak jest w stronę przodu).
3. Tylny błotnik - odpiąć dolny zatrzask (do siebie) i jak listwę z przedniego błotnika - ściągnij na dół.

Mnie się udaje to zdjąć bez problemu i bez zniszczeń. Ewentualnie zapinka w ASO kosztuje ok. 3zł sztuka.

Powodzenia

P.S. Prawidłowe założenie może byc trudniejsze (z doświadczenia) :lol:

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00