michau pisze:
1. Jesli jest mono rozgrzany, to cisnienie na wolnych moze spasc do 1 i nie ma tragedii, ale po przygazowaniu i w czasie jazdy powinno byc 3. Przede wszystkim sprawdz poziom oleju. Niskie cisnienie moze byc spowodowane jego zbyt niskim stanem. Sam olej (gestosc?) tez ma moze miec wplyw na wskazania.
kubol pisze:
Ja bym się na początek skupił na ciśnieniu oleju, a nie na ciśnieniu sprężania=sa to dwie różne sprawy.
W moim mam na zimnym oczywiście 3, na rozgrzanym spada maxymalnie na 1.3, po dodaniu gazu i podczas jazdy zawsze 3.
Najlepiej wymień olej i sprawdz wtedy. Ja obecnie mam gorsze wskazania ciśnienia, niż przed wymianą oleju - cały czas ten sam olej - czarny Castrol GTX mineralny. Tylko ten sam nie oznacza z tej samej butelki i tu rozpoczyna się problem olejów sprzedawanych w Polsce, o którym była mowa na forum.
No właśnie - popieram te opinie. Bardzo dużo zależy od oleju. Jak jest wlane "gówno" to mogą być takie objawy. Jako przykład podam że mój szanowny ojciec (73 lata) postąpił tak jak na to wiek wskazuje i koniecznie chciał trochę zaoszczędzić

Nalał do swojego W124 200D jakiegoś hiper, super "syfu" po okazyjnej cenie. Skutek identyczny jak u Ciebie a motor ma 77 tyś km od nowości
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Wymiana tego "dziadostwa" na markowy + dobry filtr dała spodziewane rezultaty i normalizację (2 na wolnych i 3 po dodaniu gazu). Życzę żeby tak było u Ciebie.
P.S. A tak przy okazji
do wszystkich: ZA BARDZO przejmujecie się cisnieniem oleju (ile wątków było na ten temat!!?). Mam gdzieś filmik z internetu jak "dla jaj" do złomowanej Hondy zamiast oleju nalali wody do silnika. Chodził (zanim się zatarł) jeszcze dobre 10 minut!!!!! Nie ciśnienie a właściwości smarne mają znaczenie (wbrew pozorom woda ma znakomite)
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
A że rafinerie "pałują" nas jak mogą to osobna sprawa. Zbyt dobry olej wymienialibyśmy zbyt rzadko (dla nich) i kogo by "golili'?

Osobiście też sprowadzam olej z Niemiec i nie narzekam (proszki do prania też)
Pozdrowienia