MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 6:07 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie,

2 tygodnie temu wymieniałem części (stabilizatory wahacza) w zawieszeniu i nadgorliwie kazałem sobie sprawdzić i ustawić zbieżność. Okazało się, że jeszcze bardziej mi zepsuli. Pojechałem w inne miejsce, ustawili dobrze, ale mam lekko skręconą w prawą stronę kierownicę.
W między czasie, gdzieś przypadkiem usłyszałem, że w W210 należy użyć jakieś rozpórki, aby dobrze to zrobić i polecili mi ASO.
W ASO rzucają cenami od 300 do 1000PLN.

W związku z tym mam pytanie, czy to prawda, że trzeba mieć jakieś specjalne rozpórki? Jeśli nie, to mogę wrócić do poprzedniego zakładu i kazać korygować, jeśli się jednak okaże, że to prawda to pozostaje mi ASO i płacz...

Z góry dzięki za pomoc.

1. MB W123 230C, '77, kaledoniengrün, automat, Webasto, "żółte"
oczywiście: ohne LPG
2. MB W210 E230, '95, silber, automat
"Odi profanum vulgus et arceo"

wiarus senior
Awatar użytkownika

Czort pisze:
Witam serdecznie,

Pojechałem w inne miejsce, ustawili dobrze, ale mam lekko skręconą w prawą stronę kierownicę.

Witaj!
Jakby ustawili dobrze to kierownica stałaby prawidłowo. W ASO unieruchamiają kierownię i wtedy ustawiaja zbieżność i "śladowość". Niech poprawiają. Tylko nie daj zdjąć i przestawić kierownicy (zakładając że była prawidłowo - jest na wałku znak) bo będziesz jechał "bokiem" na czterech śladach jak stare autobusy przegubowe.
Co do rozpórki to nie wiem bo mam W126. U mnie unieruchamiali kierownicę przy pomocy czegoś w rodzaju rozpórki - może o to chodzi. A cena w ASO w 2002r to chyba 160zł.

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Klubowicz

Chodzi o innego rodzaju "rozpurki". Jest to drazek do "napiecia" zawieszenia. Niektore zaklady poza ASO maja takie, wystarczy sie zapytac. Jakby co to w wawie jest taki i ustawia cala geometrie za 80PLN. Co do zbierznosci to nie trzeba tego ustrojstwa.

Mysle, ze ta kierownica lekko pochylona w prawo to tak nie przeszkadza. Nie badz pedantem :lol:

swój chłop
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Chodzi o innego rodzaju "rozpurki". Jest to drazek do "napiecia" zawieszenia. Niektore zaklady poza ASO maja takie, wystarczy sie zapytac. Jakby co to w wawie jest taki i ustawia cala geometrie za 80PLN. Co do zbierznosci to nie trzeba tego ustrojstwa.

Mysle, ze ta kierownica lekko pochylona w prawo to tak nie przeszkadza. Nie badz pedantem :lol:

Było dobrze i moim zdaniem powinno być idealnie prosto, bo mam wrażenie, że teraz gorzej wraca do pozycji zero.

Czort

swój chłop
Awatar użytkownika

Witaj,
1) Dobrze, to z kierownicą prosto, 2) w ASO na 100% unieruszamiają kierownicę w pozycji "0" i potem ustawiają zbierzność, 3) cena 1000 złotych pochodzi chyba z kosmosu - ja płaciłem za komplet (przód i tył) ok. 170-180 złotych - cena może wzrosnąć, jeżeli będą musieli zmienić śruby na wahaczach, a za sam przód (jeżeli tyłu nie trzeba ruszać) to coś ok. 90 zł. Ja pojechałbym jeszcze raz z reklamacją tam, gdzie ustawiałeś. Co do przestawienia kierownicy z SRS - zdecydowanie nie polecam - pomijając fakt, że taka możliwość jest ograniczona (są tam dwa plastikowe "pilociki", które wchodzą w otwory kierownicy, możesz doprowadzić do zwarcia w tzw. taśmie, co spowoduje utratę klaksonu i koszty...

Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

Teraz już wiem wszystko, a przynajmniej tak mi się wydaje.

W międzyczasie uderzyłem bokiem w krawężnik lekko krusząc alufelgę i podobno mam przednią oś przestawioną o 2mm w stosunku do tylnej. To podobno powoduje, że mam problem. Moim zdaniem to nie ma wpływu, bo raz ustawili, że mam skręconą w lewo, a raz w prawo. Już do nich nie pojadę, to już drugi warsztat, który nie potrafi tego ustawić.

Obawy jednak ogromne mam z powodu tego przesunięcia. Co z tym można zrobić i w ogóle co zrobić aby przywrócić stan mojego układu kierowniczego do prawidłowego? Z góry dzięki za wszelkie namiary.

Czort

swój chłop
Awatar użytkownika

Czort pisze:
Co z tym można zrobić i w ogóle co zrobić aby przywrócić stan mojego układu kierowniczego do prawidłowego? Z góry dzięki za wszelkie namiary.

Wszystko zależy od tego, z jakiego powodu pojawiło się przesunięcie - może gdzieś zagiął się wahacz lub drążek kierowniczy, może mocowanie wahacza, ale wszystko to jest do usunięcia

BMW E60 530D, Suzuki Intruder VZR 1800

Ex: Peugeot 505 2.5D, W123 240D, W124 200E, W210 E320, C126 500 SEC, Yamaha Drag Star, Audi A8 4.2Q

swój chłop
Awatar użytkownika

MarcinMer pisze:
Czort pisze:
Co z tym można zrobić i w ogóle co zrobić aby przywrócić stan mojego układu kierowniczego do prawidłowego? Z góry dzięki za wszelkie namiary.

(...)ale wszystko to jest do usunięcia

A czy ktoś może pomóc w warsztatach w woj. śląskim lub świętokrzyskim, które mogą pomóc w takim problemie i na dodatek nie naciągnąć człowieka na zbyt duże wydatki?

Czort

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

DO: MarcinMer
A czy mógłbyś mi polecić jakiś warsztat, stację diagn, moze ASO? w naszym okręgu gdzie zajmą się uczciwie i rzetelnie moim zawieszeniem w W123?? , gdyż wzeszłym roku robiłem cała zawiechę, kompletnie i ustawiłem potem zbieżność ale jakoś nie teges było...
auto poszło do renowacji wiec luz, ale teraz denerwuje mnie to.... nie wiem czy czasem nie powinienem zrobić zbieżność+geometria z uwzględnieniem kątów czy jakos tak. bo cały czas mam wrazenie ze sie jakos przod wyklada na zakretach w prawo... i mam z lewym przednim jeszcze jeden problem gdy na maksa zkreconych w lewo kolach wjade na wieksza nierownosc, np kraweznik itd, to zdaza sie ze opona zachaczy o blotnik na rancie, natomiast w prawa strone nigdy mi sie to nie zdarzyło....

Nie wiem czy musze robic geometrie i zbieznosc czy tylko zbieznosc, ale zrobie co potrzeba zeby bylo dobrze....

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00