MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 11, 2025 1:16 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość

Numer GG: 12018005
Witajcie,ja mam na przodzie GBL GTO z tej starej juz wycofanej ale moim zdaniem najlepszej z serii GT** te nowsze to juz nie to.Sa to owale 10 na 15 cm czyli 4'na 6'.Graja miekko a dol schodzi dosc nisko,z tylu mam jakies magnaty z tej najstarszej serii 16 cm(nie sa zle ale nie zachecam do kupna).Radioodtwarzacz mam JVC 9001 (bardzo wysokiej klasy odtwarzacz) i musze przyznac ze gra naprawde dobrze.W drzwiach nie mam miejsca na glosniki a nie bede niszczyl tapicerki...tak jak gra to w 100% zadowala mnie :)

Jest:
-W123 2.0D 78r
-w123 3.0D 84r kombi automat
-w108 280sel 3.5 71r

martinbbor pisze:
no z tą strzałeczką to własnie niezłe kity można wciskać. sprzedaje sie takowe podróbki z tymi strzałeczkami co w rzeczywistości niczym się nie różni od zwykłych przewodów. Dzięki, "wolę bez" ;)

Elektronikiem nie jestem ale mam pewne wykształcenie w tym kierunku. Przewodnik to przewodnik. Nie słyszałem jeszcze o przewodnikach które by przewodziły tylko w jednym kierunku lub przewodziły "lepiej" w danym kierunku. Trochę dziwnie to brzmi ale nie wyobrażam sobie materiału w którym elektrony przeskakują tylko i wyłącznie w jedna stronę :)

kombatant
Awatar użytkownika

No i bardzo dobrze sobie wyobrazasz - ale pewnie 90% spoleczenstwa da sie na to zlapac!
Jak to mowil klasyk - ciemny lud to kupi :-D

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop

No i dzis w koncu udalo mi sie zamontowac owe glosniki.

Przypomnę
przód: JBL GTO 6428
tył: dwudrożny zestaw Hertz DSK 165 na zwrotnicach z tweeterem.

Teraz opis a niżej zdjęcia :)

W pierwszej kolejności zabrałem się za przód, wymontowałem stare Mercedesowskie glosniki odciąłem kable i przylutowałem je do nowych JBL, dzięki temu są podłączone oryginalnymi kostkami do całej fabrycznej instalacji radiowej.
Z nowych głośników wykręciłem plastikową ramkę a następnie odkleiłem ten owalny plastik, który niby miał chronić membranę (tylko nie wiem przed czym), oderwałem dwa metalowe mocowania i głośniczek wpasował się jak oryginał :) Co prawda niie pasował na fabryczne otwory, ale postanowiłem nie kaleczyć deski i przymocowałem głośniki na bardzo mocną taśmę dwustronną, która się sprawdziła już w nie jednej ciężkiej, dla niej, sytuacji.
Efekt pożądany i bardzo zadowalający. Głośniki trzymają się mocno i solidnie i co najważniejsze przywierają szczelnie do deski całym swym obwodem, co procentuje w brzmieniu.
Założyłem maskownice i po sprawie. Nic nie odstaje nic nie wystaje i nic nie musiałem kombinować aby go upchać.

Na tyle zrobiłem w dość podobny sposób, wyciągnąłem org. głośniki, które były razem z takimi plastikowymi dystansami. Rozłączenie głośnika i dystansu nie stanowiło większego problemu, ponieważ klej na nich był prawie 20 lat stary :)
Odeszły elegancko, po oczyszczeniu powierzchni przykleiłem do dystansów Hertz'e, które pasowały idealnie.
Podłączenie kabli i zwrotniczek, 5 min roboty. Na zwrotnice i tweeter w otworach na tylne głośniki było naprawdę sporo miejsca i nie było większego problemu, aby to wszystko skręcić i założyć maskownice.

I teraz najważniejsze to efekt, którego niestety opisać tu nie mogę, bo zwyczajnie się nie da.
Jednak w 100% mogę potwierdzić, że jakość dźwięku i pasmo, które teraz słyszę jest o 200% lepsza niż na fabrycznych głośnikach. Z tylnej półki wydobywa się naprawdę ładny, czysty bas, soprany są również czyste i klarowne. Nie gra to może mega głośno ale o to chodziło, aby podnieść jakość a nie ilość decybeli.
Uważam, że warto zainwestować te parę złotych i poczuć fajne brzmienie w aucie, które na to zasługuje i przede wszystkim nie robiąc wielkich modyfikacji, wierceń, kabli itd.

Przednie otwory w desce
Obrazek

JBL GTO 4"x 6" który został zamontowany z przodu, jeszcze w pełnym wyposażeniu
Obrazek

Plastikowa ramka głośnika została odręcona, a na zdjęciu odklejanie kolejnej niepotrzebnej części
Obrazek

Prawie gotowy głośnik do zamontowanie, jedynie trzeba ooderwać te dwie górne blaszki mocujące, dolne mogą zostać, bo nie przeszkadzają.
Obrazek

Przymiarka przedniego głośnika- wszystko pasuje, MONTUJEMY :)
Obrazek

Tak to wygląda po zamontowaniu :)
Obrazek

Odrywanie tylnego głośnika od plastikowego dystansu :) ( najlepiej cieniutkim nożem w takim miejscu gdzie wydaje się, że jest największa luka )
Obrazek

Dystans który nam się przyda
Obrazek

A tak to wygląda już z Hertz'em w środku :)
Obrazek

Podsumowując
Dla mnie efekt zamierzony został osiągnięty i teraz pozostaje mi wymienić odtwarzacz na coś godnego i już będe w 100% zadowolony. Wiem jedno, na pewno nie będzie wzmacniaczy, kondensatorów, skrzyń basowych i rzecz jasna kabli kierunkowych hahah
Poprostu nie trzeba :)
Co do nowych głośników, nie mogę powiedzieć nic złego, jedynie JBL za dużo walą górnym pasmem ale to wszystko już do regulacji na radiu.
Czy są lepsze w tej cenie? nie wiem. Ja założyłem te i jestem zadowolony (w końcu hymn ligi mistrzów brzmi tak jak powinien...)
Czas pracy: około 4 godziny łącznie z obiadem, piwem i meczem RPA- Urugwaj :)

Pozdrawiam

EX. Mercedes-Benz W126 300SEL 1991r. RHD
EX. Mercedes-Benz W220 S430 2001 RHD
EX.Fiat Punto 2 FL 1.2 2003r.
EX.Renault Laguna MK2 2001

wiarus senior
Awatar użytkownika

eczny pisze:
jedynie JBL za dużo walą górnym pasmem ale to wszystko już do regulacji na radiu.
A wtedy tylne będą grały "nie teges". Dlatego pisałem że z przodu preferuje głośniki z papierową membraną które mają lepiej rozłożoną charakterystykę częstotliwości szczególnie dla układu odbijającego fale od przedniej, szklanej szyby. Te ze zdjęć przy montażu mają plastikowe membrany a poprzednie zdjęcie przedstawia głośnik z papierową - według mnie prawidłowo. Nie masz przypadkiem jakiejś podróby? :roll:
eczny pisze:
a następnie odkleiłem ten owalny plastik, który niby miał chronić membranę (tylko nie wiem przed czym)
Te pierścienie które zdjąłeś oprócz lepszego trzymania nie przykręconego głośnika poprawiają brzmienie basu. Maskownica je przyciska i tworzy się tunel a wtedy całość lepiej brzmi od dołu - przynajmniej u mnie. 8)

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

swój chłop
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
A wtedy tylne będą grały "nie teges". Dlatego pisałem że z przodu preferuje głośniki z papierową membraną które mają lepiej rozłożoną charakterystykę częstotliwości szczególnie dla układu odbijającego fale od przedniej, szklanej szyby. Te ze zdjęć przy montażu mają plastikowe membrany a poprzednie zdjęcie przedstawia głośnik z papierową - według mnie prawidłowo. Nie masz przypadkiem jakiejś podróby? :roll:

[totalszok]

skąd ty te bzdury bierzesz ??
Ten temat jest bzdurą... ale to co napisałeś przeszło nawet najśmielsze oczekiwania.

proponował bym zmiane narkotyków, zupełnie odrywają Cie od rzeczywistości...

kombatant
Awatar użytkownika

plastic is fantastic :-D

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop

Wau może i temat jest bzdurny i Tobie niepotrzebny, ale to jest Twoja opinia.
Jak dla mnie temat nie był bzdurny bo chciałem spytać ludzi co mieli do czynienia z montażem innych głośników do w126.

Zastanów się co piszesz bo w przeciwieństwie do Ciebie Andys był dla mnie bardzo pomocny.

Co do Twojego poprzedniego posta
wau pisze:
Zaraz sie znajdą medrcowie ,którzy bedą do ostaniej kropli krwi bronić wymiany serii na plastikową tandete. To co pokazałeś generalnie poprawia samopoczucie kupującego , innych efektów nie powoduje.

To niestety ale bardzo się pomyliłeś, jeśli nie wierzysz to zapraszam do siebie na odsłuch.
Zresztą wyeliminowałeś te głośniki z miejsca nie podając konkretnych przykładów co by było lepsze, chyba, że wg. Ciebie oryginalne grają lepiej....

stanleym126 pisze:
eczny pisze:
Przód to 4x6

Takich z przodu nie zmieścisz bez rozcinania otworu w desce.Śmiało wchodzą okrągłe 100 mm lub 87 mm z głębokością montażu nie większa jak 50 mm i bez wystających w gorę ponad obrys głośnika małych głośniczków.

Stanleym126 mi udało się zmieścić spokojnie 4x6 bez rozcinania deski. Ale dzięki za pomoc :)

W kazdym razie dzieki za odpowiedzi na zadany temat

P.S. Oryginalne głośniki chętnym mogę sprzedać, są w bardzo dobrym stanie, jedyny problem jaki jest to wysyłka - mieszkam w Szkocji...

Pozdr :)

swój chłop
Awatar użytkownika

eczny pisze:
Wau może i temat jest bzdurny i Tobie niepotrzebny, ale to jest Twoja opinia.
Jak dla mnie temat nie był bzdurny bo chciałem spytać ludzi co mieli do czynienia z montażem innych głośników do w126.

Zastanów się co piszesz bo w przeciwieństwie do Ciebie Andys był dla mnie bardzo pomocny.

Co do Twojego poprzedniego posta
wau pisze:
Zaraz sie znajdą medrcowie ,którzy bedą do ostaniej kropli krwi bronić wymiany serii na plastikową tandete. To co pokazałeś generalnie poprawia samopoczucie kupującego , innych efektów nie powoduje.

To niestety ale bardzo się pomyliłeś, jeśli nie wierzysz to zapraszam do siebie na odsłuch.
Zresztą wyeliminowałeś te głośniki z miejsca nie podając konkretnych przykładów co by było lepsze, chyba, że wg. Ciebie oryginalne grają lepiej....

stanleym126 pisze:
eczny pisze:
Przód to 4x6

Takich z przodu nie zmieścisz bez rozcinania otworu w desce.Śmiało wchodzą okrągłe 100 mm lub 87 mm z głębokością montażu nie większa jak 50 mm i bez wystających w gorę ponad obrys głośnika małych głośniczków.

Stanleym126 mi udało się zmieścić spokojnie 4x6 bez rozcinania deski. Ale dzięki za pomoc :)

W kazdym razie dzieki za odpowiedzi na zadany temat

P.S. Oryginalne głośniki chętnym mogę sprzedać, są w bardzo dobrym stanie, jedyny problem jaki jest to wysyłka - mieszkam w Szkocji...

Pozdr :)

Chwila, a myślisz ,że jakie auto cwicze od 3 lat żeby wyciagnąć z niego choć szczyptę muzyki..... 126p.. czy taty tipo. Nie wiem jak twoi ''wujkowie dobra rada'' , jestem sędzią , osobą jakoś tam rozpoznawalną w świecie car audio .
I jeżeli stwierdzam ,że coś może nie mieć sensu to nie dlatego ,że zazdroszcze , uznaje tylko serie etc.. ,tylko chciał bym uchronić innych przed błędami ,które sam pare ładnych lat temu popełniłem. Ale jeżeli ktoś nawet nie próbuje podjąć tematu... trudno.
Niezmiernie mnie cieszy ,że Ci sie podoba to co zrobiłęś. Nie ma nic lepszego jak pare kropel wylanych we własnym aucie. a Co odsluchu... dlaczego nie

swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Chwila, a myślisz ,że jakie auto cwicze od 3 lat żeby wyciagnąć z niego choć szczyptę muzyki..... 126p.. czy taty tipo. Nie wiem jak twoi ''wujkowie dobra rada'' , jestem sędzią , osobą jakoś tam rozpoznawalną w świecie car audio .
I jeżeli stwierdzam ,że coś może nie mieć sensu to nie dlatego ,że zazdroszcze , uznaje tylko serie etc.. ,tylko chciał bym uchronić innych przed błędami ,które sam pare ładnych lat temu popełniłem. Ale jeżeli ktoś nawet nie próbuje podjąć tematu... trudno.
Niezmiernie mnie cieszy ,że Ci sie podoba to co zrobiłęś. Nie ma nic lepszego jak pare kropel wylanych we własnym aucie. a Co odsluchu... dlaczego nie

Wszystko fajno. Jeśli jesteś fachowcem w branży car-audio to super, profesjonalistą - to tylko pozazdrościć jeśli znasz ten temat jak świnka w korycie to bomba.. ale przeglądając ten temat to niestety ale nie wniosłeś ABSOLUTNIE NICZEGO co było by pomocne, ŻADNEJ konkretnej propozycji bądź sugestii. A jeśli piszesz, że jesteś niezłą figurą w tej branży to wręcz nieco mnie zaskoczyłeś :( Może tutaj z kolegami mniej się znamy od Ciebie - nie wnikam ale staramy się koledze eczny pomóc jak możemy. Podzielić się doświadczeniami, coś doradzić, a kolego wau jak na razie to tylko co powiemy to krytykujesz.. no motyla noga :-? nie o to biega w dyskusji panie sędzio..

eczny jeśli Tobie pasuje brzmienie które w tej chwili osiągnąłeś to gratuluje - robisz to dla siebie - nie dla mnie czy kogo innego ;)

Każdy ma różne potrzeby i wymagania i od tego nie ma niestety odejścia. Ja osobiście uważam - jak robić to raz a porządnie a poza tym ja mam zamiar jeszcze nieco grzebać w instalacji audio-elektrycznej więc będę się nieco więcej bawił.

Tymczasem gratuluję i pozdrawiam [zlosnikok] - satysfakcja najważniejsza [zlosnikok]

swój chłop

Wau i właśnie po to założyłem ten "bzdurny" temat aby nie deptać złej ściieżki w tej materii.
Ale bądź co bądź, moi "wujkowie dobra rada", którzy nie są w żaden sposób rozpoznawalni w branży car audio pomogli mi więcej niż taki fachowiec jak Ty. (bez urazy oczywiście, bo nie o to tu chodzi).

Forum jest po to aby się dzielić informacjami, konkretnymi informacjami.
Nie podałeś mi żadnej alternatywy, żadnej podpowiedzi jak to zrobić, żeby grało choćby ciul lepiej niż to, co mi wydawało się sensowne, dosłownie nic.
Także jeśli wiesz dużo, a nie chcesz nic powiedzieć, to po co pisać na forum?

Pozdrawiam :)

swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie jestem sędzią , a nie przedstawicielem handlowym... nie powiniem sugerować produktów.
A post w którym napisałem ,że nie do końca mi sie podoba to co kolega eczny brał pod uwage, został kompletnie zignorowany. Rozumiem ,że łatwiej sie słucha ludzi którzy wspierają pewne decyzje ,niż tych którzy się z nami nie do końca zgadzają. Choć życie dość czesto pokazuje, że to Ci drudzy mają racje.
Z innej beczki to już chyba 3cie zapytanie tego typu w tym roku... wystaczyło skorzystać z wyszukiwarki.

postmistrz
Awatar użytkownika

wau pisze:
Panowie jestem sędzią , a nie przedstawicielem handlowym...

A chroni cię immuniuniu? Chyba zbyt misyjnie traktujesz swoje zajęcie. A tak w ogóle odpuść chłopakom. Dr House nie może wejść na forum mango.pl i dyskutować o skuteczności plastrów aikido.

wiarus junior
Awatar użytkownika

wau pisze:
skąd ty te bzdury bierzesz ??
Ten temat jest bzdurą... ale to co napisałeś przeszło nawet najśmielsze oczekiwania.

Lepiej sam sobie jakies kropelki zaordynuj. Oryginalny papier w W126 nie gra w ogole. Zakup zwyklych, wspolczesnych glosnikow o rozmiarze fabrycznym robi istotną różnicę, a efekt końcowy jest wystarczający dla przeciętnego melomana.
Na zawodach caraudio widze blyskajace brandzlomaty za zylion złotych, wypuszczające na ogół umcy-umcy "bo to dobra muza zeby brzmienie i scene wydobyc". Ja rozumiem, że macie takie hobby, ale człowiek chce sobie zrobić przyzwoity dźwięk za ludzkie pieniądze w klasyku - i tyle.
A teksty o "rozpoznawalności w światku" sobie daruj...nic nie wniosłeś do wątku, tylko wywiesiłeś flagę "ja, ja jestem tutaj guru! maluczcy, nie ośmieszajcie się!". No, co tam Wau masz w samochodzie? Niech wszyscy wiedzą, czym SĘDZIA się podnieca.

wiarus senior
Awatar użytkownika

wau pisze:
proponował bym zmiane narkotyków, zupełnie odrywają Cie od rzeczywistości...
No comments. [hihi]
_me: how_ pisze:
wau pisze:
Panowie jestem sędzią , a nie przedstawicielem handlowym...
Chyba zbyt misyjnie traktujesz swoje zajęcie.
No cóż trafiają się czasem jednostki które mają inne wyobrażenie świata niż ogół. :)
Niektórzy koniecznie chcą się wyróżniać więc stosują środki przekraczają pewne granice. Jak widzę auto obniżone o kilkadziesiąt centymetrów, na oponach o wysokości 10mm jak zwykle z "pierdzącymi" rurami wydechowymi albo inne auto z bagażnikiem zabudowanym full sprzętem do grania, oczywiście kolorowo migającym o mocy przekraczającej moc alternatora i "waleniem" słyszalnym z kilometra to zastanawiam się jaki iloraz inteligencji ma jego właściciel. Ale oczywiście to jest tylko moje prywatne zdanie... [zlosnikhihi]
Przecież my tu staramy się dyskutować o sprzęcie do słuchania a nie do szpanu czy lansowania. ;)

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00