MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 12:08 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja w swojej 116tce robię benzynkę tak aby chodziła jak najlepiej. I jestem zmuszony( to bardzo dobrze) jeździć na benzynie. Przerzucam sięna owsiankę. No co dobre są owsianki [zlosnik]

503 076 116

Tytuł:
wiarus senior

Prawdopodobnie już wkrótce użytkownicy "kuchenek " będą mieli jedną przewagę a mianowicie nikt nie zatankuje do ich baków ,przepraszam butli, przetworzonych gówienek z łąki, rzepaku itp. "biopaliwa " :)

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dla dieslowców to chyba nie jest tak zle, bo podobno biopaliwa maja nieco wyzsza wartosc opalowa, co wiaze sie z wieksza iloscia oktanów, jezeli tak mozna wogole pisac, i mozliwe ze kucykow przybedzie.
Mysle ze jak dotrzymana bedzie norma jakosci paliwa to nie bedzie zle. Nie wiem jak u was, ale ja jak zatankuje jakies chrzczone paliwo (ropke) to strasznie klekota na niskich obrotach, o czym to moze swiadczyc???? Pompa juz do regulacji???????Bardzo czuły jest na jakosc paliwa, hmmm
Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
barto pisze:
iloscia oktanów

Śmiem wtrącić - liczba cetanowa a nie ilość oktanów ;)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Zapraszam do lektury kolejnego wątku "gazowego" - tym razem od strony praktycznej i co ważniejsze, dotyczącej tylko MB.

http://www.mb.org.pl/forum/showflat.php ... o=&fpart=1

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam sedecznie

Powtorze to co juz powiedzieli inni zwolennicy gazu ale niestety jest to bardzo oczywiste a jednak nikogo zdaje sie nie przekonywac, wiec moze nalezy to ludziom jednak czesciej powtarzac , nie zebym namawial do zakladania instalacji gazowych , ale to fakt ze dobra i dobrze zalozona instalacja gazowa nie sprawia klopotow (dobra : czytaj dobry producent i odpowiednio dobrana instalacja do silnika). Moge jeszcze podac kilka konkretow z moich doswiadczen "gazowych"

- Polonez 1.6 zagazowany po 60k km przejechalem nim okolo 40k km
jezdzi nim do tej pory gosc ktory go ode mnie kupil (jakies 5 lat temu)
- Nissan Prairie 2.4 niewiele nim zrobilem bo jakies 5k km ale po wypadku stal dosc dlugo
- Opel Astra 1.3 zagazowany po 150 k km zrobil na gazie okolo 50k km
- Mercury Villager 3.0 zagazowany po 100k km zrobilem nim 30k km jezdzi nadal
- Golf I cabrio 1.3 kupiony z gazem po 2 latach i 60k km jezdzi nadal
- od niedawna 116 2.8 gaz juz byl po regeneracji parownika i wymianie filtrow brak zastrzezen co do pracy na gazie(wczesniej przygasal na wolnych)

To by bylo tyle , dodam jeszcze ze w kazdym z samochodow byly terminowo wykonywane czynnosci typu wymiana oleju filtrow itp.
Jak juz napisalem nie bede namawial do zakladania instalacji gazowych ale naroslo dookola nich sporo mitow i jak to czesto bywa ludzie podchodza do nich emocjonalnie

Pozdrawiam
Konrad

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Qato, mam do Ciebie jedno pytanie: jaki sens widzisz w zakładaniu gazu do aut takich jak Opel Astra 1.3 i VW Golf 1.3? Sztuka dla sztuki? Nie wiem jak Golf, ale Astra 1.6 ze 100 konnym silnikiem spala mojemu ojcu poniżej 7l/100 km. Biorąc pod uwagę wysokie koszty dobrej instalacji, potem jej serwisowanie, częstszą wymianę elementów układu zapłonowego i dużo wyższe spalanie gazu niż benzyny, to taka inwestycja we wspomnianych wyzej samochodach zwróci sie po stu latach :lol:

P.S
Cholera! 300 post i o gazie - fee!
(Główny antygazownik klubu jeszcze gotów wywalić mnie z sekcji [zlosnik] )

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Qato, mam do Ciebie jedno pytanie: jaki sens widzisz w zakładaniu gazu do aut takich jak Opel Astra 1.3 i VW Golf 1.3? Sztuka dla sztuki? Nie wiem jak Golf, ale Astra 1.6 ze 100 konnym silnikiem spala mojemu ojcu poniżej 7l/100 km. Biorąc pod uwagę wysokie koszty dobrej instalacji, potem jej serwisowanie, częstszą wymianę elementów układu zapłonowego i dużo wyższe spalanie gazu niż benzyny, to taka inwestycja we wspomnianych wyzej samochodach zwróci sie po stu latach :lol:

Pewna znana firma na "A" sprzedająca lody należąca do pewnego znanego koncernu na "U" wyposażyła swoich przedstawicieli handlowych w ciężarowe Seicento z instalacją LPG - autka są 2 osobowe (a w zasadzie jedno bo za oparciem pasażera jest zapas) mają kratkę homologacyjną i całe są w serduszka. Sens instalacji jest taki: najtańsze G na rynku, zero serwisu, po sezonie auta na sprzedaż - przy zakupach flotowych są duże rabaty.
Inne przykłady z firm leasingowych (auta przejete od leasingobiorców): Astra 2, 100.000km przebiegu, 1600, gaz, zero serwisu, resztki fabrycznego (!!!) oleju, filtry fabryczne - takich przykładów jest mnóstwo, wyeksploatowac auto i ... sprzedać "w stanie idealnym".

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

To się zgadza, ale Golf I cabrio?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
To się zgadza, ale Golf I cabrio?

No tak - to trochę ... przerażające :o
Ciekawe kiedy pojawią się skutery i motorynki na gaz?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jeden z członków podpisuje się "gdyby Bóg popierał przedni napęd, człowiek chodziłby na rękach" lub podobnie - sens ten sam.

Jak mercedes wypuści silnik LPG, to będę lał gaz, póki co leję benzynę, (pali tyle ile powinien i myślę nad nadaniem mu imienia Smoczysław [zlosnikz]) . Kupiłem piękny samochód i poniekąd zabytek i nie będę go przerabiał na opary z jajek :-? . Popsułoby mi to przyjemność z jazdy. Jak ktoś potrzebuje tanie w ekspoloatacji auto, to proszę bardzo, ale nie mieszajmy tych rzeczy.
Jedno pytanko. Uczono mnie, że stare silniki niezbyt kochają gaz, bo "suchy" - ile kosztuje full remoncik V8? [zlosnik]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witan serdecznie

.... szczegolnie Stawrosa , gdyz poza tym ze chcialem odpowiedziec na jego pytanie , to jestesmy prawie sasiadami , jakies 3 km . Wiec dobra instalacja nie musi byc wcale bardzo droga , szczegolnie do monowtrysku lub gaznika, to ze zaklady instalujace gaz maja wysokie narzuty to inny temat, wiec koszt zalozenia takiej instalacji to jakies 20k km (roznica miedzy cena benzyny i gazu)co w moim przypadku daje jakies 4 miesiace reszta to bonus, Astra spalala jakies 9l gazu/100 km , przy czym osiagi byly lepsze niz na benzynie, co do wiekszej awaryjnosci tak zasilanych silnikow to jak do tej pory nie zuwazylem i tez niestety ze swoich doswiadczen:na zuzycie silnika na pewno bardziej niekorzystnie wplywa zaniedbanie czynnosci obslugowych niz jazda na gazie. Spotkalem sie niestety z ludzmi , ktorzy albo jezdzili na jednym oleju, mineralnym, po 30k km bo nie ubywalo , albo jak ubywalo i dolewali to twierdzili ze skoro co 1000 km jest nowy litr oleju to po co wymieniac olej lub filtr.
Istotne jest tez jaki gaz sie tankuje, niestety "polak potrafi", zreszta nie wiem czy tylko polak ale gaz tez sie daje chrzcic, roznice potrafia byc dosc spore.
Golf trafil w moje rece z gazem i tak zostalo, spalanie na poziomie 8l/100km, olej i filtry wymieniane co 9-10k km, swiece wymienione po ponad 50k km, pozostale czynnosci nie zwiazane z obsluga silnika, na liczniku jak do tej pory ponad 200k km, o lie nie byl kiedys cofany.

Z reszta ogolnie ta dyskusja jest cokolwiek malo celowa , bo zwolennicy gazu wiedza swoje , tak samo jak jego przeciwnicy , nikt raczej nikogo nie przekona, a ci co sie zastanawiaja no coz i tak wybiora jak im serce lub kieszen podpowie.

No to sie rozpisalem ale obiecuje juz wicej sie w tym temacie nie wypowiadac na forum, [pub] najlepszego

Pozdrawiam
Konrad

MB 116 450SE 1976( V8 to V8 )

VW CADDY Special 1989 (chyba jedyny w Polsce)

Tytuł:
Klubowicz

QATO pisze:
Istotne jest tez jaki gaz sie tankuje, niestety "polak potrafi", zreszta nie wiem czy tylko polak ale gaz tez sie daje chrzcic, roznice potrafia byc dosc spore.

Prawda:( Renualt kolegi przejezdzal na holenderskim gazie srednio o 100km wiecej (w PL zasieg na 1 zbierniku okolo 400km). Zeby bylo ciekawiej jezdzil znacznie szybciej.

Tytuł:
wiarus junior

Konik pisze:
Pytanie do Was: ile kilometrów przejechał ten cud polskiej motoryzacji? I pytanie nr 2: ile średnio przejeżdża silnik 1.6 w Polonezie (na benzynie)?

Odpowiedź wkrótce.
pozdro
Konik

Hej
Przepraszam, że tak długo nie pisałem odpowiedzi na zadane pytania, ale jakoś tak mi to uciekło :oops: .
Polonez na gazie przejechał do dziś 190 000 km i jeździ dalej. Jeżdżą nim pracownicy. Zaprzyjaźniony mechanik mówił mi, że często zdarza się robić remont silnika Poloneza po 100 000 km. Uważam, że w tym przypadku montaż gazu był dobrym rozwiązaniem.

Nie piszę tego aby kogoś nakłaniać do montażu gazu. Piszę to, aby zwrócić uwagę, że jeżeli zdecydowaliście się zamontować gaz to nie jedźcie do firmy, której głównym argumentem w ofercie jest niska cena. Właściciel firmy, której zleciłem montaż gazu w kolejnym samochodzie firmowym zapytał mnie: chcesz zainstalować gaz, czy jeździć na gazie? To subtelna, ale jednak istotna różnica.

Pozdrawiam
Maciej

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
Stawros pisze:

Cześć!
Weź tylko pod uwagę, że spora cześć użytkowników takich dziwolągów patrzy tylko i wyłącznie przez pryzmat kwot zostawianych na stacji benzynowej/gazowej. I to jest wszystko. 7 X 3,40 = 23,80, 7 X 1,60 = 11,20. Dla nich rachunek jest prosty [zlosnik] . (upraszczam trochę, bo spalanie gazu jest większe, choć znam takich, co twierdzą że im na gazie mniej pali [chory] )
Z autopsji dodam: mam służbową popierdółkę z "zyklon B" [zlosnik] . Spala to mniej wiecej 15 LTR/100 km (silnik 1500 ccm) . Mocy nie ma, wyprzedzić gdzieś na trasie to nie lada wyzwanie, strzela w kolektor tak, że już muszę wymienić całą puszkę filtra powietrza, występują ciągłe problemy z uruchomieniem silnika. Nikt nie potrafi wyprostować tej instalacji, przy każdym serwisie zostawiam sporo kasy, a za pare dni znowu zaczyna robić się lipa. Jak to sobie podsumowałem - to taniej byłoby nie zakładać tego gazu. Ale w centrali patrzą tylko na koszt spalania [chory], wiec im się wydaje, że jest taniej... I taki pogląd na sprawę uskutecznia 90% "gaziarzy" . Kompletna ignorancja i nieświadomość... Ale na stacji taniej [zlosnik] ... Bez urazy dla posiadających LPG - świadomie posiadających [ok]
Pozdrawiam

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00