MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 9:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 2230 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rada: przeczytać ten watek od początku i przeprowadzić po kolei diagnostykę wtrysku. Po takim opisie można wywróżyć choćby nawet kartofel w rurze wydechowej.
Wszystko było conajmniej raz opisane.
Zglosisz się z opisem:
Jak wygląda sygnał z sondy lambda, czy dokonuje się strojenie, jak został wyregulowany.
Jak pylą wtryskiwacze, czy aby nie leje rozruchowy.
Czy nie trzeszczy sygnał z potencjometru,
Podasz typ silnika
- Zresztą wtedy sam dojdziesz co jest zepsute.
Forumowy mag ma uszkodzoną broszę rubinową w turbanie oraz kula zaszła mgłą i nie chce mu się pisać po 5x jedno i to samo.

Tytuł:
nowy

moj silnik to 2.6 kat . przeczytalem i mam pare watpliwosci 1 chodzi mi o to czy 0v to 100% czy 0% bo ukaniu pisze a janfocus na odwrot i juz nie wiem ktore jest dobrze drugie to czy to 0,7v na potenciometrze ma byc na odpalonym silniku czy nie bo jesli na zgaszonym to mam o,07v i jak wciskam powoli to o,7v mi sie robi jak sie pokaze lekka szparka w przeplywomierzu a na odpalonym mam 1,2 czy cos takiego na obrotak 1000. i 3 czy moglby mi ktos zazucic jakas fotke jak wygladaja te ciegna od gazu bo jest tam ten mikrowylacznik od fazy hamowania a gdy u mnie puszcze gaz to on sie wcale nie styka i jak to ma byc dodam ze jak silnikchodzi na wolnch po wcisnieciu gasnie,jak bym nie wiedzial ze to tam jest to by bylo wszystko dobrze bo silnik chodzi normalnie ale chyba to powinno sie na luzie stykac moze cos z tym gazem mi pokrecili (nie wiem co sie stalo ale pokazyje mi teraz w zlaczu diagnostycznym 12,7 zmienilem cala gwiazde bo mialem 2 i to samo) :evil:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
1. masz minimalne 1000obr/min ? Za wysokie.
2. Na odpalonym i rozgrzanym powinno być 0,7V

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

0.7 - tak jak Bruno pisze, ale do tego - obroty jałowe muszę być nominalne dla danego silnika bo przy 1000 to nie wiadomo ile być powinno.
Być, może złe ustawienie potencjometru powoduje zwiększenie obrotów, wtedy regulować należy kilkakrotnie aż do uzyskania watości 0.7 przy np 700 czy ile tam właściwie.
Oczywiscie skład mieszanki musi być wyregulowany poprawnie oraz sygnał z sondy musi chodzić L-H - co oznacza sprawne strojenie.
Jak mierzyć współczynnik wypełnienia i czego mierzymy pomiędzy plusem i wyjściem aby zero było 0 - jest opisane w którymś z pierwszych postów.
KE jest systemem wzajemnych zależności i aby chodził poprawnie wszystko musi być sprawne i zestrojone inaczej można szukac dziury nie tam gzie jest.

Tytuł:
nowy

potenciometr ustawilem na 0,7 tak na 900 okolo 850 moze, ale i tak dzi1eje sie to samo i caly czas mam okolo 13 v w gniezdzie a wczesniej mialem okolo 7 8 nie wiem czemu tak sie stalo musze jakos sprawdzic ta lambde. zauwazylem jeszcze ze jak wciskam klape spietrzajaca na zgaszonym silniku lub jak przekrecam kluczyk i pompka sie zalacza to jest taki pisk przy pompce (jak by zwiekszalo sie cisnienie i po chwili jak by gdzies uciekalo i ucicha .tak myslalem jak by sie cofalo ale to jeszcze sprawdze dokladnie z kims gdzie to swiszczy) czsego wczesniej chyba nie bylo jedna mi sie zblokowala jak braklo paliwa ale rozebralem ja i przeczyscilem i dziala nigdzie nie cieknie .sprawdze jeszcze co sie stanie jak otworze korek od baku jak tu na filmiku czy cos sie zmieni ale dzieje mi sie tak samo tylko ze jak chodzi mi rowno na 900 i wlacze jakis odbiornik pradu np dmuchawe to opadaja wylaczam i ida w gore

http://www.youtube.com/watch?v=tc0FVP8yW0g

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Wiesz trudno diagnozować wtrysk z za klawiszy.
Syk napełniania ukłądu wskazywał by na nieszczelności i spadek ciśnienia po wyłączeniu silnika - trzeba zmierzyć nanometrem ciśnienie paliwa po wyłączeniu - jak spada - albo choć sprawdzić czy po 20 min klapa nadal stawia opór, bez ciśnienia dużo mniejszy. Może uszkodzony jest akumulator ciśnienia - ale -, Rozebrałeś pompę paliwa? wątpię że ona teraz potrafi wytworzyć właściwe ciśnienie oraz sprawny ma zawór zwrotny
Falowanie obrotów może mieć wiele przyczyn choćby trzeszczący potencjometr - co trudno sprawdzić miernikiem - potrzebny oscyloskop.
A także całkowite rozstrojenie, wynikajace np. z niewłaściwego ciśnienia paliwa czy choćby dużo lewego powietrza.
Nie wiadomo, musisz działać sam. KE to upierdliwy wtrysk dla mocno samodzielnych. Bo wszystko zależy od wszystkiego.

Tytuł:
postmajtek

Witam wszystkich
Mam pytanko odnosnie KE , wyremontowany silnik, nowy przeplywomierz klapowy ,nowe wtryski,wiazka silnika sprawdzona i poprawiona ,wszystko oprocz remontu silnika robione na szpaczej w wawie , wyregulowany ke -jet ,wsadzone sporo kasy .
Otoz czy normalne jest to ze silnik podczas odpalania zalapuje dopiero przy 3-4 obrocie rozrusznika?? Obojetnie czy zimny czy cieply nieodpala od pierwszego ''kopa'' :( wy tez tak macie?? Dodatkowo jak powiedzmy odpuszcze stacyjke powiedzmy przy drugim obrocie rozrusznika i motor oczywiscie niezaskoczy to pozniej trzeba dlugo nakrecic rozrusznikiem zeby silnik wkoncu zalapal . 2.3 M102.
Bo juz sam niewiem czy regulacja przeprowadzona niedokladnie czy moze tak juz jest z tym ke??
Bardzo prosze o podpowiedzi

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
cześć
hehe .. jak 3 gości (każdy oddzielnie) się dobrali do mojego KE po strzale to mówili, że on właśnie ma tak palić (po ich wspaniałych regulacjach trzeba było go właśnie chwilę kręcić żeby załapał)..
To musi oznaczać, że przed strzałem miałem nie sprawnego KE bo palił od strzału [zlosnik]

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
postmajtek

czyli rozumiem ze powinien z pierwszego kopa?? Ja mam nowy przeplywomierz ,ktory gazu nigdy niewidzial ,zla regulacja??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

u mnie tez 2-3 obroty rozrusznika i zapala.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Trudno po opisie stwierdzić, czy zapala ok czy nie.
Na pewno nie jest normalną sytuacja, że w jakimś momencie trzeba go kręcić dłużej. Sprawne KE zwykle odpala po "he-he"
Może nie do końca jest zestrojony. Stary silnik i nowy wtrysk potrzebuje dużo uwagi i nie jest PnP.
KE mają swoje narowy ;-) np moje jak jest średnio ciepłe odpala odrazu aby na sekundkę przygasnąć i znów pali - trzeba przytrzymać odrobinkę dłużej rozrusznik. Ew chełtnąć drugi raz. Przypuszczam, że wtedy u mnie za krótko pyli wtrysk rozruchowy. Muszę zrobić eksperyment i go odłączyć

Tytuł:
postmajtek

aha ,czyli wychodzi na to ze ke-jet nie odpala tak jak powiedzmy nowoczesne systemy zasilania czyli w kazdych warunkach z pierwszego kopa.
Spalanie tez jest u mnie spore ale kazdy samochod w ktory wsiadam zaczyna byc smokiem, moj normalna jazda w trasie 10- 11 litrow a warszawa i korki 20 litrow!!
A jak to u was wyglada na ke ??

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Średnie spalanie sumaryczne benzyny masz w moim podpisie.
W Wawie jak jadę ostrzej osiągam 15. Z tym, że to jest raczej dość: but - decha.
20l/100 w 2.3 - no to już jest dużo, hmm za dużo. Chyba, że jeździsz więcej bokiem jak przodem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
Sprawne KE zwykle odpala po "he-he"

ja napisze jak było u mnie ...gdy był silnik m103 2,6 :
nawet jak miałem mocno wykończony akumulator, gdy np zagapiłem się i zostawiłem za długo przekręconą stacyjkę i cewka wyssała akumulator:
rozrusznik leeedwo kręcił, ale wystarczyło :" hłe hłe hłe i TRACH! odpala"
a gdy akumulator zdrowiutki to wystarcza pół sekundy kręcenia rozrusznikiem i odpala natychmiast i nie ważne że temp. -20C.

A spalanie Pb m103 2,6 w budzie W126: trasa autostradowa około 120-130 km/h to jakieś 11L, autostrada z pełnym butem 160-200km/h to jakieś 15-16L a miasto od 14 do 15,5L jeżdżąc normalnie dynamicznie, ale ASB zblokowana na 3 żeby nie wrzucał 4ki i nie zmulał silnika przy małych prędkościach

Tytuł:
nowy

jesli chodzi o obroty to winien jest komputer od gazu odlaczylem go i wszystko niby jest ok lewego powietrza na 99%nie ma ale w gniezdzie mi pokazuje caly czas kolo 7 raz 6,99 7,00 7,02 (mniejwiecej od 6,80 do 7,10)czasem na chwile sie zatrzymuje na 7,00 i przez chwile sie nie zmienia i pytanie co do tej sondy to jak ona wyglada jesxt jakas z dziurkami ze moze ja trzeba przecvzyscic czy raczej jak padnie to tylko wymiana klape sprawdzalem i na drugi dzien stawia opor tylko troche mniejszy

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 2230 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00