MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt cze 17, 2025 2:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: my love MB
nowy

mietek 190 to super autko szczerz ci polecam, jezdze nim juz 4 lata, nigdy mnie nie zawiodl,
wydatki: co 10000km wymiana oleju , filtr powietrza i oleju, co 20000km wymiana filtra paliwa, nic w nim nie nawala, pali mi srednio 6,3/100 tankuje na shell
siostra ma seicento i drozej ja kosztuje utrzymanie niz mnie
ktos ci polecal poldka?!?!? Boze zlituj sie nad jego dusza bo nie wie co mowi
hehemoja furka ma 20 lat i buja sie jak nigdy
MB i tylko MB

Tytuł: Re: my love MB
Klubowicz

Numer GG: 267496
A gdzie "dzień dobry"? [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł: heh
nowy

dzieeeeeeń dooooobryyyy :oops:

Tytuł: Re: heh
Klubowicz

kermietek pisze:
dzieeeeeeń dooooobryyyy :oops:

Generalnie większość "nowych" zaczyna w ten sposób - głównie na forum powitalnym, a jeśli już tu, to właśnie od tych prostych słów [oczko] [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
nowy

juz powiedzialem wszystkim haj
a przy okazji; mam problemik kapie mi z vakum pompy spod tego dekla co jest na zatrzaskach, w serwisie mi powiedzieli ze tam jest co prawda uszczelka ale nie do kupienia w serwisie, tzn wg nich musze wymienic vakum pompe - 1200!!!!!!!!! co robic???

Tytuł:
swój chłop

Jeśli jest nowe vacum skręcane na śruby to uszczelka pomoże ale jeśli jest zagniatane to amba, dociskanie niewiele pomoże lub na bardzo krótko. Nowa to 700-900zł ale zawsze można poszukać używanej. Pod Vacum jest jeszcze jedna uszczelka ale rzadko sie psuje. Ponoć niektórzy starzy fachowcy maja na to patenty ale moim zdaniem niewiele są warte.

A m/i dlatego własnie dla kogoś początkującego polecałem Poloneza, duży bezpieczny i każdego nauczy jeździć, trzepiąc po kieszeni. A 200tys takim przejechałem i z poważnego wypadku z prawie bez szwanku wyszedłem. Częsci znajdziesz na każdym szrocie. Za nowe vacum i powiedzmy szklanki miałbyś gaz do Poldka a za drugie tyle takiego jeszcze zdolnego do jazdy. Ale każdy ma wybór....

207 240D 88r. "Grzechotnik"

Tytuł:
Klubowicz

kermietek pisze:
juz powiedzialem wszystkim haj
a przy okazji; mam problemik kapie mi z vakum pompy spod tego dekla co jest na zatrzaskach, w serwisie mi powiedzieli ze tam jest co prawda uszczelka ale nie do kupienia w serwisie, tzn wg nich musze wymienic vakum pompe - 1200!!!!!!!!! co robic???

Nauki nigdy za wiele. Jeśli chcesz poruszyć nowy temat, nawet "przy okazji", to napisz nowy watek, bo w przeciwnym razie będziemy na forum mieli niezły bałagan [szalone] Haj! [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Miałem ten problem u siebie też !
kombinowałem jak kon pod górke , rozbierałem zaginałem i co róz inna metoda na uszczelnienie , zawsze sie rozciekła , ale potem mi Rzymski załatwił za 550 zł nówka!!!

Tytuł:
postmajtek

Wszystkim serdecznie dziękuje za rady, i jestem zdecydowany na takiego 190 D. Do tej pory miałem lekką zmianę planów - chieliśmy kupić beczkę ale żadna z dwoch ofert w końcu nie wypalila i wrocilismy do 190. Interesuje mnie taka w cenie do 12000zł ale to juz absolutny max. Zastanawialiśmy się też nad wersją benzynową ale żeby jej założyć LPG ( dożo czytałem o tym na forum i nie chciałbym aby znowu rozgorzała dyskusja które paliwo jest najlepsze ) jednak w takiej cenie w jakiej chcę kupić większość ma już duży przebieg i obawiam się, że jeszcze po dołożeniu gazu auto mogłoby więcej stać w warsztacie niż mi służyć ( to ma być auto do jazdy codziennej i czasem służyć na wypady wakacyjne ) a jednak diesle merca z tamtych czasów są bardzo żywotne, a koszty eksploatacji dla nas są bardzo ważne, ponieważ samo auto będzie nam służyć conajmniej przez 4-5 lat gdyż będzie ono częściowo z kredytu kupione :( i gdybym musiał jeszcze dorzucać ciągle na naprawy to mogłoby się to tak skończyć, że auto stałoby pod blokiem i niszczało z powodu braku kasy na naprawy ;( Chyba, że macie inny poglad na benzyniaki z dużymi przebiegami znajdujące się w tych autach to tez z chęcią wysłucham na ich temat waszych opinii, ale jednak mimo wszystko 190D to to czego mi trzeba - paliwo w sumie wychodzi bardzo niewiele drożej niż gaz, nie trzeba często naprawiać auta. Nejleoiej dla mnie gdyby do auta tylko dolewać paliwa, robić regularne przeglądy i jeździć, mam nadzieję, że takiego merca uda mi się znaleźć, chociaż wiem, że to trochę potrwa i nie będzie łatwe. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz bardzo dziekuję za pomoc.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

SławeK pisze:
190 , szczególnie w wersji 2.0 D to osiołek, powolny i raczej dla starszych ludzi. Swoją przygodę rozpocznij od czegoś prostszego. Np Poloneza, stary Poldek nauczy Cię jeżdzić, a jak będziesz go deptał to walnie Cię po kieszeni. Jest masywny i bardzo bezpieczny a częsci są dość tanie.

[szalone] :( :cry: Swietne dajesz wskazowki naszemu koledze [szalone] [wscieklosc]
Polonez a moze od razu malucha lub syrene.......................

Moim pierwszym samochodem byla 115 200D i bylem wiecej niz zadowolony.

Radze potraktowac to co napisal kolega Slawek jako dobry zart.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

weteran
Awatar użytkownika

mendocino pisze:
Witam wszystkich, jakis czas temu prosilem Was o pomoc przy zbieraniu informacji na temat eksploatacji Beczki z dieslem, teraz zmienily mi sie troche plany i wraz z rodzicami postanowilismy, ze naszym pierwszym samochodem bedzie Mercedes W201 190D - jest to bardziej perspektywiczny samochod, dluzej bedzie mozna nim pojezdzic, a poza tym jest troche mniejszy od W123 i w Warszawie latwiej bedzie sie nim poruszac. Czytalem na forum o tym aucie, jednak jesli bylibyscie tak mili i wypowiedzieli sie tak jak w przypadku Beczki tutaj na konkretne tematy eksploatacji takiego auta - ile kosztuja was ubezpieczenia AC/O, czy czesto musicie naprawiac swoje auta i czy drogo was to kosztuje i ogolnie wszystko czym chcielibyscie sie ze mna podzielic. Najbardziej interesuje mnie wersja z 2.0l dieslem, ale chetnie poczytam o waszych doswiadczeniach ze wszystkimi wersjami tego Mercedesa :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z gory dziekuje za pomoc

Witaj

201 200D to bardzo dobry wybor auto nie za szybkie lecz bardzo ekonomiczne i niezaweodne.
Przy zakupie pros forumowiczow o rady i jak kupisz ladny egzemplaz to bedziesz sie nim cieszyl dlugi czas.
Swojego czasu mialem przyjemnosc poruszac sie taki dokladnie autem, mojego kolegi.
Autko zupelnie wystarczajace napewno sielnik 2.5 D jest szybszy ale 2.0 D latwo dostac i mozna nim duuuuzo przejechac km.

Powodzenie w poszukiwaniach

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mendocino pisze:
Interesuje mnie taka w cenie do 12000zł ale to juz absolutny max. (...) auto będzie nam służyć conajmniej przez 4-5 lat (...)ale jednak mimo wszystko 190D to to czego mi trzeba.

imo ladne w201 w dieslu za 12kpln to abstrakcja. oczywiscie, pewnie znajdziesz niejednego za takie pieniadze, ale obawiam sie ze beda to niezle padaczki i niestety bedziesz musial sporo dolozyc na remonty tym bardziej, ze chcesz pochulac autem kilka wiosen.

nie zapominaj, ze chcesz kupic samochod zblizajacy sie nieuchronnie do dwudzistych urodzin, wiec na zupelny brak inwestycji raczej nie mozesz liczyc.

tak czy inaczej powodzenia.

Pozdrowienia

wolf
White MB W201 2.0D

Tytuł:
Klubowicz

Mozesz poszukac w DE, ale po oplatach moze troche przekroczyc 12000. Tylko ze i w DE nie latwo o dobra 190D w dobrej cenie, ale mozna wybrac.

Tytuł: A może...?
postmajtek

Hmm zdawałem sobie sprawę, że zakup odpowiedniego autka będzie trudny, ale może w takim razie kupić jakieś za 7000 - 8000 w stanie może nie najlepszym ale za 3000-4000 zrobić generalny remont? Myślicie, że to jest realne i, że będzie to lepsze wyjście? Mieszkam w Warszawie, więc do warsztatu Brolera mogę oddać samochód, tylko nie znam cen, wiem, że jest to jeden z najlepszych więc pewnie i nie najtańszych. Z góry dziękuję za opinie.
Pozdrawiam

Tytuł: Re: A może...?
Klubowicz

mendocino pisze:
Hmm zdawałem sobie sprawę, że zakup odpowiedniego autka będzie trudny, ale może w takim razie kupić jakieś za 7000 - 8000 w stanie może nie najlepszym ale za 3000-4000 zrobić generalny remont? Myślicie, że to jest realne i, że będzie to lepsze wyjście? Mieszkam w Warszawie, więc do warsztatu Brolera mogę oddać samochód, tylko nie znam cen, wiem, że jest to jeden z najlepszych więc pewnie i nie najtańszych. Z góry dziękuję za opinie.
Pozdrawiam

Uważam, że to niegłupi pomysł. Obawiam się, że na tzw. "igle" można się prędzej przejechać niż na aucie wyglądającym na pierwszy rzut oka na zaniedbane [szalone] Między innymi dlatego wyremontowałem Eminencję, zamiast kupić wspomnianą "igłę" - teraz wiem, co mam. A Broler na pewno jest tańszy niż ASO, a poziomem i wyposażeniem nie ustępuje niejednemu ASO [cool] No i tak jak ASO nie kręci nosem na auta starsze od "okulara" czy "lochy" [szalone] Jak dobrze pamiętam, to ktos kiedyś wypowiadał się o tym, że Mr. Borowski nie chciał przyjmować na kanał aut starszych od W124 - pewnie dlatego tak mi się opóźniali teraz z reparaturami różnymi [szalone] [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00