MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 31, 2025 8:55 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam, odgrzeję trochę temat :-)

Więc próbowałem trochę pogrzebać samemu, regulowałem zarówno modulatorem przy skrzyni i przystawką przy pompie wtryskowej. Było lepiej ale jeszcze nie tak jak trzeba. Przystawkę przy pompie wymieniłem na inną bo stara rozleciała się ( puściły nity ), a znalazłem tylko od c220d. Trochę lepiej, ale jeszcze nie to :-)
W końcu umówiłem się z panem Adamem z Koszalina, który remontuje skrzynie i ma bardzo dużą wiedzę na ten temat. Kazał codziennie do siebie dzwonić i pytać o termin :-) Zacząłem w poniedziałek...... a zostałem umówiony na sobotę. Pan Adam otworzył maskę pomierzył podciśnienia i powiedział, że trzeba wymienić przystawkę przy pompie bo ta którą założyłem nie będzie prawidłowo działała. Na szczęście jadąc do niego zabrałem ze sobą cały kartonik tych przystawek :-) Przełożył, poregulował i jazda. Postój, regulacja, jazda. I tak kilka razy. Zgrał cięgna od gazu ze wszystkim, spytał się jak prowadzę ( agresywnie czy spokojnie ). Powiedziałem że ogólnie spokojnie, w trasie nie przekraczając 120km/h. Stwierdził, że ustawi tak aby auto nie było mułem, i relatywnie nie dużo paliło.

Rezultat wizyty: szok :o
Samochód pięknie reaguje na gaz, ślicznie redukuje biegi, kickdown pięknie, ciągnie naprawdę świetnie jak na zwykłe 250D. Zero szarpnięć. Naprawdę spadło spalanie ( chociaż i tak było małe ). Nie ten samochód.
Raptem pół godziny, kilka złotych, a samochód dostał drugie życie. A jaki banan na twarzy :-)

Wniosek : co fachowiec to fachowiec :-)

Serdecznie pozdrawiam !

Sebastian.

wiarus junior

Tylko wez jedz do Koszalina zeby regulacji dokonał... heh dobrze ze masz blisko [zlosnikok]

swój chłop

Możesz podać namiary na tego majstra z Koszalina? Ja też mam skrzynię do regulacji, w trójmieście nikt nie ma czasu (ostatnio zauważyłem, że mechanicy w trójmieście są tak zawaleni robota i robią taką łaskę, że człowiek musi gadać jak u lekarza na ubezpieczeniu), aże mam znajomego w kszalinie to zrobiłbym przy okazji odwiedziny :)

W123 2,4D
W124 Coupe ASB 3,0 91r

(Oo(=l=)oO) Piękno tkwi w szczegółach. Mercedes-Benz.
"Gwoli informacji, nie o kasę tu chodzi; ja po prostu kocham tego Merca.”

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00