Witam kolegów ponownie. Nie będę już zakładał nowego tematu (modowie czuwają...

) choć to już może by się kwalifikowało? Nie ważne. wracamy do tematu braku światła postojowego lewej lampy. Zrobiłem dziś po swojemu (nie byłbym sobą gdybym gdzieś łapek nie wścibił) i "wyrwawszy" urządzenie kontrolne żarówek - zajrzałem do wnętrza. Już po wyjęciu ze skrzynki przekaźników było widać, że coś tu się smarzyło...:
Nadpalone zostało gniazdo nr 8 w środkowej części urządzenia, nie lepiej to wygląda z drugiej strony (czerwona strzałka) :
Gdyby kogoś interesował symbol numeryczny w/w części:
Po zdjęciu obudowy (trzyma na 6 ząbków - łatwo rozebrać) widać było, że tu było naprawdę gorąco:
Napięcie podawane jest tu na poszczególne złącza przez cienkie paski blachy nacięte "labiryntowo". Jeden z takich pasków musiał zostać przepalony na skutek zwarcia:
Spowodowało to przerwanie połączenia między złączem nr 8 (zielona strzałka) podającego napięcie z włącznika świateł poprzez bezpiecznik nr 8 (zacisk 58L) do złącza nr 5 (czerwona strzałka) podającego dalej napięcie do żarówki lewego przedniego światła postojowego:
A swoją drogą jak do tego mogło dojść !? Chyba poprzedni właściciel był totalnym kretynem

Nie przychodzi mi nic innego na myśl jak "zalicowanie" bezpiecznika nr 8 i zwarcie np. w złączu w/w żarówki. Nie ważne. Sposób naprawy? Nie ma się raczej czym chwalić, jest to raczej doraźne rozwiązanie. Zostały obcięte zwęglone końcówki blaszek, oczyszczone pilnikiem iglakiem, pobielone cyną i połączone przewodem:
Nic innego mi narazie nie przyszło do głowy, no poza wymianą urządzenia. Ważne jednak, że światło postojowe wreszcie się pojawiło i działa bez zastrzeżeń.
Na koniec uwaga jeszcze jedna fotka układu scalonego tkwiącego w tym urządzeniu (może komuś się przydadzą jego numery). prócz scalaka (z elementów które czasem ulegają uszkodzeniu) jest tam jeszcze kondensator elektrolityczny 16 V / 100 mikrofaradów.
Pozdrawiam, życzę owocnych napraw.
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)

VIN WDB1241251b543578
'93 MB W124 300D - elektryczna zagadka...

VIN WDB1241301B880698
"Jeśli psujesz coś dostatecznie długo, w końcu ci się uda"