Temat doprawdy wielokrotnie wałkowany. Mercedes jest samochodem wymagającym, produkowany był dla ludzi zamożnych i pomimo lat nadal jest takim autem.
Fakt, że niby części niedrogie, naprawy itd... Samochód ten ma najmniej ok 15 lat i trzeba się liczyć z tym, że cały czas trzeba będzie coś weń wkładać. (o ile zależy nam na bezpieczeństwie, wyglądzie i niezawodności
Jakieś pól roku temu sam stanąłem przed podobnym dylematem, i kupiłem 124 (benzyniak) i koszt miesięczny to ok 1000zł (paliwo, jakieś pierdółki itp).
126 jest autem droższym: koszt części, ich dostępność, łatwiej znaleźć mechanika, który
dobrze się zna na popularnym aucie (123, 124) niż na rzadziej spotykanych modelach (126 itp)...
Może spróbuj tak:
kartka i długopis, siadasz i liczysz... (Ubezpieczenie / 12) + ilość (km/m-c) * (górna wartość spalania podawana na forum)

+ (koszt przeglądów/12) + (dożuć trochę na pierdoły) a potem do całości dodaj jeszcze 50% tego co wyliczyłeś... i wyjdzie ci czy warto dane auto kupować.
Ja tak policzyłem i się nie oszukałem.. (przy planowaniu lepiej zaokrąglić mocno w górę niż się później oszukać)...
Niemal wszystkie potrzebne informacje są na forum (szukaj)... (ciekawa i miła lektura)..
Pozdrawiam.