MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 20, 2025 10:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam ponownie!

Czytalem posta o glosniczkach do przodu do W123. Z tego czytania zrodzilo sie w mojej pacynie kilka pomyslow ale jednoczesnie kilka pytan

Na wstepie zaznaczam, ze zestawy audio w moich poprzednich autkach ograniczaly sie do sprzetu grajacego i 2-4 glosnikow w miejscach przewidzianych przez producenta. Nigdy zadnych piecykow, korektorow, tub, subwooferow i innych cudownych gadzetow nie montowalem wiec moja wiedza dot. instalacji i okablowania ww. urzadzen jest fragmentaryczna i upraszam wszystkich o doze zyczliwosci i zrozumienie. :oops:

Do rzeczy!

Wpadlem na pomysl kupna glosnikow o standardowych wymiarach i wsadzeniu ich tam gdzie przewiduje producent + jakis extra sprzet do basu. Powodem tego pomyslu jest fakt, ze w modelu T niestety nie ma czegos takiego jak tylna polka i z tego tytulu ograniczony jestem rozmiarami otworow w desce rozdzielczej 12cm i w tylnych drzwiach 10cm. Jakos w elastyczna rolete nie widzi mi sie wpasowywanie glosnikow 20cm lub 16:9 (troche ciezko by sie zwijala [zlosnik] ) Choc dzwiek z tych glosnikow (a w szczegolnosci bas w zalozeniu, ze glosniki sa wysokiej klasy w zupelnosci by mnie zadowolil)

Wiec jak sami widzicie sa to marzenia scietej glowy.

W poscie o glosnikach do przodu w W123 ktos z Was podsunal sugestie o zainstalowaniu poprawnych rozmiarowo glosnikow w miejscach do tego przeznaczonych + subwoofer pod fotelem pasazera. Pomysl bardzo mi sie podoba tylko czy chodzilo o jakas mala tube (na moj laicki gust chyba nie wejdzie) czy tez o jakis glosnik o basowej charakterystyce wrzucony pod fotel wspoltowarzysza podrozy? Jesli ta opcja jest prawdziwa to jaka moc i wymiary powienien miec taki glosnik (sprzet grajacy to PIONEER DEH 2030R 4x45W czy to radyjko jest w stanie uciagnac taki glosniczek i jak sie to podlacza? pod ISO, czy tez jest jakies osobne wyjscie na ten glosnik)
Jak taki glosnik sie montuje pod fotelem pasazera? czy przykreca sie go do spodu fotela czy kladzie na podlodze????Prosze o rade

W poscie o W123 wyczytalem o izolacji komory glosnikowej w desce rozdzielczej coby nie otrzymac zwarcia akustycznego. Czym to wytlumic (chyba nie aluminiowa folia - fajnie by pobrzekiwala [zlosnik] ).

Dodatkowo zapytuje czy w przypadku zainstalowania glosnikow mniejszych (10cm) w otworze 12cm - deska rozdzielcza W124 wolna przestrzen, ktora powstanie pomiedzy zewnetrzna krawedzia glosnika a krawedzia deski rozdzielczej tez trzeba jakos wypelnic np. tasma izolacyjna??? Czy takie dziury ozonowe maja jakis wplyw na brzmienie czy tez nie?
Pytam bo wrzucilem tam BLAUPUNKT'y GT 2-drozne (10cm) w miejsce oryginalnych 12cm i utworzylo sie troche niechcianej wolnej przestrzeni pomiedzy opisanymi wyzej punktami.

Ponadto ciekawy jestem czy jest mozliwosc adaptacji glosnikow 13cm do tego otworu o srednicy 12mm. To tylko 1 cm roznicy wiec jakby takiemu glosniczkowi okroic scianki (na tokarce [smiech] ) o 0,5cm to moze wlazlby, ciekawe czy rozmiary magnesu tez nie haczylyby o wnetrze komory na glosnik?. Czy ktos z Was probowal upchac tam cos wiekszego????? Jakby sie dalo to te Blaupunkty wrzucilbym w tylne drzwi (tam otwor jest tylko 10cm [zlosnik] ) a do przodu probowalbym zabawy z 13cm sprzetem. Chyba, ze ktos produkuje wysokiej klasy glosniki o srednicy 12cm????

Prosze o pomoc za co z gory serdecznie dziekuje

Pozdrawiam

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł: .
swój chłop

Hej.
No a więc tak:
1. Samoradyjko sprzętu do wytwarzania basu nei uciągnie musi być wzmachol. Chyba że skrzynia basowa jest aktywna, to znaczy posiada już wbudowany wzmacniacz.
2.Wzmacniacz podpinany jest na ISO, jest to osobna kość, a dalej ze wzmacniacza są wyjścia, tam podłączasz ten głośnik niskotownowy w skrzyni.
3. Głosnik niskotonowy musi mieć zabudowę(patrz post - sprzęt audio, tam się rozwodziliśmy trochę niedawno). Basu z samego głosnika także nei osiągniesz.
4. WIadmo im głośnik lepszej klasy i większej średnicy tym lepiej będzie grał.
5.Głośniki 10, 13 cm możesz traktować jako głośniki średniotonowe bądź wysoko.
6. Do wytłumiania służy mata bitumiczna. Na allegro jest jej baaaardzo dużo [zlosnik] .Ale ma swoją cenę. Ale dla CIebie dużo jej nie będziepotrzeba.
7. Głośnik o 1 cm większy powinien wejśc bez obaw [oczko] .
Pozdrawiam

wersja taxi, ale nie na taxi:)
"Kość słonia"
--------------------------------
w123 240D 1979
ale już na częściach...

Klubowicz

Numer GG: 267496
Milosh pisze:
Witam ponownie!

Czytalem posta o glosniczkach do przodu do W123. Z tego czytania zrodzilo sie w mojej pacynie kilka pomyslow ale jednoczesnie kilka pytan

Na wstepie zaznaczam, ze zestawy audio w moich poprzednich autkach ograniczaly sie do sprzetu grajacego i 2-4 glosnikow w miejscach przewidzianych przez producenta. Nigdy zadnych piecykow, korektorow, tub, subwooferow i innych cudownych gadzetow nie montowalem wiec moja wiedza dot. instalacji i okablowania ww. urzadzen jest fragmentaryczna i upraszam wszystkich o doze zyczliwosci i zrozumienie. :oops:

Do rzeczy!

Wpadlem na pomysl kupna glosnikow o standardowych wymiarach i wsadzeniu ich tam gdzie przewiduje producent + jakis extra sprzet do basu. Powodem tego pomyslu jest fakt, ze w modelu T niestety nie ma czegos takiego jak tylna polka i z tego tytulu ograniczony jestem rozmiarami otworow w desce rozdzielczej 12cm i w tylnych drzwiach 10cm. Jakos w elastyczna rolete nie widzi mi sie wpasowywanie glosnikow 20cm lub 16:9 (troche ciezko by sie zwijala [zlosnik] ) Choc dzwiek z tych glosnikow (a w szczegolnosci bas w zalozeniu, ze glosniki sa wysokiej klasy w zupelnosci by mnie zadowolil)

Wiec jak sami widzicie sa to marzenia scietej glowy.

W poscie o glosnikach do przodu w W123 ktos z Was podsunal sugestie o zainstalowaniu poprawnych rozmiarowo glosnikow w miejscach do tego przeznaczonych + subwoofer pod fotelem pasazera. Pomysl bardzo mi sie podoba tylko czy chodzilo o jakas mala tube (na moj laicki gust chyba nie wejdzie) czy tez o jakis glosnik o basowej charakterystyce wrzucony pod fotel wspoltowarzysza podrozy? Jesli ta opcja jest prawdziwa to jaka moc i wymiary powienien miec taki glosnik (sprzet grajacy to PIONEER DEH 2030R 4x45W czy to radyjko jest w stanie uciagnac taki glosniczek i jak sie to podlacza? pod ISO, czy tez jest jakies osobne wyjscie na ten glosnik)
Jak taki glosnik sie montuje pod fotelem pasazera? czy przykreca sie go do spodu fotela czy kladzie na podlodze????Prosze o rade

W poscie o W123 wyczytalem o izolacji komory glosnikowej w desce rozdzielczej coby nie otrzymac zwarcia akustycznego. Czym to wytlumic (chyba nie aluminiowa folia - fajnie by pobrzekiwala [zlosnik] ).

Dodatkowo zapytuje czy w przypadku zainstalowania glosnikow mniejszych (10cm) w otworze 12cm - deska rozdzielcza W124 wolna przestrzen, ktora powstanie pomiedzy zewnetrzna krawedzia glosnika a krawedzia deski rozdzielczej tez trzeba jakos wypelnic np. tasma izolacyjna??? Czy takie dziury ozonowe maja jakis wplyw na brzmienie czy tez nie?
Pytam bo wrzucilem tam BLAUPUNKT'y GT 2-drozne (10cm) w miejsce oryginalnych 12cm i utworzylo sie troche niechcianej wolnej przestrzeni pomiedzy opisanymi wyzej punktami.

Ponadto ciekawy jestem czy jest mozliwosc adaptacji glosnikow 13cm do tego otworu o srednicy 12mm. To tylko 1 cm roznicy wiec jakby takiemu glosniczkowi okroic scianki (na tokarce [smiech] ) o 0,5cm to moze wlazlby, ciekawe czy rozmiary magnesu tez nie haczylyby o wnetrze komory na glosnik?. Czy ktos z Was probowal upchac tam cos wiekszego????? Jakby sie dalo to te Blaupunkty wrzucilbym w tylne drzwi (tam otwor jest tylko 10cm [zlosnik] ) a do przodu probowalbym zabawy z 13cm sprzetem. Chyba, ze ktos produkuje wysokiej klasy glosniki o srednicy 12cm????

Prosze o pomoc za co z gory serdecznie dziekuje

Pozdrawiam

Autorem patenciku z poduchą basową pod fotelem i jego adaptacją na potrzeby W123/W124 jestem ja [cool] Kilka osób słyszało aparaturkę w akcji i myślę, że nie wyszli z kabiny Eminencji zawiedzeni [oczko] Szczerze mówiąc, to nie chce mi się pisac po raz n-ty o tym samym, bo wszystko opisane zostało w postach archiwalnych. Dopóki można kupić 12cm, to wstaw 12cm - jestem za najprostrzymi rozwiązaniami, bo są w praktyce najskuteczniejsze. Jeśli Twój Pionek ma wyjście audio do podpięcia subwoofera i może go zdalnie wysterować, to wystarczy na potrzeby Twojego auta. Proponuję, żebyś do mnie zadryndał - numer komórki znajdziesz na stronie klubowej w części dostępnej dla klubowiczów, albo wyślę Ci na priv'a. A tutaj masz garść linków do moich wypowiedzi na temat zastosowanej w moich autach konfiguracji audio wraz ze skanami kart katalogowych Sonavox (poducha basowa i przody/tyły 12cm):

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2499
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2175
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=866

Do tego pogadanka w temacie: http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=4024

Ukłony

PS. Kto wymyślił hasło "tuba basowa"? Generalnie bas ma charakterystykę nieukierunkowaną, czyli rozchodzi się dookólnie i żadna tuba tego nie zmieni. Tuby stosuje się tylko przy dużych aparaturach nagłaśniających dla sekcji HF i MB, czyli góry i środka. Z ta "tubą basową" to jest tak jak z kablami audio po 500zł/mb ze strzałkami wskazującymi kierunek przewodzenia. Audiofile mają jedno, a caraudiofile drugie, choć w gruncie rzeczy bardziej im się wydaje, niż w rzeczywistości słyszą, a sprzęt za grube tysiące złotych tego nie zmieni...

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

powaznie sa kable ze strzałkami? ludzie to juz trzeba byc audiofilem serio.......... :lol: :lol: :lol:

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Obudowa tubowa ma niewiele wspólnego z "tubą basową" Nawiasem mówiąć jest to najbardziej gówniany rodzaj obudowy subwoofera jaką można zastosować w aucie(to jest zrobione z prasowanego kartonu).

Dziury przy słupkach tłumisz matą bitumiczną.

P.S. Naładniej grają subwoofery w obudowach zamkniętych.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00