MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 9:49 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam,
mam pytanie do tych co wiedzą coś więcej o skrzyniach automatycznych w 124

Mam możliwość kupienia ładnego Mercedesa 124 e320 95r. bezn ze skrzynią automatyczną 5 biegową.

Są różne opinie o tych skrzyniach - raczej negatywne z tego co słyszałem. Proszę o fachowe opinie..

Czym one się różnią?

Z tego co mi wiadomo jest to skrzynia hydrauliczna bez elektroniki, 5iąty bieg jest dołożony.

Mercedes robił te skrzynie tylko przez 18mcy w 124 E-klasie.

Kolejna sprawa, czy jak sie skrzynia 5tka "wysypie" jest możliwość wsadzenia 4rki bez większego grzebania? - zmiana kompa, elektroniki etc...
Jeżeli tak, to czy jest to droga sprawa? sporo przeróbek?

Przymierzam się do zakupu auta poniżej - jak dla mnie jedyny minus to własnie skrzynia 5tka.
http://otomoto.pl/mercedes-benz-e-320-s ... 23471.html

Klubowicz
Awatar użytkownika

Mercedes zrobił "5" dokręcając przekładnie planetarną do automatu typu 722.4 - czyli słabszego szykowanego na maksymalnie ~200 Nm. Przekładnia jest uruchamiana elektrycznie sterownikiem i daje nadbieg. 320 to mocny motor i szansa na uszkodzenie większa niż z 200D. Z zasady MB rzeźbione nie jeździ tak jak powinno i ja albo bym naprawiał 5 albo dał spokój.
Przy wymianie z mechaniki konieczny będzie dodatkowo wał napędowy, most zdaje się ma inne przełożenia? (nie pamiętam). Sterownik 5tki chyba już komunikuje się z resztą i jego brak zaboli całość. Obudowa lewarka zmiany. suma sumarum sprawna 4ka plus te graty i robota z przekładaniem wyjdzie jak serwis 5.
Jeśli to auto jest w takim stanie jak reklamują to warto mu raz na 20 lat zrobić remont tej skrzyni bo szkoda kundlenia.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00