Ukaniu jak zwykle niezastąpiony. Zawsze wolę zasięgnąć kilku opinii zanim zacznę grzebać> Mając na myśli " układu regulacji wyprzedzenia wtrysku " chodzi zapewne o tzw. " falę ", koło napędu pompy wtryskowej. Mamy mały szrot z częściami głównie do Mercedesów i często sprzedawaliśmy te koła , ale z reguły dlatego, że komuś się rozsypało całkiem. Zauważyłem, że te wszystkie szarpania i żabki maja zazwyczaj tylko 200d i to z 4 skrzynią, z 5 już tego nie ma. W 250d i 300d nigdy tego zjawiska nie zauważyłem. Moja 190d ma oryginalne 210,000km przebiegu, motor pokryty jeszcze konserwacją, z wierzchu i od spodu wszystko suchutkie. Ukaniu myślisz, że w tym przypadku rzeczywiście może być to wina tego koła ?
Przyjeżdża do nas wielu taksówkarzy, osobiście jeździłem wieloma 200d i powiem szczerze u mnie te szarpania są z tych wszystkich przypadków najmniejsze.
Znajomi mechanicy twierdzili, że może być to tłumik drgań tarczy sprzęgła, którego wymianę chciałem zostawić na koniec ponieważ jest to dość spory koszt.
Jednak chyba i tak je wymienię bo zauważyłem, że przy wrzucaniu wyższego biegu przy trochę niższej prędkości jest takie chwilowe drżenie na karoserii, ale tylko chwilowe.
W każdym razie dziekuję za fachową pomoc
Sebastian