MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 3:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

a więc kupiłem oryginalną antenę boscha do w126 i znalazłem u mnie z tyłu w bagaźniku jakąś wtyczkę i nie wiem czy ona jets do tej anteny prosiłbym o pomoc jak podłączyć prawidłowo ta antenę,z anteny wychodzą dwa przewody a radio mam oryginalne beckera

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja u siebi podlączyłem pod centralny zamek, fajny bajer jak otwieram to ant. idzie do góry
pozdr

Tytuł:
swój chłop

maciek-126 pisze:
ja u siebi podlączyłem pod centralny zamek, fajny bajer jak otwieram to ant. idzie do góry
pozdr

a czy do tej anteny jest jakiś przekaźnik oraz czy mógłbyś napisać jak to podłączyłeś do tego centralnego?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie przyglądałem się swojej (ile dochodzi do niej kabelków) ale jeśli masz tylko dwa, to prawdopodobnie oba są do podłączenia napięcia +12 V. Masę powinieneś mieć podaną krótką metalizacją z okolic nadkola nadwozia przy lewym tylnym nadkolu. Jeśli masz starą antenę wyciąganą ręcznie, ale orginalną, taka metalizacja powinna być przykręcona do anteny - wystarczy do tej nowej ją przekręcić. Co do 2 przewodów, to jeden powinien mieć napięcie (+12 V) doprowadzone na stałe (po przekręceniu kluczyka w stacyjce) a drugi również (+12 V), ale z radioodbiornika tylko w chwili włączenia radia. Nowsze radia wszystkie chyba mają takie wyprowadzenie.
A-cha i jeszcze jedna rada odemnie. Nawet jeśli nie miałeś automatycznie wysuwanej anteny (co w W 126 chyba jest mało prawdopodobne) to może masz położoną orginalną instalację doprowadzającą napięcie do lewego tylnego błotnika? Ja na Twoim miejscu poprosiłbym o podanie kolorów przewodów doprowadzających napięcie do anteny przez kolegów, którzy mają W 126, lub schemat instalacji do niego - tam powinny być podane kolory przewodów doprowadzające napięcie do antenki. Jeśli takowe znajdą się u Ciebie w okolicach tylnego lewego nadkola - wystarczy sprawdzić miernikiem kiedy są pod napięciem i do podłączania !!!
Pozdrawiam. [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ostatnio zmieniony sob wrz 16, 2006 9:55 pm przez Alex, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

rogra pisze:
więc kupiłem oryginalną antenę boscha do w126 i znalazłem u mnie z tyłu w bagaźniku jakąś wtyczkę i nie wiem czy ona jets do tej anteny prosiłbym o pomoc jak podłączyć prawidłowo ta antenę,z anteny wychodzą dwa przewody a radio mam oryginalne beckera

wychodza 2 przewody???? powinny wychodzic 3.. masa, stały "+" oraz "impuls" z radia - chyba ze antena jest masowana po przykreceniu jej do nadwozia ale to by bylo troche slabe rozwiazanie. Sprawdz na tej wtyczce ile ma styków. Jak 3 to kto wie:)) Piszesz ze oryginalna.. w jakim sensie?? oryginalna bo BOSCH czy oryginalna ze do MB?? z tego co wiem do MB oryginalnie byl zawsze zakladany HIRSCHMANN.

maciek-126 pisze:
pozdr

a tak poza tym to wszyscy zdrowi??

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
weteran

dobrzan pisze:
wychodza 2 przewody???? powinny wychodzic 3.. masa, stały "+" oraz "impuls" z radia - chyba ze antena jest masowana po przykreceniu jej do nadwozia ale to by bylo troche slabe rozwiazanie

Oj Dobrzan Dobrzan, z tego wyspiarskiego dobrobytu całkiem Ci się poprzewracało chyba [jezyk4] - wszystko automatycznie byś chciał żeby było. Elektryczna, półautomatyczna (czyli sterowana osobnym przełącznikiem) ma dwa :lol: . Impuls daje palec :P .

dobrzan pisze:
Piszesz ze oryginalna.. w jakim sensie?? oryginalna bo BOSCH czy oryginalna ze do MB?? z tego co wiem do MB oryginalnie byl zawsze zakladany HIRSCHMANN.

Oryginalny Bosch do MB (też oryginalnego :D)?

dobrzan pisze:
maciek-126 pisze:
pozdr

a tak poza tym to wszystko w porządku??

Powietrze bacik wydmu_chuje [hehe] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Oj Dobrzan Dobrzan, z tego wyspiarskiego dobrobytu całkiem Ci się poprzewracało chyba - wszystko automatycznie byś chciał żeby było. Elektryczna, półautomatyczna (czyli sterowana osobnym przełącznikiem) ma dwa . Impuls daje palec

patrz nie pomyslalem o polautomatycznej... nie jestem pewien jednak jak z ta opcja masowania z nadwozia czy bylo czy nie takie cus w antenach... moze w czasach innowacji socjalistycznych akurat ktos na to wpadl coby zaoszczedzic na dodatkowym przewodzie i tym samym zmniejszyc koszt urzadzenia:P:P:P

wojz pisze:
Oryginalny Bosch do MB (też oryginalnego )?

to tak jak z ta miłością i pieniędzmi ... no nie??:P:P

wojz pisze:
Powietrze bacik wydmu_chuje

nie inaczej :P:P

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja mam antene beru wychodzą z nij 3 przewody +,- i sterowanie z radja i ten kabel podłączyłem do kabla od c.z. w bagażniku na którym jest napięcie po otwarciu, trzeba to spraw amperomierzem który to kabel bo są 3.
A pozatym wszyscy zdrowi
pozdr.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00