MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 11:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam
Jako, że za jakiś czas powinno nadejść lato zaczynam się przygotowywać do małego remontu blacharki..
Nie chcąc przynudzać przedstawiam poniżej serię nurtujących mnie pytań ;)

1. nowe przednie błotniki czy używane? (skłaniałbym się do używanych, nowe jak już to raczej oryginalne (ktoś się orientuje jaki koszt?) ktoś na forum niedawno wspominał że ponoć nowe elementy nie są ocynkowane??)
2. czy przednie błotniki do Coupe pasują od sedana?
3. błotnik tylny, zastanawiam się robić czy wymienić, przeraża mnie trochę myśl cięcia słupków? (sam błotnik jest chyba zdrowy, szarpałem zań całe auto i nic nie odpadło.. )
4. drzwi są lekko wgniecione (beż żadnych odprysków lakieru itp,), też chyba do wymiany? (na drzwiach to średnio szpachlowanie??)
5. z czego są zrobione czarne ramki na lusterkach, to plastik czy alu.?
6. ktoś z was lakierował auto ostatnio? kogoś może polecić? (wcześniej bym chętnie obejrzał efekt..) ;)

Poniżej zdjęcia miejsc zapalnych...
chyba wsazystkich jakie znalazlem

dzięki za pomoc.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ostatnio zmieniony śr mar 22, 2006 7:19 am przez SoYeR, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

SoYeR pisze:
1. nowe przednie błotniki czy używane? (skłaniałbym się do używanych, nowe jak już to raczej oryginalne (ktoś się orientuje jaki koszt?) ktoś na forum niedawno wspominał że ponoć nowe elementy nie są ocynkowane??)

nowy błotnik w ASO to koszt 982zł :-? (wszystkie nowe elementy są ocynkowane i zabezpieczone jak elementy montarzowe)...
koszt nowych drzwi to - 3962zł :roll:

PS: to tak jakby ktoś kiedyś potrzebował wiedzieć.. [zlosnik]

124 3.0 CE - "NOS"

123 2.0 D - "Zielony"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

SoYeR pisze:
982zł

Nie jest tak źle, jeśli to cenna brutto. Pokombinuj ściągnięcie z DE, to może wyjśc do 30% taniej.

Cenę drzwi przemilczę, pozwolisz [zlosnik]
Szpachel i lakierowanko x kilka.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

postmajtek

SoYeR pisze:
Witam

Ja bym bral uzywane w miare idealnym stanie - ocynkowane dwukrotnie i polakierowane. Nowe byly cynkowane ale raz i nie byly lakierowane wiec ocynk sie utlenial.

SoYeR pisze:
2. czy przednie błotniki do Coupe pasują od sedana?

Pasuja od kazdego.

SoYeR pisze:
3. błotnik tylny, zastanawiam się robić czy wymienić, przeraża mnie trochę myśl cięcia słupków? (sam błotnik jest chyba zdrowy, szarpałem zań całe auto i nic nie odpadło.. )

Ja bym robil. W koncu zeby potem to polaczyc trzeba palnika uzyc a to juz wyrok smierci na auto.

SoYeR pisze:
4. drzwi są lekko wgniecione (beż żadnych odprysków lakieru itp,), też chyba do wymiany? (na drzwiach to średnio szpachlowanie??)

Pobowalbym to jednak naprawiac. jesli nie ma rys tzn ze blacha zdrowa.. moze gumowy mlotek i samo wyjdzie ?

WDB 124 051 1B 426153 :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

SoYeR pisze:
(wszystkie nowe elementy są ocynkowane i zabezpieczone jak elementy montarzowe)... [zlosnik]

Czy mogę prosić o źródło tych wiadomości?

Hmmm.. Kiedyś kwestia ocynku (do W126) bardzo mnie nurtowała http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... ight=ocynk i w ASO wkońcu stwierdzili że nowe elementy NIE są ocynkowane (ale nie dali 100%) więc wysłałem maila z zapytaniem do swojego stryjka taksówkarza w Hamburgu. On po prostu po taką wiadomość dzwoni (wie gdzie, ma Mercedesa - taksówkę i jest zarejestrowany w MB od bardzo wielu lat) i otrzymałem odpowiedź cyt. "Czesci do Twojego samochodu z przedstawicielstwa Mercedesa sa nie ocynkowany.". Stryjek juz troche "kaleczy" nasz język bo mieszka tam od 1953r ale ten tekst jest jednoznaczny. Mnie to zdziwiło bo kiedyś szukałem części do AUDI 100 i były w ASO z ocynkiem (droższe) i bez.
Kto się myli? A może 124 ma części ocynkowane a 126 nie (w co nie chce mi się wierzyć). Może ktoś ma literaturę na ten temat?

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
Czy mogę prosić o źródło tych wiadomości?

Autoryzowany salon i serwis Mercedes-Benz
Jan Borowski
ul. Puławska 34
Dzwoniłem do nich 2 dni temu, przy okazji pytania o graty do mojego dopytywałem się o ocynk elementów (użyłem sformułowania: "czy nowe elementy są ocynkowane? czy sposób zabezpieczenia antykorozyjnego jest taki sam jak miał miejsce podczas montażu?)...
Podrążę jeszcze temat, będę u nich na dniach zamówić troszkę gratów.. to dokładnie popytam. (przez tel. zawsze może coś umknąć.. ;)
popytam jeszcze czy na element zamontowany i polakierowany u nich mam jakąś gwarancję że nie będzie rdza brać... ? :-?

no ciekawe jak to w końcu jest z tymi częściami...

Wookee pisze:
Pokombinuj ściągnięcie z DE, to może wyjśc do 30% taniej.

Jeżeli różnica w cenie ma być aż tak duża... to już zacząłem kombinować nad jakimś kontaktem w DE...
Jako że moje auto pierwsze 5 lat jeździło w salonie, to z nimi postaram się złapać kontakt, może mają mój VIN w kompie... ? :roll:
(może szaf salonu szuka go tak jak ten z "Francuskiego numeru" hi hi)
na start krzyknę 60... :D

124 3.0 CE - "NOS"

123 2.0 D - "Zielony"

Klubowicz
Awatar użytkownika

SoYeR pisze:

Szukaj używek w dobrym stanie. To nie w123 czy w115 gdzie zdobycie dobrych błotników jest jak szukanie igły w stogu siana. Znajdziesz napewno i niewykluczone że bedą lepsze jakościowo od nowych orginałów.

SoYeR pisze:

Naprawiać stary błotnik. Najbardziej narażone na korozję bedą miejsca naprwiane, spawane itd. Pomyśl ile ich będziesz miał w przypadku naprawy jednego miejsca na błotniku a ile w przypadku wymiany całego....
SoYeR pisze:

Jak by Ci się udło znaleźć używki to czemu by nie. Ale szpachlować można - tylko z głową. No i rzeby to jeszcze ładnie wyrównać, co niekiedy jest dla lakierników wyzwaniem....

A w sprawie cynkowanycyh elementów z ASO to w przypadku drzwi, pokryw, błotników przednich - jednym słowem elementów przykręcanych - to rozumiem. Ale wszystkie inne elementy wstawiane "na gorąco" to w zasadzie wszystko jedno czy są cynkowane czy nie, i tak najsłabszym ogniwem będzie miejsce spawu/zgrzewu i jakość naprawy zależy głównie od sposobu zabezpieczenia tych miejsc.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Maniek pisze:
co niekiedy jest dla lakierników wyzwaniem....

Płaszczyzna, czy nawet lekki łuk, to pół biedy, gorzej z profilami przetłoczonymi. Trzeba pilnować, żeby efekt końcowy był zgodny z oryginałem. Na drzwiach powinno dać radę :)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Na wstępie dzięki wszystkim za porady.
Już postanowione. Szukam po szrotach błotników i drzwi (jakoś mało gratów do CE :(
W razie jak nie trafie błotników to kupię w ASO, a jak nie trafię drzwi to już będę się martwił (czy poczekać z lakierowaniem czy jednak szpachla...) się zobaczy.
Na razie z braku zajęcia zabrałem się za polerowanie felg. (jedna już prawie na finale ;).. Nie wiem czemu ale mój środek do usuwania powłok usunął tylko wierzchnią warstwę lakieru, resztę musiałem ręcznie.. :evil: tragedia jak trzeba się namachać by usunąć lakier i żadnej ryski nie zostawić..
niedługo zapodam fotki.

czas na pytania: ;)
1. gdzie polakierować auto? (na razie plan jest taki, że sam będę lakierował z teściem lakiernikiem..
2. Jak to jest z lakierowaniem w ASO?
3. Ewentualnie jak będę oddawał do lakieru na miasto, to sam chcę rozebrać samochód do gołej blachy (co by panowie "specjaliści" nie połamali nic i nie pogięli przy demontażu)
4. Jak to jest z listwami bocznymi? jak polakierować itp... (czy można zmienić kolor?
5. i poradźcie czy zmienić kolor czy zostawić orginał? (moja kobieta potwornie suszy mi głowę by zmienić na czarny ;) z stąd też moje pytanie o listwy) jak załatwić farbę by mieć orginalny kolor z tablicy MB?

thx i pozdr. ;)

124 3.0 CE - "NOS"

123 2.0 D - "Zielony"

Tytuł:
postmajtek

SoYeR pisze:
Szukam po szrotach błotników i drzwi (jakoś mało gratów do CE :(

Jakies pol roku temu na strazackiej byla CE z włoską maską do rozbiórki. Moze tam cos znajdziesz...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzrwi są tutaj ,ale prawe a nie lewe jak pisze właściciel.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=93698018

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

VALENTINE123 pisze:
ale prawe a nie lewe jak pisze właściciel.

Przeczytaj opis dokładnie jeszcze raz [oczko] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:

Przeczytaj opis dokładnie jeszcze raz [oczko] [zlosnik]

Teraz OK .

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

VALENTINE123 pisze:
Dzrwi są tutaj ,ale prawe a nie lewe jak pisze właściciel

Dzięki... mam już ich w "kontaktach", na dniach jade na mazury i mam w planach do nich zawadzić to obejrzę (bo zjęcie to raczej nie aktualne ;) a w tle widać jeszcze inne sztuki L i P)

KeyJey pisze:
Jakies pol roku temu na strazackiej byla CE z włoską maską do rozbiórki. Moze tam cos znajdziesz

kontaktowałem się ze strażacką w poprzednim tygodniu i nie mają.. :-?
ale tam się często zmienia więc trzeba się dopominać... (będę jeszcze uderzał do nich...)

Dzięki... ;)
a jak może z tymi technicznymi sprawami?? AD: 1, 2, 3, 4 ;)
no i jak to się robi z doborem kolorów (nic na ten temat nie wiem...)

124 3.0 CE - "NOS"

123 2.0 D - "Zielony"

Tytuł:
postmajtek

SoYeR pisze:
no i jak to się robi z doborem kolorów (nic na ten temat nie wiem...)

Na ulicy Puławskiej w okolicach dolnej jest mieszalnia lakierów - imho bardzo dobra ... większość moich znajomych dorabiała tam lakiery... nawet jedno W126 zostalo w calosci pomalowane ich lakierem i wyszlo [ok]

Najlepiej podjechac do nich samochodem ktory ma byc lakierowany to wtedy najlepiej dobiora.
Do tej proy problem mieli tylko z jednym lakierem na moim starym Volvo 440. Byl tam kolor ZLOTY PERLA :) lakiernik poprawial tez ze 2 razy zeby maske dobrze pomalowac a i tak wyszly pasy... ciezki lakier do malowania...

Dodano po 3 godzinach. 22 minutach.:

SoYeR pisze:
no i jak to się robi z doborem kolorów

Byłem akurat dzisiaj w okolicy to podjechałem po dane:

Ul. Puławska 66/70
tel 498 - 42 - 20

1l lakieru metalik - 153 PLN
1l lakieru perła - 180 PLN
1l lakieru bezbarwnego - 69 PLN
0,5l utwardzacza - 41 PLN
1l rozcienczalnika - 19,50 PLN

Pytałem czy dorabiają lakiery wedlug numerow do mercedesow - powiedzieli ze tak ale to nie zmienia faktu ze trzeba do nich podjechac z wzorem koloru (klapka od baku najlepiej).
Pozdr.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00