MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 11:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam, szwankował mi silnik krokowy lub regulator wolnych obrotów jak kto woli, więc go wyjąłem zeby przemyć. Teraz nie umiem go założyć, dzisiaj męczyłem sie 2 godziny w koncu się poddałem . Nie mogę wcisnąc go z ta gumą między kolektory, kombinowałem na rożne sposoby, jak juz jakoś wszedł to z kolei nie mam jak sięgnąć do rurki pod spodem zeby ja załozyć. Pomocy, auto stoi rozgrzebane pod domem, pewnie jest jakis specjalny sposób na załozenie tego. Please, pomózcie!!!!.

swój chłop
Awatar użytkownika

andriu pisze:
Witam, szwankował mi silnik krokowy lub regulator wolnych obrotów jak kto woli, więc go wyjąłem zeby przemyć.

Nie do konca - bo ten regulator nie ma wbudowanego silnika krokowego. Wiec mowiac w ten sposob o tym urzadzeniu popelniasz blad rzeczowy.

andriu pisze:
Teraz nie umiem go założyć, dzisiaj męczyłem sie 2 godziny w koncu się poddałem . Nie mogę wcisnąc go z ta gumą między kolektory, kombinowałem na rożne sposoby, jak juz jakoś wszedł to z kolei nie mam jak sięgnąć do rurki pod spodem zeby ja załozyć.

Dawno nie grzebalem we wtryskowym M102 - ale z tego co pamietam najpierw wkladasz regulator w gume - a potem razem z guma wciskasz go pomiedzy odlew kolektora miedzy 3 i 4 cylindrem. Nie pamietam dokladnie - ale chyba trzeba go tak wcisnac, zeby jedna rurka wedrowala w gore - druga w dol. Z reszta guma, w ktora wlozony jest regulator jest odpowiednio wyprofilowana - co utrudnia pomylke. Wezyk gorny zakladasz bez problemow - dolny zakladasz wkladajac reke pod uklad wtryskowy, a potem macasz sobie az wymacasz rurke i regulator.

swój chłop

lewandek pisze:

Nie do konca - bo ten regulator nie ma wbudowanego silnika krokowego. Wiec mowiac w ten sposob o tym urzadzeniu popelniasz blad rzeczowy.
Dawno nie grzebalem we wtryskowym M102 - ale z tego co pamietam najpierw wkladasz regulator w gume - a potem razem z guma wciskasz go pomiedzy odlew kolektora miedzy 3 i 4 cylindrem. Nie pamietam dokladnie - ale chyba trzeba go tak wcisnac, zeby jedna rurka wedrowala w gore - druga w dol. Z reszta guma, w ktora wlozony jest regulator jest odpowiednio wyprofilowana - co utrudnia pomylke. Wezyk gorny zakladasz bez problemow - dolny zakladasz wkladajac reke pod uklad wtryskowy, a potem macasz sobie az wymacasz rurke i regulator.

Zauważyłem, że pod pojęciem silnika krokowego jest on bardziej identyfikowalny, a z założeniem w koncu jakoś sobie poradziłem, niestety czeka mnie powtórka bo musze szukać innego, ten jest już do niczego, dzięki za odpowiedz.

tak, tak, oczywiście ze LPG.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

andriu pilnuj nazw tematów, mniej ! i ?, a więcej informacji sugeruję.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

wiarus junior

Zauważyłem, że pod pojęciem silnika krokowego jest on bardziej identyfikowalny
Cytuj:

I to jest błędne nazewnictwo ponieważ ww. urządzenie fachowo określane mianem regulatora obrotow minimum nie ma charakterystyki krokowej tylko charakterystykę elektromagnesu czyli prąd= poz. maksymalna , wyłączenie prądu powrót do zera, a silnik krokowy stanie w każdej nastawionej pozycji na drodze od punktu A do B i jest sterowany napięciem niższym od 12 V.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00