MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 01, 2025 11:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!

Powiedzcie gdzie najczęściej przecieka tylna szyba?
Czy jak wyjmę szybkę i włoże nową uszczelkę to będzie oki?
Czy lepiej uszczelnić tą co mam?
Chce uszczelnić tylną szybkę, żeby nic mi tam nie naleciało.

Pozdrawiam - Bartek

Ostatnio zmieniony pt lip 01, 2005 10:01 pm przez MercBeginner, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

U nie przecieka patrzac od tylu w lewy dolnum rogu(szyba ofkoz), jezeli to juz dluzej mialo miejsce to mozliwe ze bedzie trzeba wyciagnac szybke i sprawdzic czy niema ognisk korozji na mocowaniu uszczelki!!!!

postmajtek
Awatar użytkownika

Mam problem z przeciekającą podłogą i tylną szybą :(
Powiedzcie gdzie najczęściej przecieka tylna szyba?
Czy jak wyjmę szybkę i włoże nową uszczelkę to będzie oki?
Czy lepiej uszczelnić tą co mam? Cała tylna półka jest na brzegach mokra :(

ja mam doswiadczenia z cieknacymi miejscami szyba - uszczelka, jak masz zdrowe podszybie to wystarszy dobre uszczelnienie i po strawie, czasami to lepsze niz wyciaganie szyby ( zwlaszcza jak jest klejona)

Ducati Monster S4

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Moim zdaniem nie ma co smarowac jakimis uszczelnieniami. Najczesciej cieknie bo sa zatkane kanaliki odprowadzajace wode. Najlepiej wyjac szybe wyczyscic uszczelke i gniazdo szyby, udroznic kanaliki, gdzie rdza tam zrobic co trzeba i na nowa paste złozyc spowrotem.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ile kosztuje uszczelka tylnej szyby? Nie koniecznie musi być cena ASO :) ale niech będzie porządna.

Czy w podłodze są jakieś kanały odprowadzające?
Widziałem jakieś dwa gumowe korki średnicy 2cm.
Wyglądają na szczelne (mocno siedziały) ale były wilgotne :)

Pozdrawiam - Bartek

W140 TurboDiesel - Brilliant silver metallic "Frantz"

W123 Diesel - Cypress green '81

Ostatnio zmieniony pt lip 01, 2005 10:01 pm przez MercBeginner, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmajtek

Są tam gumowe korki ale nimi nie dostaje sie woda.masz szyberdach w swoim aucie? jezeli tak to pewmnie on jest przyczyna mokrej podłogi. czesto sa wyjete ze swojego miejsca odpływy szyberdachu. Jezeli posiadasz szyber tro napisz postaram ci opisac jak to zrobić

Tytuł:
wiarus senior

kanały odpływowe w bagażniku - powinny byś dorozne - już chyba konstruktorzy się zczaili że cos tylna szyba cieknie - zawsze w lewym rogu, i zawsze woda sobei kapie na plastik nadkola w bagażniku i potem spływa na dół do kieszeni blotnika i odpływem na zewnatrz .... problem prawie wszystkich w123 ( nawet mnei przecieka :evil: - a juz nie ciekło ) tak się zastanawiem czy to czasem woda się nei dostaje odpowietrznikiem pod listwa w słupku C .... ale jednak chyba to jest uszczelka - wada konstrukcyjna - jak bym miał cyfrówke to bym mógł teraz całą kolekcje przeciekających W123 zaprezentować i wszystkie w tym samym miejscu [szalone]

zreszta np Erino może potwierdziec ilość beczek która się codziennie u mnie przewija [zlosnik] - w stanie od idealnego po skrajnie złomowaty

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Szyberdachu nie mam... :)

W140 TurboDiesel - Brilliant silver metallic "Frantz"

W123 Diesel - Cypress green '81

Ostatnio zmieniony pt lip 01, 2005 10:02 pm przez MercBeginner, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MercBeginner pisze:
Szyberdachu nie mam... Dywniki mokre są tylko od spodu :)

Cudów nie ma, przynajmniej nie na co dzień - na kanał i szukaj dziury lub dziur (jak w więcej niż 1 "sekcji" podłogi). Sama się tam ta woda nie pojawiła.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
weteran

Marcin S pisze:
kanały odpływowe w bagażniku - powinny byś dorozne - już chyba konstruktorzy się zczaili że cos tylna szyba cieknie - zawsze w lewym rogu, i zawsze woda sobei kapie na plastik nadkola w bagażniku i potem spływa na dół do kieszeni blotnika i odpływem na zewnatrz .... problem prawie wszystkich w123 ( nawet mnei przecieka :evil: - a juz nie ciekło ) tak się zastanawiem czy to czasem woda się nei dostaje odpowietrznikiem pod listwa w słupku C .... ale jednak chyba to jest uszczelka - wada konstrukcyjna - jak bym miał cyfrówke to bym mógł teraz całą kolekcje przeciekających W123 zaprezentować i wszystkie w tym samym miejscu [szalone]

zreszta np Erino może potwierdziec ilość beczek która się codziennie u mnie przewija [zlosnik] - w stanie od idealnego po skrajnie złomowaty

Może gdybyś się którejś z tych przewijających się beczek dokładnie przyjrzał, to sam mógłbyś sobie odpowiedzieć na to pytanie. A jest ona banalna - w tym miejscu znajduje się odpływ spod uszczelki tylniej szyby. I jest tylko w tym miejscu, z prawej go nie ma. Jeśli więc do jakiegoś bagażnika nic nie kapie, tzn że albo pod uszczelkę ktoś napchał silikonu, albo otworek jest zapchany syfem i woda kisi się pod uszczelką.
Może ma ktoś możliwość zrobienia fotki sedanowi W123 z wyjętą tylnią szybą? Było by wtedy wszystko jasne.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
ja problem cieknacej szyby rozwiazalem nastepujaco:
po nieudanych walkach z czyszczeniem kanalikow wyciagnalem szybe, bylo troszke korozji - zabezpieczylem zalozylem wszystko i pojechalem do specow od szyb [zlosnik]
uszczelnienie szyby 2 stronne cos kolo 60zl.
IMO nie ma sensu wydawac 3x tyle na uszczelke, ktora nie gwarantuje spokoju. teraz mi nic nie cieknie :)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
swój chłop

u mnie leci z prawej i z lewej strony :( ale pocieszające jest to że : najpierw leci z prawej ale dopiero po dluższym deszczu. A z lewej ujawniło sie ostatnio jak lało całą noc dosyć mocno. Z każdej strony widać na nadkolu ślady na szczęscie niewielkie. Ale na rażie tego nie ruszam czekam aż bedzie cieplej, żeby w spokoju to zrobić.
Pozdr.

ex W 201 (190 D) '88
W 140 S350 '94 - Loszka

" Gwiazda Mercedesa szczęśliwa na wszystkie drogi"

tomi222@o2.pl

Tytuł:
wiarus senior

wojz pisze:
Może gdybyś się którejś z tych przewijających się beczek dokładnie przyjrzał, to sam mógłbyś sobie odpowiedzieć na to pytanie. A jest ona banalna - w tym miejscu znajduje się odpływ spod uszczelki tylniej szyby. I jest tylko w tym miejscu, z prawej go nie ma. Jeśli więc do jakiegoś bagażnika nic nie kapie, tzn że albo pod uszczelkę ktoś napchał silikonu, albo otworek jest zapchany syfem i woda kisi się pod uszczelką.
Może ma ktoś możliwość zrobienia fotki sedanowi W123 z wyjętą tylnią szybą? Było by wtedy wszystko jasne.

więc ktos zapomniał żeby zrobic jakiś odpływ tej wody ( tnz gdzies żeby nei kapało do bagażnika ) ....

woda z przodu to:
albo gdzies masz
1) "dodatkową wentylacje"
2) albo masz zapchany odpływ wody z pod ramienia wycieraczki na podszybiu. woda wtedy ne odpływa i wlewa się w tą komore co jest silniczek do wycieraczki, i potem bezpośrednio wpada do nawiewu ( w zasadzie w obudowe wentylatora) , z kąd już tylko sobie wypływa na podłoge. Odkręć plastik pod deską, wykręć wiatraczek nawiewu, i zobacz czy nie ma tam wody ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W mojej 126 zauważyłem dzis też wodę w bagazniku, a dokładnie wilgotną tapicerkę po lewej stronie bagaznika i masę skroplonej wody na klapie od wewnątrz :( . Czy tu jest analogicznie z tymi odpływami i przyczynami "wody na pokładzie"jak w W123? Z góry dzięki.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

matrix pisze:
W mojej 126 zauważyłem dzis też wodę w bagazniku, a dokładnie wilgotną tapicerkę po lewej stronie bagaznika i masę skroplonej wody na klapie od wewnątrz :( . Czy tu jest analogicznie z tymi odpływami i przyczynami "wody na pokładzie"jak w W123? Z góry dzięki.

1. Masz zapewne odpływy w "podłodze" (w 107 są) i tamtedy może Ci trochę zaciekać.
2. Bagażnik jest z definicji źle wietrzony i niedogrzany.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00