Witam!
Fachowcem wprawdzie nie jestem, ale słyszałem, że długości przewodów między pompą a wtryskiwaczami powinny być jednakowe.
Wskutek ruchu tłoczka pompy wtryskowej powstaje impuls ciśnienia przemieszczajacy się z prędkością dźwięku w kierunku wtryskiwacza. Po dojściu tegoż impulsu do wtryskiwacza powinno nastapić uniesienie iglicy wtryskiwacza i początek wtrysku. Jeżeli długości przewodów są różne to pewnie i momenty wtrysku na poszczególnych cylindrach będą inne.
Nie wiem jakie są u Ciebie różnice w długości przewodów, ale można by dla zabawy spróbować oszacować jaki to ma wpływ na czas rozpoczęcia wtrysku paliwa.
Czas, po którym fala ciśnienia dojdzie od pompy do wtryskiwacza można wyznaczyć:
t = L/a,
gdzie:
L - długość przewodu,
a - prędkość dźwięku.
Czas ten można wyrazić w stopniach obrotu wału korbowego z zależności:
x = 360nL/a,
gdzie n - prędkość obrotowa wału korbowego [obr/s].
Zakładając:
różnicę długości przewodów L1 - L2 = 20cm,
n = 2000obr/min = 33,3obr/s,
a = 1300m/s,
otrzymuje się wartość opóźnienia wtrysku dla cylindra z dłuższym przewodem : 1,8 stopnia.
Czy to dużo, czy mało tego już ocenić nie potrafię, ale pewnie miałoby to jakiś negatywny wpływ na pracę silnika.
PS
To co napisałem to głównie zasłyszane informacje + moja radosna twórczość. Jeżeli nie mam racji to wszelką krytykę przyjmę z pokorą.
_________________ Wojtek
MB W115 200 '75 "Szmugler"
|