MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 11:13 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Po awarii rozrusznika dałem mojej beczce chyba trzecią żółtą kartkę.... czy Wy też mieliście tyle problemów ze swoimi mercedesami tuż po zakupie??? Ale do rzeczy...
Jak na razie, oprócz zrobienia ręcznego...sory...nożnego :P muszę zlikwodować luzy w układzie kierowniczym. I jest pewien problem, bo luzów nei ma na dr\ążkach, ale w maglownicy. Niestety, kasowanie luzu nic nie daje i obawiam się że maglownica się wytarła. Luzy nie są jeszcze straszne, ale powoli muszę to zrobić. I pytanie - robił ktoś z Was coś takiego? Z wyjęciem maglownicy jest dużo kłopotu, czy bardzo dużo? Jaki jest mniej wiecej koszt regenaracji i co tak w ogóle trzeba tam wymienić? Da się t w "domowym warsztacie" wykonać? Chcę trochę pojeździć swoją beczką, bo zaczyna mi się podobać, choć mocno potrafi dać w kość, ale muszę zrobić to bo pomijając dyskomfort to wpływa znacząco na bezpieczeństwo, a to jest ważna.....i to nawet bardzo ;)

Polski Fiat 126p '77
Syrena 105 '74
MZ TS 150 '83
WSK M06Z '60
motorower MR2 "Żak" '60
Ex: m.in.
MB W123 240D '84

wiarus junior

Karol pisze:
Po awarii rozrusznika dałem mojej beczce chyba trzecią żółtą kartkę.... czy Wy też mieliście tyle problemów ze swoimi mercedesami tuż po zakupie??? Ale do rzeczy...
Jak na razie, oprócz zrobienia ręcznego...sory...nożnego :P muszę zlikwodować luzy w układzie kierowniczym. I jest pewien problem, bo luzów nei ma na dr\ążkach, ale w maglownicy. Niestety, kasowanie luzu nic nie daje i obawiam się że maglownica się wytarła. Luzy nie są jeszcze straszne, ale powoli muszę to zrobić. I pytanie - robił ktoś z Was coś takiego? Z wyjęciem maglownicy jest dużo kłopotu, czy bardzo dużo? Jaki jest mniej wiecej koszt regenaracji i co tak w ogóle trzeba tam wymienić? Da się t w "domowym warsztacie" wykonać? Chcę trochę pojeździć swoją beczką, bo zaczyna mi się podobać, choć mocno potrafi dać w kość, ale muszę zrobić to bo pomijając dyskomfort to wpływa znacząco na bezpieczeństwo, a to jest ważna.....i to nawet bardzo ;)

Witam.Przede wszystkim w W123 nie ma maglownicy tylko jest przekladnia kierownicza,a to jest istotna różnica.Regulacja luzu na ślimaku przekladni kierowniczej jest następująca.Na gorze tej przekładni jest śruba regulacyjna na klucz imbusowy kontrowana plaską nakrętką.Tą nakrętkę trzeba poluzować i śrubę regulacyjną wykręcać i wtedy następuje kasowanie luzu.Po regulacji śrubę zakontrować plaską nakrętką,jeżeli ta regulacja nie przyniesie efektu to przekladnia nadaje się do wyrzucenia i nie oplaca się jej naprawiać,lepiej kupic używkę.Wymontowanie jest b. proste

Tytuł:
weteran

Karol pisze:
czy Wy też mieliście tyle problemów ze swoimi mercedesami tuż po zakupie???

Nie, w ogóle. Ani teraz, ani tym bardziej tuż po zakupie. Wszystko zależy co, od kogo i za ile :D . Za moją, ojciec dał (coś około) 6000 DM (w 90r) i to była cena "po znajomości" 8)

Karol pisze:
Z wyjęciem maglownicy jest dużo kłopotu, czy bardzo dużo?

Maglownica = przekładnia? Jeśli tak, to nie ma problemu. Jak masz kanał, to demontaż zajmie Ci chwilę.

Karol pisze:
Jaki jest mniej wiecej koszt regenaracji i co tak w ogóle trzeba tam wymienić? Da się t w "domowym warsztacie" wykonać?

Te nowomodne przekładnie listwowe regenruje bardzo wiele warsztatów, tanio i szybko, bo to mało skomplikowane ustrojstwo a luzy się robią chwilę po wyjechaniu z salonu :lol:
W przypadku mercedesa chyba rozsądniej (taniej, szybciej itd) jest poszukać dobrej używanej, zwłaszcza, że nie jest to jakimś specjalnie trudnym wyczynem

Tytuł:
swój chłop

Kasowanie luzu raczej nic nie da :( Pozostaje mi wiec chyba wymiana przekładni... macie jakieś wskazówki? Jakie są mniej- wiecej ceny używanych przekładni na szrocie?

Polski Fiat 126p '77
Syrena 105 '74
MZ TS 150 '83
WSK M06Z '60
motorower MR2 "Żak" '60
MB W123 240D '84

Tytuł:
weteran

Gdybyś jednak miał ochotę na regenerację swojej, to pogadaj z and6412 - on przez to przeszedł :lol:. Poznasz przynajmniej przybliżony koszt takiego przedsięwzięcia (myślę, że mocno zniechęcający [zlosnik] ).

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Karol
Po pierwsze musisz zadać sobie jedno zaj.... proste pytanie.
Czy Twoja beczka, to beczka wyglądająca na 2000zł,czy taka za 10 000zł.
Jesli ta pierwsza, to kup używaną przekładnie i targuj się do bólu ,bo towar
tego typu żadko znajduje nowego własciciela.A nawet mozna znaleźć ten element na złomie tuż przed drogą do huty.
Jeżeli beczka ma służyć tylko Tobie, jak najdłużej i jej stan jest bliski doskonałości to najlepszym rozwiązaniem będzie oddanie przekładni do regeneracji.
Ale ten temat musisz zgłębic osobiście.

Tytuł:
wiarus senior

przekładania kierownicza, regenerowana ok 1600zł
używka ok 100zł
rachunek prosty [oczko]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Hej, ja z dużo Ci nie powiem, bo jeszcze nie wyjechałem moim z garazu po tej regeneracji ;/ W zwiazku z tym nie wiem czy bylo warto.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop

Mam przekładnię za 80 zł - tzn. taką ofertę, ale chyba się zdecyduję :) Tyle, żę nie wiem jak wyjąć tą przekładnię z samochodu :( W książce WKiŁ "Sam naprawiam mercedesa 123" nic o tym nie jest napisane, a nie chce dochodzić do tego metodą prób i błędów, żęby nic nie zepsuć. Mam kanał i na śróbokręcie troche się znam, wiec zrobie to sam, tylko powiedzcie mi jak :] Dzieki z góry :)

Polski Fiat 126p '77
Syrena 105 '74
MZ TS 150 '83
WSK M06Z '60
motorower MR2 "Żak" '60
MB W123 240D '84

Tytuł:
swój chłop

- rozpiąć drążki kier.
- odłączyć przewody wspomagania [ zebrać olej przy okazji zmienić filtr]
- odłączyć kolumne kier. tzn. krzyżak
- odkręcić trzy śruby z podłużnicy [ zdjąć koło ]
- narzędzia, 17 , ampul 8 [6?] , 15 [16?] nasadka , ściągacz sworzni [lub młotek ]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
rozsądniej (taniej, szybciej itd) jest poszukać dobrej używanej

To nie jest takie proste, wiekszość oferowanych jest w tej samej kondycji co twoja. Raz juz taką za 80zł wstawilem do siebie i bylo gorzej niż na mojej starej.
Ale najgorsze jest to ze nie ma sposobu żeby sprawdzic jej stan przed zamontowaniem.
Niektórzy twierdzą ze przekładnia wymontowana niepowinna mieć żadnego luzu na sucho, do tego sie stosuje i moze dlatego nie znalazłem jeszcze odpowiedniej dla mnie.

Tytuł:
swój chłop

Karol, mam przekładnie kierowniczą do merca 123, na sucho absolutnie rzadnych luzów, nie wiem czy jak to by wyglądało pod ciśnieniem oleju (czy to wogole coś zmienia), ową przekładnię zakupiłme z innymi gratami, jak mi jakaś pójdzie jest pierwsza w kolejce do wstawienia.

Tytuł:
swój chłop

Skasowałem luzy i jest lepiej - tzn. dokręciłem śróbę imbusąwą tyle ile siędało i luzy zmalały do "użytkowych" wartości :) Niemniej jednak przekładnię w przyszłości będę musiał zmienić...tyle, że muszę poczekać aż bedzie troche cieplej, bo mi ręce w moim nieogrzewanym garażu zamarzają :/ A i tak musiałem wywalić zimówki, bo się do niczego nie nadawały i tylko mi strasznie waliło z tyłu wiec mam samochód na razie na wiosne :P Ale dzieki za wszystkie porady i dobre słowa :)

Polski Fiat 126p '77
Syrena 105 '74
MZ TS 150 '83
WSK M06Z '60
motorower MR2 "Żak" '60
MB W123 240D '84

Tytuł:
wiarus junior

.tyle, że muszę poczekać aż bedzie troche cieplej, bo mi ręce w moim nieogrzewanym garażu zamarzają :

Karolu dbaj o rączki i pracuj w rękawiczkach,a na pewno ci nie zmarzna i mniej później kłopotu z umyciem rąk po smarach.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, muszę zlikwidować luzy w układzie kierowniczym (mam nadzieje ,że regulacja pomoże) nie chce sam grzebać.
Czy ktoś z Warszawy lub okolic może polecić jakiś warsztat?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00