MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 04, 2025 7:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Elektronika...
swój chłop

Numer GG: 3295087
Witam, mam prosbe zwiazana z elektronicznym sterowaniem wtryskiem w silniku M102. Problem polega na tym ze prawdopodobnie ta elektronika (puszka) jest uszkodzona. Objawia sie to tym ze silnik niechetnie wkreca sie na obroty, a po wlaczeniu biegu np na Drive gasnie jezeli nie doda sie gazu. Po dodaniu gazu silnik nie gasnie ale jest szarpniecie przy ruszaniu. Nie da sie tego wyregulowac. Czy ktos wie kto umie cos takiego naprawic lub wie jaki tranzystor tam najczesciej pada i czy mozna go prosto wymienic ?? Prosze o pomoc bo mecze sie z tym ukladem od miesiaca (weekendy) wyregulowalem zaplon, wolne obroty, wymienilem filt paliwa, kopulke aparatu zaplonowego i zostala mi tylko ta szkrzynka.
Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Tytuł:
wiarus senior

na automatach się nie znam, więc jak zapodasz "D" i gaśnie... nei mam pojęcia

Silnik M102, (ozn handlowe 230E ) jest ma mechanicznym wtrysku, i jest on umieszczony pod filtrem powietrza.
Moduł o którym piszesz steruje tylko zaplonem, i zaworkiem wolnych obrotów, ( jak np w Polonezach 1,6GLE )

Jak się nei chce wkręcać na obroty nawet na biegu jałowym, to coś faktycznie nei tak...
Czy tak samo zachowuje się na LPG co i na U95 ?? Bo jeśli tak samo zachowuje się na LPG i benzynie to wina układu zaplonowego... i pozostaje ci jeszcze... pożyczyć od kogoś taki moduł i sprawdzić jak chodzi na innym - no to Ci pomogłem [zlosnik] , ale tak seryjnie to chyba najlepiej będzie tak zrobić, najprościej , najtaniej i najszybciej

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00