MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 04, 2025 3:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Piaskować?
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Kupiłem komplet drzwi do mojej. Nie są w idealnym stanie ale złe też nie są, najważniejsze że nie były nigdy dłubane przez żadnego "fachowca" przy pomocy żywicy, ćwierć amatorskich wstawek lub innych wynalazków. Klasyczne bąbelki i chrupanko na spodach, jakieś obicia itp. Zawiozłem je do mojego blacharza który bedzie je sobie robił aż zrobi, chcę mieć to zrobione profesjonalnie a nie na sztukę (drzwi które aktualnie mam w aucie nie są tragiczne ale podejrzewam że po najbliższej zimie może być juz nieciekawie - efekt robienia na szybko [szalone] ). Blachmajster zdecydowanie sprzeciwił się mojemu pomysłowi coby je na wstępie wypiaskować. I tu pytanie. Co sądzicie o piaskowaniu drzwi? Wiem że należało by to zrobić pod niskim ciśnieniem lub w jakiś inny magiczny sposób, tak żeby ich nie "podziurawić" wszak to delikatna blacha . Uprzeć się przy swoim czy zostawić to jemu i się nie wtrącać?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

o ile masz mozliwosc rob to na sucho .. ja musze podpinac to pod Karchera i robie to na mokro ale i cisnienei mam sporo za duze .. takze dzziurki sie robia , a ja zrobisz to delikatniej i na sucho to rdzy przynajmniej sie pozbedziesz ladnie ..
pozniej ladnie to podkladem prysniesz i jest ladniutko blacha jest szorstka to farba ladnie sie trzyma ..

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z drzwiami, błotnikami i maskami to bym był ostrożny z piaskowaniem bo mogą się powyginać i będą nie do uratowania (kiedyś w automobiliście było zdjęcie takich drzwi). Może lepiej na płaskich powierzchniach użyć gumówki (szlifierki, diaksa czy jak to nazywają.) ze szczotką drucianą z zawijanymi drutami (lepiej kupić droższe firmowe). Z doświadczenia wiem że takim sposobem idzie jak burza i nie szkodzi blasze.
Piaskować można ale tylko na grubych profilach np. podwozia, które są mniej podatne na uszkodzenia.
W profesjonalnych zakładach blachy czyści się strumieniowo ale chyba nie piaskiem tylko specjalnym granulatem, łupinami orzechów itp., które są delikatniejsze niż piasek.
No to tyle co miałem od siebie.

PF 126p 600 '76
PF 125p '83
Polonez '85
3xToyota Crown MS 55 '67

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00