MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 03, 2025 7:43 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Rocznik 1977, mam jakis problem z gaznikiem (dokladniej dowiem sie w poneidzialek), ogolnie mowiac, jakis problem z zaworkiem czy czyms takim, co sprawia, ze albo go zalewa, albo odcina paliwo (jest to rozregulowane, troche czesci tam bylo dorabianych ot tak na oko), tak czy siak mam jednak pytanie:
Jak moge sie dowiedziec, jaki konkretnie mam gaznik

Gdzie szybko znajde czesci do tego gaznika, jak poprzednim razem sie orientowalem, to wychodzilo, ze trzebaby miesiac czekac (bo czesc trzeba sprowadzic z Niemiec), a mnie interesuje sprowadzenie tej czesci w kilka dni(czego dokladniej, to dopiero w poniedzialek bede mogl powiedziec).

Czy moze lepiej wymienic ten gaznik na inny ? A jesli tak, to czy to musi byc taki sam jak mam teraz, jakie w ogole gazniki wchodzilyby w takim wypadku w gre ?

Bede wdzieczny za odpowiedzi

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Kiedyś ktoś ładnie odpowiedział na taki pierwszy post !! To chyba był Misiek??!! [zlosnik]

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
nowy

Jak odpowiedzial "szukaj" ?

swój chłop
Awatar użytkownika

Szymon456 pisze:
Rocznik 1977, mam jakis problem z gaznikiem (dokladniej dowiem sie w poneidzialek), ogolnie mowiac, jakis problem z zaworkiem czy czyms takim, co sprawia, ze albo go zalewa, albo odcina paliwo (jest to rozregulowane, troche czesci tam bylo dorabianych ot tak na oko), tak czy siak mam jednak pytanie:
Jak moge sie dowiedziec, jaki konkretnie mam gaznik

Gdzie szybko znajde czesci do tego gaznika, jak poprzednim razem sie orientowalem, to wychodzilo, ze trzebaby miesiac czekac (bo czesc trzeba sprowadzic z Niemiec), a mnie interesuje sprowadzenie tej czesci w kilka dni(czego dokladniej, to dopiero w poniedzialek bede mogl powiedziec).

Czy moze lepiej wymienic ten gaznik na inny ? A jesli tak, to czy to musi byc taki sam jak mam teraz, jakie w ogole gazniki wchodzilyby w takim wypadku w gre ?

Bede wdzieczny za odpowiedzi

Witam, choć pewnie jakieś słowo powitalne chciałbym mieć możliwość zacytowania z Twojego posta.

Z częściami do Solexów (podobnie Strombergi - 230) nie ma większych problemów i są dostępne od ręki całe zestawy naprawcze. Dobrzy mechanicy od gaźników mają nawet po kilka takich gaźników na stanie. Jeśli jesteś ze Śląska, polecam Chorzów na ulicy Kruszcowej. Sam byłem i wiem co mówię. Goście wiedzą co robią i są naprawdę dobrzy. Wymienili mi tylko uszczelki, ponieważ uznali, że reszta jest w porządku i nie ma sensu wymieniać, a zamienniki są niestety mniej trwałe od oryginałów. Silnik zapala i chodzi jak nowy.
Jeśli woj. mazowieckie to wg mnie p. Skrzeliński w Piasecznie z hamownią, ale to już niestety b. droga impreza. W Chorzowie też jest drogo, ale warto - na samej benzynie szybko oszczędzisz wydane ok. 200 zł.

1. MB W123 230C, '77, kaledoniengrün, automat, Webasto, "żółte"
oczywiście: ohne LPG
2. MB W210 E230, '95, silber, automat
"Odi profanum vulgus et arceo"

Tytuł:
nowy

Dzieki za informacje, jestem ze Slaska, i pewno do tego Chorzowa sie wybiore. Mozesz podac dokladniejszy adres, numer, jak sie firma nazywa, moze masz do nich numer telefonu ?

A juz widze o co chodzi - o powitanie, moze tu jest jakas taka tradycja, nie wiedzialem, nie bylo moim zamiarem przychodzic tu w stylu "powiedzcie co gdzie i jak bo mi sie nie chce poszukac", mam nadzieje, ze nie zostalem zle odebrany.

Tytuł:
swój chłop

Ja mialem to samo, (silnik 2,3 M115), zalewal sie przy odpalaniu. Przyczyna jast wyrobiona prowadnica iglicy w gazniku, trzeba zrobic, albo wymienic gaznik. Ja nie zrobilem i nie wymienilem sobie narazie, a radze sobie w ten sposob ze dzieki temu ze mam gaz gasze auto na gazie i dopiero przy odpalaniu przelaczam na benzyne.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Szymon456 pisze:
Dzieki za informacje, jestem ze Slaska, i pewno do tego Chorzowa sie wybiore. Mozesz podac dokladniejszy adres, numer, jak sie firma nazywa, moze masz do nich numer telefonu ?

za http://macmerc.netium.com.pl/
Serwis: Naprawa gaźników i układów wtryskowych nie ASO
Adres: Chorzów, Kruszcowa 28
Kontakt: (032) 241-43-78
Godziny otwarcia: 8.30-16.30

Trzeba się umówić...

Czort

1. MB W123 230C, '77, kaledoniengrün, automat, Webasto, "żółte"

oczywiście: ohne LPG

2. MB W210 E230, '95, silber, automat

"Odi profanum vulgus et arceo"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Hej

I tak kolega nie załapał że przypierwszym poście powinno sie przywitać a nie walić bezpośrednio "mam problem" ehhhhh.

Masz tu opis tego gaźnika:

http://osp.netium.pl/nuke7/modules.php? ... =0&thold=0

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
nowy

Dzieki za linka.
Wiem juz co dokladnie szukam - plywak i zawor plywaka(nie wiem czemu, o prowadnicy iglicy nic mechanik nie mowil). Do Chorzowa dzwonilem, ale niestety odpowiada tylko fax, natomiast w innym miejscu znalazlem ten gaznik (Solex 4A1), ale dodatkowo jeszcze mial tam jakies oznaczenia cyferkami i literkami DTP001070....... jakos tak. I w tym miejscu moje pytanie - czy to bedzie ten sam gaznik (na swoim nie znalazlem zadnych oznaczen numerami), czy moge go spokojnie wymienic ?

Tytuł:
swój chłop

solexa 4A1 miały inne auta np. bmw 520 i 530 one się różnią .

Tytuł:
swój chłop

Szymon456 pisze:
Dzieki za linka.
(nie wiem czemu, o prowadnicy iglicy nic mechanik nie mowil).

Hmmm nie znam sie ale moze u Ciebie co innego jest popsute. Poza tym moj gaznik to Stromberg 175 CD a czy od Twojego solexa duzo sie rozni tez niestety nie wiem :(

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00