MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 12:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, mam zamiar sprowadzić w 124 300D i nawet w tym celu sprzedałem swojego 250 DT. Niby prawo europejskie mówi jasno ze nie moze byc zadnej dyskryminacji w przepływie towarów( w tym samochodów) pośrednio lub bezpośrednio, tzn jezeli akcyza będzie to obowiązywać bedzie także na samochody kupione w Polsce. Co o tym myślicie????? Moze ktos z Was ma jakieś informacje na ten temat????? Czekać do 1 maja czy teraz coś szukać?????????

Tytuł:
swój chłop

Zmieni się wiele
Nie będzie vatu na używane auta
Nie będzie Euro 2
Będzie akcyza powyżej 8 lat 65 %
Mają być też mniejsze opłaty przy rejestracji sprowadzonych aut.
Teraz można wziąść kalkulator i policzyć czy się opłaca.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Ja już śpię z paszportem w kieszeni [zlosnik]. Moim zdaniem będzie tak: na zachód od Odry trzeba być 1 maja br. (jeżeli wcześniej nic nie wymyślą) i nie będzie więcej czasu jak jakiś tydzień dwa, potem doładują jak nie jakiś podatek to inną daninę na dyletantów i złodzieji przy żłobie.Pamiętacie sytuację sprzed 2 lat?
Informacji na temat sytuacji po 1 maja niema chyba nikt, oprócz takiej że zdrożeją u nas samochody nowe - a więc można spodziewać się i podniesienia cen na używane. Z drugiej strony Niemcy też pewnie nas obserwują i rynek używanych aut u nich też może jakoś zaeragować. Optymalnym rozwiązaniem byłby zakup auta za granicą dziś a sprowadzenie po 1 maja, tylko że w kraju w którym obywatel nie może nic zaplanować nawet na trzy miesiące do przodu, ta opcja też niesie pewne ryzyko...

P.S
Swój post pisałem przed Webastomanem, czy Twoje informacje są pewne? tzn. pochodzą z jakiejś prasy czy innych publikatorów? przyznam szczerze że nie zaglębiałem się w ten temat zbyt mocno.

Tytuł:
Klubowicz

Na stronach laweciarzy sa swieze informacje:

http://www.unfallwagen.net

ale nawet oni nie wiedza i duzo spekuluja [zlosnik]

co to vatu i Euro II sa zgodni, ze zostanie zniesione [zlosnik]

Tytuł:
kombatant

Cos slyszalem, ze bedac niemcem lepiej jest kupic beke w niemczech niz np. w Austrii. To samo odwrotnie. Nie wiem o co dokladnie chodzi, ale znaczenie ma kraj rejestracji. Wysnowam wniosek, ze te zniesione granice wewnatrz unijne to troche fikcja.

No i druga rzecz... Ojciec sprzedaje swoja beczke... Ale cena jaka dostaje w Niemczech jest zdecydowanie wyzsza niz ta w Polsce... I chyba nie chodzi tu wylacznie o to, ze u nas Dieslowy katalizator nic nie daje...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No wlasnie w tym dziwnym kraju nic nie wiadomo co do przepisow ktore beda obowiazywac po 1 maja, a co za tym idzie to dosc duze ryzyko (dla tych ktorzy chca kupic na styk swoich mozliwosci finansowych auto) w zalatwianiu juz teraz formalnosci przedplat czy tym podobnych, w poszukiwaniu dobrych egzeplarzy, bo nawet w niemczech ten pierwszy raczej nie bedzie tym idealnym ktorego szukamy. Ech i co robic???????
A co do akcyzy to wedlug prawa UE moze byc ustalona tylko jedna stawka akcyzy niezaleznie od wieku i musi obowiazywac na samochody z Polski jak i z Uni, a narazie to wszytsko idzie w przeciwna strone

Bartek W124 250 DT - sprzedałem

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00