ADl pisze:
mam trochę laickie pytanie - pierwszy raz się z tym spotkałem
jak to jest z tym podziałem na I , II , III serię beczki ..... która była do którego roku i czy się róźniły ??
wiem że te starsze miały jeden suwak do regulacji nawiewów
Pozdrawiam
ADl
I seria - do 1978-1979
II seria - do polowy 1982
III - pozniej:)
roznice:
w II serii,
Mocniejsze silniki, inna pompa wtryskowa (palenie i gaszenie z kluczyka
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
), inna instalacja szybkiego grzania, inne zegary (inne strzalki kierunkow, przesuniete kreski na cyferblacie, napisy na wskazniku oleju/temp/paliwa w innym miejscu), i zmieniona regulacja nawiewow (2 suwaki). Inna kierownica, taka jak pozniej byla w w201, w124. W 2 serii pojawily sie nakladki z tworzywa sztucznego na chlomowanych ramkach w okolicy przedniej szyby.
III seria:
Nowa tapicerka (wzor jak w w201), bez wstawek skajowych, boczki ze wstawkami z materialu, inny podlokietnik, inne oparcie siedzen przednich, zmiany byly takze w 1 sprezynie siedzen (inaczej skrecona). Zegary bez chromowanych dodatkow (tylko z ikonkami, bez napisow). Nakladki plastikowe w okolicach tylnej szyby (dyfuzory, czy jak to sie nazywa) - ale to chyba pojawilo sie dopiero po 83 roku.
Prostokatne reflektory.
Wspomaganie kierownicy w standardzie.
To sa takie zmiany, ktore widac golym okiem. Sa jeszcze roznice w skrzyniach, po 82 montowano swiece szybkiego grzania o mniejszym gwincie, inne sprzegla, pompki sprzegla, elementy centralnego zamka itd. W sumie po 20 latach samochod moze byc niezla mieszanka, bo choc wiekszosc tych elementow jest zamienna to cena ich jest rozna. Bywa (200%)
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)