MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 12:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

PILNE!!!!!! Koledzy pomocy!
Dziś jak zwykle chciałem wyjechać na wstecznym z parkingu.Niemila niespodzianka - zgrzyt jak diabli i wsteczny nie wchodzi! Pedła sprzęgła nie odskakuje do końca tylko gdzieś tak w połowie się zatrzymuje.
No nic wypchnąłem auto i jazda - jedynka zgrzyt! Dwójka wchodzi ale ze zgrzytnięciem - trójka nic czwórka wchodzi. No i tak pojechałem i wróciłem ale to było po mieście.A na trasę aż się boje.CO TO MOŻE BYĆ?
Skrzynia chyba nie bo co ciekawe przy wylączonym silniku biegi wchodzą leciutko bez sprzęgła nawet, ten wsteczny też natomiast ja zapalę - tragedia. Czyżby sprżeglo do wymiany??????? Tylko nie to bo to chyba 600 zł !!!

wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Nebelwerfer pisze:
Pedał sprzęgła nie odskakuje do końca tylko gdzieś tak w połowie się zatrzymuje

A może to problem z układem uruchomiania sprzęgła? Sprawdź pompę sprzęgła ( nad pedałem ), przewody hydrauliczne i siłownik przy skrzyni. Może są wycieki płynu??

Tytuł:
swój chłop

Dzięki - może to TYLKO to co mówisz aczkolwiek wycieków nie ma.Sprawdziłem dziś leżałem pod autem w garażu i nic nie stwierdziłem.A jak sie dostać do tego siłownika?

Tytuł:
swój chłop

Przede wszystkim to sprawdź ilość płynu w układzie - znaczy się w zbiorniczku płynu hamulcowego. U mnie było swego czasu podobnie - płyn uciekał i potem kupa ze sprzęgłem. Jak wycieka powoli, to wystarczy dolać do zbiorniczka i (u mnie przynajmniej) odpowietrza się po ok. 5 km jazdy po mieście.

Jeżeli to wogóle to, to raczej prorokuje wysprzęglnik przy skrzyni niż pompkę przy pedale.

Do wysprzęglnika można się dostać tylko od spodu samochodu - to taka jakby rurka metalowa przy sprzęgle. Dochodzi tam przewód z płynem hamulcowym i wychodzi bolec, który włącza/wyłącza sprzęgło. Widoczny jest też odpowietrznik (do odpowietrzania ;-) )

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sprawdż pompę sprzęgła , która znajduje się na pedałem. Być może że tam gdzieś przepuszcza i nie wysprzęgla do końca(pod autem nie musi wcale być mokro od płynu , sprawdź pod dywanikiem). Ja u siebie tak miałem i po wymianie gumek w pompie wszystko wróciło do normy.

Tytuł:
swój chłop

Dobra - sprawdziłem co mogłem pod blokiem na tym mrozie.I tak
Pedał sprzęgła lekko naciśnięty wpada do połowy w podłogę i dopiero jakby wtedy znajduje sie w pozycji do wysprzęglania.Oczywiście kiedy nacisnę go wtedy to jest to za mało aby wysprzęglić i
1.gdy włoże bieg przy wyłączonym silniku - wl.ącze silnik i wcisnę pedla auto rusza sobie pomimo wciśniecia
2.gdy przy włączonym silnku próbuje włożyc bieg przy włączonym sprżegle skrzynia nie reaguje
Przyjarzałem sie temu tłoczkowi nad sprzeglem i jest tak - pedła wpadajć do połowy wogóle nic nie porusza.Dopiero gdy sie później naciśnie to wtedy tłoczek nachodzi na tę gumkę karbowaną i przyciska ją.Czyli jest tak jabky sie coś przestawiło i sprzęgło łapałoby teraz naprawdę gdzieś chyba z 5cm poniżej poziomu podłogi :)) czego oczywiście nie da sie zrobić bo podłoga blokuje mi ruchy:)
Poradźcie co zrobić - jedno jest chyba pocieszające - całego sprzęgła nie trzeba chyba wymieniać.

Tytuł:
postmajtek

Miałem podobny problem: przyczyną była mała uszczelka w pompce pod kierownicą, była wytarta wewnątrz i przepuszczała płyn hamulcowy.Nie mogłem wbić biegu .Mechanior który mi tą usterkę naprawił w 20 min najpierw wdmuchał poietrze taką dziwną pompką do zamkniętego pojemnika z płynem hamulcowym co spowodowało że mogłem zmienić bieg. a potem zholował mnie do siebie wymontowął pompkę wymienił te pierdółkę potem kazał podpompować sprzeęgłem i było po bólu.Pozdrawiam Jarek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Też miałem taką sytuację... Wyciekł mi płyn przez jakąśnieszczelność w ukłądzie sprzeła, wymieniłem przewody wymieniłem siłownik [ten pod pedałem (niestety on okazał się przeczyną)] i jest ok... Objawy były identyczne, pedał sprzęgła nie odbijał, znikł ze zbiorniczka płyn, a pod samochodem była kałuża płynu chamulcowego.

Tytuł:
swój chłop

PANOWIE dzięki za rady ale na Boga czytajcie co piszę bo sie nie dogadamy.PŁYN MI NIE UCIEKA!!!!!!!!! spędziłem wczroaj pod mesiem 30 minut okooo i wiem że nie ma wycieków.Stan zbiornika constans i sie nie zmienia.Od kiedy ostatnio dolałem czyli już dwa miechy nic nie ubyło.Czyli nie to samo jak widac bo wam plyn wyszedł a mnie nie.

Tytuł:
wiarus junior

Hello
Nebelwerfer pisze:
PANOWIE dzięki za rady ale na Boga czytajcie co piszę bo sie nie dogadamy.PŁYN MI NIE UCIEKA!!!!!!!!! spędziłem wczroaj pod mesiem 30 minut okooo i wiem że nie ma wycieków.Stan zbiornika constans i sie nie zmienia.Od kiedy ostatnio dolałem czyli już dwa miechy nic nie ubyło.Czyli nie to samo jak widac bo wam plyn wyszedł a mnie nie.

Ale marudzisz [zlosnik]

Z porad jasno wynika, ze masz albo zapowietrzona, albo padnieta pompke. Dopoki tego nie zweryfikusjesz, bedziemy mogli snuc rozne dywagacje na ten temat jeszcze przez 2 tygodnie (i wcale to nie doprowadzi do poprawy stanu samochodu [zlosnik] ).

Tytuł:
swój chłop

no tak to już ustalone-z całą pewnością (o ile tak sie można wyrazić ) jest zapowietrzone albo ta pompka - tylko jak teraz to uściślić i jak to naprawić samemu.

Tytuł:
kombatant

Powyjmowac elementy, powymieniac gumiki, poskladac, odpowietrzyc, jechac. [usmiech]

PS. Nie zamarznac
powodzenia

Tytuł:
swój chłop

ktoś mi powie jak wygląda ten cholerny odpowietrznik sprzegła przy skrzyni i w ktorym miejscu jest dokładnie bo jest -12 a ja nie moge tego znalexć! wrrrr

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Cholerny jak go nazwałeś odpowietrznik znajduje się na siłowniku czyli tym czymś przy skrzyni.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zgadzam się z kolegą Octem w 100%. Jak to zrobisz wszystko powinno byc OK.

W 123 200D 1978 czarna

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00